Eigen foto

Gewastour Daan Tap

'Ik wil niet wachten op de laatste kilo's'

Donderdag 16:30 uur - Anna de Jonge

Daan Tap runt een akkerbouwbedrijf van 165 hectare op de Gelderse rivierklei. Zijn bouwplan is ruim opgezet, met een rotatie van één op zeven voor aardappelen en uien. Daarnaast teelt hij wintertarwe en wintergerst. Ze boeren nu elf jaar in het Gelderse Elst, zo vertelt hij. In december 2022 nam hij het bedrijf over, nadat hij tien jaar met zijn vader in maatschap had gezeten. Aanvankelijk had hij niet de ambitie om het bedrijf in te gaan. "Na mijn avontuur in het buitenland ben ik er anders naar gaan kijken."

Om ervaring op te doen, werkte hij eerst een jaar bij een akkerbouw- en loonbedrijf in Duitsland. Later zat hij nog zeven maanden in Nieuw-Zeeland. "Daar heb ik enorm veel geleerd. Ik zou het iedereen aanraden om eerst een paar jaar buiten Nederland te kijken. Je leert er zelfstandig te zijn en het geeft je een breder perspectief."  Op het thuisbedrijf werd er een tijdje alleen graan geteeld. "Toen ik terugkwam, zijn we in 2014 weer begonnen met aardappelen en een jaar later ook met uien."

Meer over het akkerbouwbedrijf van Tap

Het akkerbouwbedrijf van Tap teelt gewassen op ongeveer 165 hectare. De gewassen zijn winter en zomertarwe, fritesaardappelen, zaaiuien, maïs en gras. Het bouwplan is extensief met een rotatie van 1:7 voor aardappelen en uien. De grondsoort op het bedrijf is zware rivierklei, variërend van 40% tot 70% afslibbaar.

Voor de Gewastour aardappelen gebruikt hij een perceel van dertien hectare waar eerst gerst stond. "We zijn op het perceel aan het sleepslangen geweest, compost uitgereden, een groenbemester ingezaaid en daarna geploegd." Voor de teelt van aardappelen en uien gebruikt hij standaard gerst als voorvrucht. Innovator-aardappelen bewaart hij meestal tot half april, terwijl de Agria's tot juni in de schuur blijven liggen. Deels teelt hij vrij, deels onder contract. "Afgelopen jaar had ik 40% op contract, maar aankomend jaar heb ik meer vastgelegd. De contractprijzen waren de afgelopen jaren goed. Op deze manier weet ik zeker dat ik geld kan verdienen met aardappelen." 

Phytophtra is uitdagend
Teelttechnisch maakt hij zich de nodige zorgen. "Het wordt er niet makkelijk op om te gaan met de ziekte­druk van Phytophtora", zegt hij. "Ik voel me er niet prettig bij om zo vaak te spuiten, want de middelen wordt steeds minder effectief. Als er nog meer middelen verdwijnen, wordt het echt lastig." Hij maakt gebruik van een beslissingsondersteunend systeem via een app. "Deze geeft aan wanneer ik moet rijden. Vroeger deed ik dat op gevoel, dan zag je wel eens blaadjes in het gewas. Afgelopen jaar hield ik het gewas schoon mede dankzij het systeem."

Het grootste risico in de teelt vindt hij het oogstrisico. "De grond is hier zwaar, dus ik wil vroeg kunnen rooien. Iets schraler bemesten helpt om het gewas eerder te laten afsterven. Ik wil niet wachten op de laatste kilo's."

Biologische teelt ziet hij niet als een echte meerwaarde. "Dat is vooral een marketingverhaal," zegt hij. "Als je echt onderscheidend wilt zijn, moet je biologisch-dynamisch telen. Maar dat onderscheid tussen natuurlijke- en chemische middelen vind ik niet per se logisch. Alsof een natuurlijk middel minder schadelijk is dan een chemisch middel."

Uitkijken naar de oogst
Van het hele teeltseizoen vindt hij de oogst het mooiste, vooral het tarwe dorsen. "Dan zie je waar je het hele jaar voor gewerkt hebt. Dat blijft een prachtig moment." Wat hem motiveert, is een goed product voor een eerlijke prijs te produceren. "En natuurlijk is het mooiste beroep ter wereld om te werken met de natuur."

Hij hoopt op dezelfde manier door te kunnen gaan, al is hij bezorgd over woningbouw en industrieterreinen. Hij ziet de toekomst van de landbouw veranderen. "AI en robots gaan later een grote rol spelen. Machines zullen steeds slimmer worden."

Over het landbouwbeleid maakt hij zich zorgen. "Nederland is een van de sterkste landbouwlanden ter wereld, maar we moeten dat wel vasthouden. De overheid moet niet te veel kapotmaken door steeds meer middelen te verbieden en de mestnormen verder te verlagen. Zo kunnen we de productie niet op peil houden."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden