Gewastour Brian Salomé

'Ik zie meerwaarde in niet-kerende grondbewerking'

27 April 2023 - Robert Reijerse

Voor het zesde jaar op een rij organiseert Boerenbusiness de Gewastour. Ook dit jaar volgen wij tien akkerbouwers door heel Nederland in de teelt van fritesaardappelen van het ras Innovator. In deze serie bedrijfsreportages stellen wij de ondernemers voor. Deze keer: Brian Salomé uit IJzendijke (Z).

Salomé houdt zich bezig met het uitvoeren van precisielandbouw op zijn akkerbouwbedrijf. Bovendien past hij niet-kerende grondbewerking (NKG) toe op zijn akkerbouwbedrijf. "Ik denk dat de stap naar NKG een meerwaarde oplevert voor mijn bedrijf. Hierdoor verleg ik de arbeidspiek van het najaar naar meer verspreid over het hele seizoen. Het is wel een uitdaging om de gewasresten onder te werken in het voorjaar."

Meer over:
het akkerbouwbedrijf van Brian Salomé

Het bedrijf van Brian Salomé is gevestigd in IJzendijke in Zeeuws-Vlaanderen (Zeeland). Het bedrijf heeft een omvang van 80 hectare en er worden de volgende gewassen geteeld: tarwe, graszaad, wintergerst, suikerbieten, aardappelen, zaaiuien en bruine bonen. De grondsoort is zavel en klei van 15% tot 40% afslibbaar. De teeltrotatie is 1 op 4 aardappelen en over het algemeen is de voorvrucht tarwe. Het Gewastour-perceel Innovator, wat we dit jaar gaan volgen, is 14 hectare.

Daarom 21 zakelijke en persoonlijke vragen aan Brian Salomé, deelnemer aan de Boerenbusiness Gewastour Aardappelen.

Welke aardappelrassen worden er geteeld op het akkerbouwbedrijf?
"We telen dit jaar enkel het ras Innovator. We telen Innovator voor het tiende jaar. We hebben prima ervaringen met het ras en de opbrengsten zijn goed, ondanks dat Innovator niet makkelijk is om te telen. Over het algemeen is het nodig Innovator te beregenen, maar wij weten zonder beregenen ook een goede opbrengst te halen. We teelden eerst het ras Bintje, maar deze kwam niet meer mee in de opbrengst."

Wat vind je het mooiste gewas om te telen?
"Ik vind dat elk gewas zijn eigen uitdagingen heeft. In de aardappelen en suikerbieten doen we alle bemesting vloeibaar en verder sturen we met bladvoeding. Met druppelirrigatie in de uien proberen we weer mee te kunnen in de kilo's. Het is alweer een tijdje geleden dat we 40 ton uien per hectare oogsten. Ik hoop dat we in de uien weer een positief rendement weten te realiseren. In granen probeer ik ook het maximale eruit te halen. De afwisseling tussen alle gewassen vind ik het mooiste."

Zijn er nevenactiviteiten op het bedrijf naast akkerbouw?
"Ik doe een klein beetje loonwerk spuiten en dorsen. Ook ben ik werkzaam als oproepkracht bij ArgiServiceZeeland in Oostburg, wanneer dit past naast het werk op mijn akkerbouwbedrijf."

Stro verhakselen of persen?
"Over het algemeen pers ik al het stro. Mijn stro gaat naar een vleeskalverhouderij en ik krijg het stro weer terug als vaste mest. Dit vind ik een ideale samenwerking. Hierdoor weet ik ook wat voor mest ik uitrij."

Wat voor grondbewerking/bemesting gebeurt er voor de aardappelteelt?
"Ik strooi na de tarweoogst 30 ton vaste mest. Hierna zaai ik een groenbemester in, die ik in de winter laat staan. Fosfaat dien ik toe tijdens het poten en calcium net voor het aanfrezen van de ruggen. De basisbemesting gebeurt via rijenbemesting tijdens het frezen van de ruggen. Dan leg ik aan beide kanten vijf centimeter naast de knol mijn basisbemesting."

Frites of gekookte aardappelen?
"Ik heb geen voorkeur, gekookte aardappelen eten we net zo goed. Een keer in de week sowieso frites."

Wat is je strategie in de gewasbescherming?
"Ik volg het gewasbeschermingsplan en het adviesprogramma. Ik vergelijk de weerstations in de buurt met die van mij. Daar zitten enorme verschillen in advies van vijf dagen interval of naar zeven tot acht dagen. Ik ben benieuwd wat uit de weerstations van AgroExact (die alle deelnemers aan de Gewastour mogen gebruiken, red) voor advies komt."

Wat zijn je hobby's?
"Ik ben altijd wel bezig op het bedrijf. We hebben ook paarden en pony's, dus daar ben ik ook regelmatig te vinden."

Waar ben je trots op als je kijkt naar het bedrijf of de teelt?
"Ik ben wel trots op mijn ontwikkeling in het optimaliseren van precisielandbouw op mijn bedrijf. Ik wil de teelt verder optimaliseren. Het kost nu geld, maar uiteindelijk hoop je op de lange termijn wat extra's aan over te houden."

Wat wil je de komende jaren nog veranderen/naar toe werken?
"Ik denk er dat er in precisielandbouw nog het nodige gaat veranderen, maar ook de manier van boeren gaat anders worden. De beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen wordt steeds minder. Het wegvallen van deze middelen proberen we met precisielandbouw op te vangen, bijvoorbeeld in de onkruidbestrijding. Als ik op GPS kan zaaien met werktuigbesturing, kan ik de schoffelmachine op dezelfde lijn krijgen. Dat zijn ontwikkelingen, waar ik mij de laatste jaren mee bezig houd. Kijken of ik met werktuigbesturing nauwkeuriger kan werken dan camera gestuurd."

Wat is de beste keuze/verandering geweest afgelopen jaren op het bedrijf?
"Dat vind ik lastig te zeggen. Ik denk dat de stap naar NKG een meerwaarde oplevert. Het scheelt in arbeidspieken in het najaar en ik hoef niet meer in het najaar te ploegen. In het voorjaar is het wel een uitdaging om alle gewasresten onder te werken, maar dat is tot nu toe elk jaar gelukt. Zover ik kan zien en meten, kost het geen opbrengst of levert het bij sommige gewassen zelfs wat op."

Wat staat erop nummer 1 van uw bucketlist?
"Ik denk dat er niet veel staat op mijn bucketlist. Als ik een keer wat leuk of interessant vind, dan ga ik dat doen. Een keer de Verenigde Staten, Canada of Nieuw-Zeeland bezoeken, lijkt me nog wel een keer leuk. Niet dat het direct moet."

Naar welke werkzaamheden kijk je het meeste uit gedurende het jaar?
"Uiteindelijk kijk ik het meeste uit naar de oogst, omdat ik dan zie wat ik uiteindelijk heb gepresteerd. Het zaaien is ook mooi werk. Als dat allemaal goed gaat, kan je uiteraard pas iets oogsten. Uiteindelijk doe je het voor de kilo's die binnenkomen aan het einde van het seizoen."

Aardappelen van eigen bedrijf of aardappelen uit de supermarkt?
"We eten natuurlijk wel onze eigen aardappelen."

Worden de aardappelen af land of uit bewaring verkocht?
"De ene helft van de aardappelen gaat af land of de korte bewaring in en de andere helft gaat voor de lange bewaring. De aardappelen in de korte bewaring liggen niet vorstvrij, dus moeten op den duur weg. Een gedeelte vroeg weg is ook wel fijn, dan krijg ik weer ruimte om mijn machines op te bergen. Hoe lang ik de aardappelen bewaar, is afhankelijk van de prijs, maar meestal tot februari of maart. Als het op een duur warmer wordt, kan ik de aardappelen niet op temperatuur houden in de bewaring."

Welk beroep had je uitgeoefend als je geen akkerbouwer was geweest?
"Dat vraag ik mezelf ook wel eens af. Ik weet het niet. Het voordeel van akkerbouwer zijn, is dat je een heel vrij beroep hebt. Altijd achter de computer zitten, trek ik niet. Ik denk dat ik toch weer in de agrarische sector uit kom, als monteur of loonwerker."

Wat is de verkoopstrategie van de producten?
"Ik verkoop het gedeelte wat ik vroeg of af land aflever de afgelopen jaren in de pool. Dit jaar teel ik het vroege segment op contract. Het deel wat ik voor de langere bewaring teel, is vrije verkoop. Ik wil ook niet alles op contract telen. Het wordt een lastig jaar om te voorspellen. De risico's worden steeds groter in de teelt van aardappelen. Doordat er dit jaar meer fritescontracten worden afgesloten dan de afgelopen jaren, wordt het vrije marktaanbod kleiner. Ik zie de marktwerking van de vrije aardappelen wel terugvallen door meer contractteelt. Ik heb een gedeelte van mijn aardappelen verkocht op contract om in principe mijn teeltkosten gedekt te hebben."

Wat zijn in jouw ogen de kansen en bedreigingen voor het bedrijf?
"De gehele wet- en regelgeving blijft een onzekere factor. Het nieuwe GLB maakt het wel lastig te kiezen welke kant je nu op moet. Over drie weken of een paar maanden horen we pas de definitieve regels of er worden weer dingen in veranderd. Maar je moet ze vanaf vandaag wel toepassen en dat maakt het wel lastig. Als kans zie ik zoals gezegd de precisielandbouw. Nu kan ik kijken waar de grens ligt zonder middelen. Als het misgaat, kan ik nog curatief ingrijpen. Daardoor weet ik waar de grens ligt. Ik zie ook een kans in bemesten in de rij om efficiënter om te gaan met meststoffen. "

Kan er worden beregend? Zo ja, welke strategie hanteer je?
"Ik kan diepdrains laten boren om te beregenen, maar ze geven mij geen garantie dat er zoetwater uitkomt. Ik vind de waterefficiëntie ook belangrijk, dus zie meer in druppelirrigatie. Ik denk dat we mogelijk in de toekomst van uit het waterschap wel beperkingen krijgen van maximale waterafname. Dus dat we met druppelirrigatie langer kunt blijven beregenen in het seizoen dan met een beregeningshaspel. Ik denk dat er bovengronds sneller een beperking op komt qua beregenen. "

Zonvakantie of wintersport?
"We zijn afgelopen winter voor het eerst weer een keer op vakantie geweest. Het was geen wintersport, maar een beetje tussenin. "

Wat is de reden dat je meedoet aan de Gewastour aardappelen?
"Het lijkt me leerzaam hoe andere telers het doen. Ook gewoon om te kijken wat het mij oplevert. Wat doe ik anders en wat kunnen andere telers van mij leren?"

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Gewastour Aardappelen

Proefrooicijfers: Innovator trekt eindsprint

Gewastour Uien

Proefrooicijfers uien: grote variatie kilo's, minder grof

Gewastour week 41 - aardappel

Kletsnat voorjaar terug te zien op de rooimatten

Gewastour aardappel - week 40

Regen niet voor iedere teler een spelbreker bij de oogst

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden