Wij gebruiken cookies
Wij maken gebruik van cookies en andere tracking-technologieën om uw surfervaring op onze website te verbeteren, om gepersonaliseerde inhoud en advertenties te tonen, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen.
Droogte is tot dusver de grootste uitdaging voor de deelnemende uientelers van de Gewastour. Hoewel de meeste boeren in staat zijn om hun percelen te beregenen, is dat voor sommigen niet het geval. De regen die vanaf komende zondag voorspeld wordt, is voor velen dan ook meer dan welkom.
Klaasjan Boer uit Kortgene (Zeeland), kan door het zoutgehalte in het water zijn uien niet beregenen. Klaasjan zaaide zijn uien op 17 maart, maar de opkomst verloopt stroef door het aanhoudend droge weer. Op één perceel is het duidelijk dat de droogte de groei van de uien bemoeilijkt, geeft hij aan. Op een ander perceel, met een iets andere grondsoort die meer vocht vasthoudt, willen de uien beter bovenkomen. Ruud Vossebeld uit Beemte-Broekland (Gelderland) heeft als enige zijn Gewastour-perceel nog niet gezaaid. Hij wil pas na de regen zaaien.
Druppelirrigatie
Reinder Hogenhout uit Kimswerd (Friesland) heeft ervoor gekozen om zijn uien te beregenen met druppelirrigatie en gaf 12 millimeter water. Dit heeft een positief effect op de kieming, omdat de grond rondom het zaadje goed vochtig is geworden met de druppelirrigatie. Ook René Haaijer uit Veelerveen (Groningen) en Peter Holster uit Marknesse (Flevoland) waren druk bezig met het aansluiten van druppelslangen voor hun uien. "Het is een hele klus, maar als het systeem goed functioneert, zal het waarschijnlijk een positieve invloed hebben op de opkomst van de uien." Aeres Hogeschool in Dronten (Flevoland) is deze week gestart met het zaaien van het ras Promotion. Na het bewerken van de grond met een sneleg werd het perceel gezaaid en direct beregend met een beregeningsboom, om de kieming op gang te helpen.
|
Volgens Steven Dorrestijn, Crop Advisor Akkerbouw en vollegrondsgroenten bij Syngenta staan de uien er nu misschien nog niet maar komen ze wel. "De verwachting is dat er volgende week ongeveer 80% van de uien boven de grond staan, terwijl dit momenteel slechts 10-15% is." Jacky Dieleman uit Philippine (Zeeland) en Arjen Jacobs uit Wezup (Drenthe) vallen onder die categorie, waarbij hun uien inmiddels mooi in de rij te zien zijn. "De koude nachten vertragen de kieming waardoor de groei van de uien achterloopt", vertelt Dorrestijn. De eerste uien zijn vier weken geleden gezaaid, maar hij verwacht dat deze grotendeels bijgehaald zullen worden door de later gezaaide uien.
Beregenen maakt het verschil
Wat volgens hem een groot verschil kan maken, is de mogelijkheid om te beregenen. "Als een deel van het zaad droog ligt of de grond uitdroogt en de worteltjes van de gekiemde zaadjes onvoldoende vocht hebben, wordt het moeilijk voor de uien om door te groeien. Dat bemoeilijkt een gelijkmatige en egale opkomst."
Het ideale scenario is dat de zaadjes gelijkmatig kiemen en tegelijk boven staan. Een onregelmatige opkomst en een niet egale stand zorgt in deze fase voor problemen bij de onkruidbestrijding. Waar de uien het minste staan wil je er zo min mogelijk wegspuiten en daar moet je de dosering van de herbiciden op af stemmen. Er is altijd wat uitval, 20% à 30% wordt als normaal gezien. Veel meer wil je als teler niet kwijtraken.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.