Akkerbouwer Peter Holster mag graag experimenteren in de uienteelt. Telen op verhoogde bedden, proeven met meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Voor de teelt worden bodemscans en dronebeelden ingezet. Allemaal om uiteindelijk een hogere opbrengst en vooral een betere kwaliteit ui te telen op zijn bedrijf in Marknesse.
Gedurende groeiseizoen 2024 volgt de Boerenbusiness Gewastour weer 10 percelen met uien. Van het poten tot de oogst nemen de deelnemende akkerbouwers ons mee in de teelt en beslissingen die zij nemen gedurende het seizoen. In deze serie interviews maken we iedere keer kennis met één teler, zijn bedrijf, visie en strategie. In dit deel uienteler Peter Holster uit Marknesse (Flevoland). Dit is het tweede jaar dat hij meedoet: "We hebben een hele leuke groep telers bij elkaar en ik heb door het vele contact onderling ontzettend veel geleerd. Het is waardevol om elkaar te kunnen vragen en adviseren waar nodig, niet alleen teelttechnisch, maar ook qua strategie en verkoop. Natuurlijk zit je zelf op de ondernemersstoel, maar met elkaar bereik je vaak meer", begint Holster.
Peter Holster is eigenaar van een akkerbouwbedrijf dat voornamelijk gespecialiseerd is in de teelt van pootaardappelen en uien, met een focus op het vermeerderen van miniknollen. Holster teelt daarnaast suikerbieten, witlof en tarwe. Het perceel dat meedoet aan de Gewastour van Boerenbusiness is een perceel van zes hectare met het ras Hyway.
Na vele jaren het ras Hypark te hebben geteeld, heeft Holster de overstap gemaakt naar het ras Hyway vanwege de sterke eigenschappen van het ras en het goed ontwikkelde wortelstelsel. "We hebben een mooie lichte zwavelgrond om uien op te telen", vertelt Holster. "De uien groeien op een perceel met een afslibbaarheid van 20%, waar vorig jaar aardappelen werden geteeld.
"Ik bewaar mijn uien thuis in een kistenbewaring met mechanische koeling. Op deze manier kan ik mijn eigen voorraad beheren en geleidelijk verkopen. Daarnaast heb ik geïnvesteerd in een extra cel voor opslag, wat mijn strategische mogelijkheden verbetert. Ik ben en blijf ervan overtuigd dat een bewaarschuur geen ziekenhuis is en het product er niet beter van wordt. Toch denk ik dat er dankzij moderne technieken, zoals goede koeling en ventilatie, toch een hoogwaardig product afgeleverd kan worden".
Zaaitechniek
Holster gebruikt op al zijn percelen geprimed uienzaad. Voor het zaaien van de bedden worden de bedden gefreesd met een volveldfrees, waardoor de machine een pakket van ongeveer 15 centimeter losse grond creëert. Het zaaien wordt gedaan door een loonwerker die gebruik maakt van een zaaimachine met een soort van ski's in plaats van wielen. Deze ski's drukken een 'voortje' in de grond om het zaad in de grond te leggen en vervolgens te bedekken. Zo ligt het zaad altijd in vaste grond en met genoeg losse grond eronder, wat resulteert in een stevig wortelgestel.
Drones en Veris iScan
"Ik focus altijd op een grondige analyse van mijn perceel voor de gewasbescherming. Ik onderzoek de verschillende bodemcondities, variërend van zwaardere tot lichtere plekken en pas mijn spuitwerk daarop aan. Met behulp van een Veris iScan bodemscanner heb ik mijn hele perceel in kaart gebracht en beschik ik over gedetailleerde informatie over het organische stofgehalte per 10 vierkante meter. Holster vertelt dat hij ook deel uitmaakt van een dronewerkersgroep. "Ook scan ik mijn percelen regelmatig met een drone om de groei van mijn gewassen te beoordelen. Zo kan ik vaststellen waar de groei het sterkst is en waar bijsturing nodig is. De scan biedt inzicht in de bodem, terwijl ik met mijn drone het gewas zelf observeer".
Bemesting in verschillende etappes toedienen
De bemestingsstrategie van Holster was altijd gericht op meerdere keren strooien gedurende het jaar, in plaats van slechts één keer. "Normaal gesproken wordt geadviseerd om vanaf 10 á 15 centimeter gewashoogte stikstof toe te dienen. Mijn aanpak was echter anders. Net zoals wij meerdere keren per dag eten in plaats van alles in één keer, hanteer ik dezelfde principes voor mijn uien. Daarom strooide ik iedere week iets, wat veel werk was, maar tegelijkertijd ook goede resultaten opleverde. Het gewas groeide mooi gelijkmatig, zoals ik kon zien bij het doorsnijden van een ui", vertelt Peter.
"Dit jaar doe ik mee aan een proef van Agrifirm met topcoat bemesting (een langzaam vrijkomende meststof), waarbij de voedingsstoffen langzaam vrijkomen. Ik voer deze proef uit op de helft van mijn perceel om te onderzoeken of mijn huidige bemestingsmethode voldoende is of dat het gebruik van topcoat nodig is. Hierdoor kan ik bepalen of ik meerdere keren blijf bemesten of dat ik één keer vooraf bemesten moet toepassen. Ik ben erg benieuwd naar de resultaten hiervan. We hopen dat deze proef ons meer inzicht geeft in de meest effectieve bemestingsstrategie voor onze uienteelt".
"Ik vind het sowieso leuk om met proeven bezig te zijn. Zo hebben we in samenwerking met BASF een proevenblok met spuitmiddelen, vooral gefocust op de onkruidbestrijding. Ik leer hierin veel over hoe ze met nieuwe, groene middelen omgaan. Het hele jaar door wordt die proef bekeken en beoordeeld. Kennis maakt macht en tegelijkertijd vind ik het ook leuk om kennis uit te wisselen met anderen. Ik ben een onderzoekende teler. Ik houd van uitdagingen, maar ga ook wel voor een stuk zekerheid."
Uitdagingen
Volgens Holster is het beheersen van grondgebonden ziektes een serieuze uitdaging binnen de agrarische sector, vooral met betrekking tot fusarium en onkruid in de uienteelt. "Het verbod op bepaalde gewasbeschermingsmiddelen maakt dit nog moeilijker. Ondanks deze obstakels blijf ik positief over de toekomst, omdat ik zelf werk en geloof naar belang van kwaliteit. Verder hebben we te maken met stijgende prijzen, die natuurlijk hand in hand gaan met onze eigen toenemende kosten. Gelukkig lijkt het erop dat we langzaam maar zeker op de goede weg zijn, mits we voldoende opbrengst realiseren. Ik zorg er in ieder geval voor dat ik mijn uien gespreid verkoop. Met een af landprijs van € 0,15 per kilo hoeft een koper niet meer aan te komen", benadrukt Peter.
Terwijl de wereldbevolking blijft groeien, stijgt ook de vraag naar voedsel. "Het is van essentieel belang dat de politiek zich realiseert dat voedselproductie van vitaal belang is en blijft, om aan de behoeften van de wereldbevolking te voldoen", eindigt Holster.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.