Zes vragen aan Van Roessel

Effect einde suikerquotum nu al zichtbaar

19 Augustus 2014 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Maandag maakte Suiker Unie bekend dat veel Nederlandse bietentelers door de topopbrengst te maken krijgen met het doorschuiven van surplusbieten van 2014 naar 2015. Een gevolg van het bestaande suikerquotumsysteem, maar met het einde daarvan in 2017 ligt de focus op de vrije markt. Dat betekent ook meer concurrentie. Jan Willem van Roessel, de secretaris van de raad van beheer van Cosun, is vooral positief. 

Bent u verrast door de hoge verwachte opbrengst en de lagere toewijzing voor 2015?
‘Het belangrijkste is dat het verwachte aandeel surplussuiker dit jaar zo hoog is. Dat betekent dat telers die 15 procent meer leveren, dat moeten doorschuiven naar volgend jaar. Op de inzaai en vroegbestelling heeft dat een behoorlijke impact voor telers, maar we zijn er niet door verrast. Het cijfer van 15 ton suiker per hectare komt al maanden uit onze modellen naar voren. Nu het tweede helft augustus is en de biet eronder zit, is er meer zekerheid. Toch is het geen opbrengst waar je mee rekent; het vorige record stond op 14,3 ton suiker. Overigens lopen de gehaltes erg uiteen. Zo kan een teler in Drenthe die in het begin van het seizoen overvloedige neerslag heeft gehad zijn quotum niet volleveren, maar iemand in een ander gebied die ruim heeft gezaaid en op tijd een bui heeft gehad kan er ver overheen komen.’ 

Hoe zijn de vooruitzichten van de aanstaande campagne?
‘De campagne start in ieder geval eerder dan vorig jaar, toen was dat 19 september. Daarbij zal de campagne door de grote oogst langer duren, maar door de gestegen verwerkingscapaciteit van onze fabrieken is dat goed te managen. We gaan uit van een normaal suikergehalte van omstreeks 17 procent. Wat betreft kwaliteit kan er in het najaar nog veel gebeuren. Bij goed weer overdag en koude nachten kan het suikergehalte in een week een procent stijgen.’

Is er al een indicatie te geven van de bietenprijs? Welke kant lijkt het op te gaan?
‘Wij maken de bietenprijs altijd in februari bekend, maar duidelijk is al dat deze niet omhoog gaat. De suikerprijs in de EU is gedaald en gaat nog verder zakken. Een andere factor in de vorming van de bietenprijs is de prestatie van de totale onderneming. We zijn nu pas halverwege het jaar, dus dat is nog niet precies te zeggen.’

Wat verwacht u van de wereldwijde suikermarkt op korte en langere termijn?
‘Nu zijn de effecten van het einde van het suikersysteem in 2017 al merkbaar, maar dan zeker. Van stabiliteit gaan we naar een wereldmarkt die sterk op en neer gaat. Boeren krijgen dan ook meer te maken met bietenprijzen die omhoog en omlaag bewegen. Ik verwacht niet de extreme fluctuaties zoals op de aardappelmarkt, maar de mondiale suikermarkt kent ook forse verschillen met soms een halvering in prijs. Zo stond de prijs vorig jaar rond de 700 euro en is dat nu zo’n 375 euro.’

U bent er nogal zeker van dat Suiker Unie een grote hoeveelheid surplussuiker kan verkopen en u rekent op een iets grotere afzetmarkt, maar grote kans dat buitenlandse suikerfabrieken er net zo over denken. Hoe ziet u dat?
‘Onze inschatting is dat wij vanaf 2017 op basis van onze marktpositie en van onze concurrentiekracht de productie kunnen uitbreiden. Daar is al op geïnvesteerd en dat blijven we doen. Er is ruimte in onze capaciteit, maar in een jaar zoals dit, met 15 ton suiker, hebben we dat ook hard nodig. We zien mogelijkheden voor nog meer uitbreiding. In het quotumtijdperk moet het suikertekort worden aangevuld met import, daar kunnen wij mogelijk een stuk van pakken. Of het interessant is om verder van onze fabrieken te verkopen moet nog blijken.’

Gaat isoglucose een bedreiging voor suiker worden, zoals Rabobank en Agribenchmark beweren?
‘Isoglucose is een extra concurrent. De stroop gewonnen uit maïszetmeel kan een deel van de suikermarkt vervangen, maar is tot op heden gequoteerd waardoor dat niet ten volle kan worden benut. Daarbij speelt ook de prijs van beide grondstoffen mee; hoe hoger de suikerprijs, hoe interessanter isoglucose wordt. Het marktaandeel dat de stof in de Verenigde Staten heeft, is niet het beeld dat wij voor Europa hebben, maar feit is dat het een deel van de suikermarkt gaat vervangen. Echter doordat wij kunnen inspringen op het gat doordat er geen suiker meer wordt geïmporteerd, zal het per saldo geen afzet kosten, maar juist ruimte geven voor meer. Isoglucose brengt ons dus niet in grote problemen.’ 

Jan Willem van Roessel.png
Foto: Marc Verwiel fotografie

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
schoenmakers1 19 Augustus 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granenmarkt/artikel/item/10856596/Effect-einde-suikerquotum-nu-al-zichtbaar]Effect einde suikerquotum nu al zichtbaar[/url]
niet zoveel schommelingen als bij de aardappels, is het niet zo dat een jaar of 20 geleden de c-bieten afgerekend werden voor onder de 10gulden, dat vergelijken met de110gulden of zoiets wat ze geweest zijn de laatste jaren, dan kan ik de woorden niet begrijpen, of zijn er toen andere dingen gebeurd
erik 19 Augustus 2014
we hebben straks geen c bieten of surplus bieten meer.
waarnemer 20 Augustus 2014
blijf maar bij je leest, want van je geraas snap ik niks
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden