Wij gebruiken cookies
Wij maken gebruik van cookies en andere tracking-technologieën om uw surfervaring op onze website te verbeteren, om gepersonaliseerde inhoud en advertenties te tonen, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen.
Bodembewerking met de wafeltjesrol helpt tegen de emissie van gewasbeschermingsmiddelen, en zorgt tegelijk voor betere watervasthouding. In een Flevolandse praktijkproef gaven de wafeltjes op lichte zavel gemiddeld 75% minder afspoeling tijdens flinke buien.
De wafeltjesrol maakt kleine putjes in de bodem die lijken op een wafelpatroon. Dit wafeltjespatroon verdeelt water beter over een perceel en voorkomt afspoeling van hoog naar laag. Regenwater wordt vastgehouden in deze putjes en hierdoor wordt perceelsemissie van gewasbeschermingsmiddelen naar oppervlaktewater voorkomen.
Bron video: Deltaplan Agrarisch Waterbeheer
Toepassing in ruggenteelt
De wafeltjesrol kan ook ondiepe infiltratieputjes in de bodem tussen ruggen aanbrengen. Nadat het perceel is aangeaard kan de wafelrol tussen de ruggen door worden getrokken. In praktijkproeven tijdens het groeiseizoen werd waargenomen dat de putjes beter bleven zitten tussen de ruggen van het aardappelperceel dan die van het peenperceel. Dit komt hoogstwaarschijnlijk doordat het aardappelgewas sneller dichtgroeit en daardoor de putjes beschermd worden tegen de inslag van regen.
In de praktijk
De praktische toepasbaarheid van de wafeltjesrol noemen de onderzoekers goed. Zo geeft het wafeltjespatroon geen hinder tijdens werkzaamheden, het kan meestal qua mechanisatie met frezen worden gecombineerd en de methode is toepasbaar in verschillende teelten.
Bronnen
Wafeltjesrol en infiltratiegreppel effectief tegen afspoeling
Praktijkproeven perceelafspoeling Flevoland 2022: Effectiviteit en praktische toepasbaarheid van maatregelen op afspoeling in beeld
Aanbrengen reliëf met wafeltjesrol: Praktijkproeven perceelafspoeling Flevoland 2021 en 2022
Meer informatie
Praktische handvatten om in te spelen op klimaatverandering
Vakinformatiepagina voor de akkerbouwer