De tarwenoteringen daalden in week 8 aanvankelijk, maar wisten de week op een hoger niveau af te sluiten dan de voorgaande week. Ook de prijzen van maïs en soja zijn licht gestegen, zo blijkt uit het weekbericht granen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
De reden dat de tarweprijzen op de internationale markten daalden, is het exportkrediet dat de VS heeft ingesteld. Door de sterk gestegen dollar is Amerikaanse tarwe duurder geworden en neemt de vraag af. Om de export een impuls te geven biedt de VS landen de mogelijkheid om tarwe op krediet te kopen tegen een lagere prijs. Het krediet moet vooral de interesse van ’s werelds grootste tarwe-importeur Egypte wekken, dat de laatste weken minder tarwe in de VS inkocht en meer importeerde vanuit de EU.
Egypte heeft de aanbieding van de VS echter afgeslagen omdat het Noord-Afrikaanse land de Amerikaanse tarwe te duur vond. Als reactie op de door Egypte afgeslagen biedingen daalden de tarwe noteringen op de internationale markten stevig.
De prijsdaling was echter van kortte duur. De VS is in de ban van een koude periode die al enkele weken duurt. Door de lage temperaturen nemen de zorgen over mogelijke vorstschade toe. De prijs van zachte tarwe steeg hierdoor van 239,73 dollar per ton in week 7, naar 242,91 dollar per ton in week 8. De prijs van harde tarwe steeg van 253,19 dollar per ton in week 7, naar 255,79 dollar per ton in week 8.
Ook de maïsprijzen zijn in week 8 licht gestegen. Een oorzaak voor de hogere prijzen, zijn de exportcijfers van de VS. Dit seizoen verscheepte het land tot dusver 33,2 miljoen ton maïs, wat slechts 1,3 miljoen ton minder is dan in dezelfde periode van het seizoen 2013-2104 is uitgevoerd. De olieprijs blijft echter een negatief effect hebben op de maïsnoteringen. Door de lage olieprijs is ethanol op basis van maïs moeilijker af te zetten. De ethanolproductie voorloopt vooralsnog voorspoedig in de VS, maar de voorraden zijn groot en op korte termijn gaat dit invloed hebben op de afzet van maïs. De grote ethanolvoorraad remt de productie remt waardoor er meer maïs beschikbaar komt voor andere doeleinden.
De sojaprijs is in week 8 fors gestegen. De reden hiervoor is dat de vraag naar China sterk aan het toenemen is. Mogelijk valt de import groter uit dan 74 miljoen ton in het seizoen 2014-2015. Daarnaast is de verwachting over de Braziliaanse sojaoogst met 1,3 miljoen ton verlaagd tot 94,6 miljoen ton.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.