In Nederland dreigt de teelt van eiwitgewas lupine verboden te worden als gevolg van Europese wetgeving die verspreiding van invasieve (niet-inheemse) planten en dieren moet tegengaan. LTO Nederland reageert ontsteld en wil dat de regelgeving wordt aangepast.
Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland, heeft donderdag een brandbrief gestuurd naar Europees secretaris Karmenu Vella. ‘In Nederland wordt ruim honderd hectare lupine geteeld, als veevoer of als groenbemester. Uit oogpunt van duurzaamheid is lupine een bijzonder interessant gewas en de teelt wordt ook steeds populairder. Een verbod zou onvoorstelbaar zijn.’
In de brief aan Vella vraagt Maat om aanpassing van de regelgeving. ‘We begrijpen heel goed dat de Europese Unie verspreiding van exotische planten en dieren wil terugdringen, maar in de uitvoering dreigt Europa echt door te schieten.’
De Europese wetgeving op dit gebied is sinds 1 januari 2015 van kracht. Vervolgens is er een eerste lijst van 37 plant- en diersoorten opgesteld, die in Europa niet meer geteeld cq gehouden mogen worden. Op die eerste lijst staan onder meer enkele waterplanten (waaronder de waterhyacint) en terrariumdieren zoals de roodwangschilpad. Nederland ging niet akkoord met deze lijst, maar moest zich neerleggen bij een Europese meerderheid: de Europese commissie buigt zich momenteel over het omzetten van deze lijst in nationale wetgeving.
Inmiddels werkt de Europese Unie aan een tweede lijst, waar dus de lupine tot grote verbazing van Maat op staat. ‘In veel Nederlandse tuinen bloeit de lupine. Als het aan Europa ligt, wordt dat straks allemaal strafbaar. Ongelooflijk.’ Naast lupine dreigt hetzelfde lot voor de veder-esdoorn en de hemelboom: belangrijke soorten voor de Nederlandse boomkwekerij.
De politieke wending is opvallend, omdat er binnen de Europese Unie juist initiatieven zijn ontplooid om de afhankelijkheid van ingevoerde soja te verkleinen door zelf meer eiwitrijke gewassen te gaan telen. Ook de Tweede Kamer riep in 2014 de regering nog op om zich in te zetten voor de kennisontwikkeling van veredeling en teeltoptimalisatie van eiwitgewassen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10868327/Europa-maakt-de-teelt-van-lupine-strafbaar]Europa maakt de teelt van lupine strafbaar[/url]
ik benijd de Britten. Die wordt de keus gegeven om uit de Brusselse greep te ontsnappen.
Wie bijhoudt wat Brussel aan besluiten uitvaardigt hoeft zich er niet over te verbazen dat dit, tegen wil en dank, over ons wordt uitgestort.
En het einde ervan is helemaal niet in zicht.
NL ook Nexit? Daartegen zullen Maat c.s. zich heftig verzetten.
Waarom eigenlijk nog? Gebrek aan voorstellingsvermogen en moed om een visie te voor een andere koers te ontwikkelen?
'Stuck in the rut' om te erkennen in welk moeras de EU verzeild is en daardoor alleen doemscenario's bij een exit kunnen verzinnen. Terwijl deze 'stakeholders' juist heel goed (kunnen) weten hoe de EU (niet) functioneert.
Zou de aardappel ook op lijst kunnen komen. Is van oorsprong toch een niet inheemse plant.
Schoenmakers1 Deze opmerking gaat alle perken te buiten.
Het gaat om de teelt, niet om wat mensen in hun tuin hebben staan. Dus is Albert Jan Maat van LTO behoorlijk demagogisch en populistisch bezig.
Als je het effect van lupine in bijv. Scandinavië ziet: daar is door lupine al heel veel andere bermbegroeiing verdwenen. Willen we een verdergaande verarming qua soorten?
En de lupine is wel degelijk uitheems. Is nl. ingevoerd uit Noord-Amerika.
Boeren zijn toch ook ondernemers?
Onderneem dan en denk na over alternatieven in plaats van te klagen en te foeteren op de EU. Zo gemakkelijk weer...
Niet inheemse mensen zijn bij diezelfde politiek dan weer wel welkom.
Alex schreef:Het gaat om de teelt, niet om wat mensen in hun tuin hebben staan. Dus is Albert Jan Maat van LTO behoorlijk demagogisch en populistisch bezig.
Als je het effect van lupine in bijv. Scandinavië ziet: daar is door lupine al heel veel andere bermbegroeiing verdwenen. Willen we een verdergaande verarming qua soorten?
En de lupine is wel degelijk uitheems. Is nl. ingevoerd uit Noord-Amerika.
Boeren zijn toch ook ondernemers?
Onderneem dan en denk na over alternatieven in plaats van te klagen en te foeteren op de EU. Zo gemakkelijk weer...
Hoezo zijn lupinen een verarming van de natuur. Overheersing door gras kun je ook als verarming zien.