Wij gebruiken cookies
Wij maken gebruik van cookies en andere tracking-technologieën om uw surfervaring op onze website te verbeteren, om gepersonaliseerde inhoud en advertenties te tonen, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen.
Ruud Steinbusch en zijn vrouw Juliënne runnen samen met hun team een akkerbouw- en loonbedrijf in het Limburgse Voerendaal, Steinbusch B.V. Met passie voor het vak combineren ze de teelt van verschillende gewassen met loonwerk werkzaamheden. "Elke dag is anders", vertelt dochter Lotte die ook meewerkt in het bedrijf. "Je bent buiten, werkt met de natuur en ziet het resultaat van je inspanningen."
Op hun bedrijf verbouwen ze verschillende gewassen: tarwe, gerst, bieten, aardappelen, veldbonen, zonnebloemen en dit jaar voor het eerst maanzaad. De zonnebloempitten en het maanzaad worden als onderdeel van een project samen met verschillende partners speciaal geteeld en verwerkt voor een samenwerking met een bakker. Lotte: "Dat is mooi om te zien. Zo krijgen onze producten een bestemming dicht bij huis."
Ruud Steinbusch heeft een akkerbouwbedrijf in het Zuid-Limburgse Voerendaal. Zijn dochter Lotte ondersteunt hem daarbij. Het bedrijf omvat een veelzijdigheid aan activiteiten waaronder akkerbouw, loonwerk, grondverzet en cultuurtechnische werken. Op hun areaal van in totaal 120 hectare telen ze niet alleen gangbare gewassen, zoals granen, bieten en aardappelen, maar zijn zij sinds kort ook actief met zonnebloemen, veldbonen en maanzaad.
Aardappelen vormen een van de belangrijkste gewassen op het bedrijf. De grondsoort is lössgrond. Dat is zware grond die goed vocht vasthoudt en dat helpt in droge periodes. Omdat grondwater pas op 100 meter diepte zit, moeten ze gebruik maken van leidingwater voor beregening.
Na de oogst worden de aardappelen tot begin februari bewaard. Daarna wordt de loods vrijgemaakt voor het pootgoed en voor opslag van onder meer kunstmest als onderdeel van hun Agrifirm-plantlocatie, een centraal punt voor de opslag en levering van producten sector. Om het tarrapercentage te verminderen, gaan de aardappelen voor aflevering door een waterbad. "Zo verlagen we het tarrapercentage van 8% tot 10% naar slechts 0,5% tot 1,5%", vertelt Ruud.
Uitdagingen en innovaties
Naast de akkerbouwactiviteiten voeren ze loonwerkzaamheden uit, vooral gericht op akkerbouw, maar ook op mestverwerking. Op het gebied van gewasbescherming werken ze met een wingsprayer. Om zo zoveel mogelijk driftreductie te realiseren en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen. Daarnaast wordt er steeds meer gebruik gemaakt van mechanische onkruidbestrijding door cameragestuurd schoffelen, voornamelijk in de bieten.
Ruud en Lotte zien nog verschillende uitdagingen in de sector. De prijsontwikkeling van gewassen en beperkingen in bemesting blijven een uitdaging. "Als we minder mogen bemesten, dan gaat dat ten koste van de productie", legt Ruud uit. Tegelijkertijd zien ze kansen. "We willen mensen meer betrekken bij wat we doen. Laten zien hoe voedselproductie werkt en mensen meenemen in het proces." Volgens Ruud is er nog veel onbegrip over de landbouw. "Soms zie je mensen met een hand voor hun mond langsfietsen als we aan het spuiten zijn, terwijl ze niet eens weten wat we precies aan het spuiten zijn. Ik maak graag tijd om met deze mensen in gesprek te gaan."
Toekomst en groei
Wateroverlast is een belangrijk aandachtspunt in het heuvelachtige gebied. Hevige regenbuien kunnen een watergeul van soms wel 50 centimeter diep veroorzaken. Om dit te beperken, worden diverse maatregelen genomen. Ruud legt uit: "Water stroomt altijd naar beneden en kan modderstromen veroorzaken. Daarom zaaien en poten we zoveel mogelijk dwars op de helling. Ook worden vaak schotten geplaatst om de vruchtbare grond te behouden." Waterschap Limburg ondersteunt de aanleg van buffers om het waterbeheer in de regio te verbeteren. Ruud en Lotte hebben de ambitie om het bedrijf verder te ontwikkelen. "Kansen benutten en blijven inspelen op nieuwe innovaties om zo een kwalitatief hoog product te blijven telen."
Wat hen het meest aanspreekt in hun werk? "Buiten zijn, bezig zijn met iets waardevols: voedselproductie", zegt Lotte. "We zorgen samen elke dag voor gezond eten, daar mogen we trots op zijn." Over wat de overheid beter kan doen, zegt Ruud dat hij hoopt dat de overheid beter kijkt naar wat er speelt in de landbouwsector. "Ze zouden vaker bij boerenbedrijven moeten langskomen om te zien wat de impact van beleid is. Samen kunnen we echt vooruitgang boeken."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.