In 2023 heeft Syngenta 33 proeven opgezet voor de bestrijding van aardappelziekte in de BeNeLux, wat ongetwijfeld een record is voor de industrie. Deze proeven vonden plaats onder verschillende omstandigheden, waaronder de aanwezigheid/afwezigheid van resistenties, ziektedruk, variëteiten, en klimaat.
Een van de belangrijkste doelstellingen van de proeven in 2023 was het vergelijken van de effectiviteit van enkelvoudige actieve stoffen met combinaties, oftewel het mengen van producten met verschillende werkingsmechanismen.
Mengen
De resultaten tonen aan dat in alle gevallen het combineren (mixen) van werkzame stoffen beter is dan het gebruik van enkelvoudige werkzame stoffen. Het toevoegen van een partner aan mandipropamid verhoogt aanzienlijk de effectiviteit van de behandelingen, ongeacht de situatie (met of zonder resistentie). De combinaties van mandipropamid met fluazinam (het Vamos Pergovi pack) of propamocarb (het Pergovi pro pack) lieten een uitstekende werking zien.
Afwisselen
Het combineren van producten met verschillende werkingsmechanismen heeft, zoals eerder besproken, een aanzienlijk verbeterde werking laten zien. Echter, dit resultaat kan verder worden verbeterd door deze combinaties af te wisselen en niet meer in blokken te spuiten. Dit wordt geïllustreerd in de grafiek onderaan deze pagina, met de afwisselingsstrategie. Naast een nog betere bestrijding van phytophthora en daarmee een effectiever resistentiemanagement, heeft het afwisselen nog een ander groot voordeel. De meeste middelen tegen phytophthora mogen worden ingezet in een interval van zeven dagen. Onder hoge druk en gunstige omstandigheden is dit interval te lang, zeker met de agressieve stammen die momenteel aanwezig zijn. Door af te wisselen is het mogelijk om met kortere intervallen te spuiten, wat de effectiviteit verder kan verhogen.
Samengevat
Het geheel van alle door Syngenta uitgevoerde proeven in 2023 om phytophthora te bestrijden kan als volgt worden samengevat: