Agrifoto

Gewastour aardappel - week 38

'Ik mis minstens 10% van mijn aardappelopbrengst'

22 September 2021 - Jesse Torringa - 1 reactie

Er heerst steeds meer onzekerheid over de opbrengst van fritesaardappelen. De kilo's lijken tegen te vallen en er zijn grote twijfels over de kwaliteit. Wat voor opbrengst behalen de aardappeltelers van de Gewastour gemiddeld en wat zijn de oorzaken daarachter?

Heel positief zijn de aardappeltelers van de Gewastour niet over de veldopbrengst van 2021. In navolging van de proefrooiingen uit week 36 doen de telers een boekje open over hoe de aardappelopbrengst er gemiddeld voorstaat op hun bedrijf. Maar liefst 50% van de telers denkt met de aardappelopbrengst onder het 5-jarige gemiddelde te komen. De andere 50% denkt rond het 5-jarig gemiddelde uit te komen, maar er zeker niet boven. Niemand denkt een bovengemiddelde opbrengst te behalen dit seizoen.

Aardappelopbrengst      Percentage deelnemers
Ondergemiddeld 50%
Gemiddeld 50%
Bovengemiddeld 0%

Er zijn meerdere redenen waarom de aardappelopbrengst tegenvalt. De aardappeltelers zijn het er over eens dat het aantal groeizame dagen dit jaar tegenviel, vooral bij de start in de maanden april en mei. Ook het knolaantal per plant laat volgens een aantal telers te wensen over. De hoeveelheid neerslag was vaak voldoende, ook bij de knolzetting, maar naarmate het seizoen vorderde kwamen er meer twijfels. Zowel bij Innovator als bij andere rassen. Ook ging het gewas op het einde hard achteruit en viel de nagroei vies tegen. We hebben het dan nog niet eens over de kwaliteit gehad.

Tekort groeiseizoen
Gezien het loofpakket, het uitblijven van een hete, droge zomer en de stand van het gewas, leek het er op dat de groei nog wel even voort ging zetten. Niets bleek minder waar, want in de Gewastour ging het gewas hard onderuit naarmate augustus eindigde. Kees Vrolijk uit Fijnaart (Noord-Brabant) zag zijn gewas eerder en sneller op zijn retour gaan dan normaal.

"Het gewastourperceel met de Innovator ging eerder en erg hard achteruit. We moeten het hebben van de groei op het einde, dat is de kracht van deze grond. Ook mijn andere rassen gaan harder achteruit dan normaal. Ik denk dat ik hierdoor zeker 10% minder opbrengst heb aan het einde van het seizoen", legt Vrolijk uit. Volgens de proefrooiing (week 37) kwam de netto-opbrengst uit op 50,2 ton per hectare. Daarmee heeft Vrolijk de laagste opbrengst in 4 jaar.

Ook Tonco Padmos, aardappelteler uit Scharendijke (Zeeland), zegt een ondergemiddelde aardappelopbrengst te hebben dit seizoen. Het perceel gaf het vroeg op en daardoor missen er kilo's. "Aan het knolaantal ligt het bij ons niet op het Gewastourperceel, maar de Innovators zijn te vroeg neer gegaan", vertelt Padmos. Een duidelijke verklaring waarom is lastig, maar volgens Padmos speelt de hoeveelheid neerslag ook een rol: "Het wortelgestel was niet super. In het begin van het seizoen en in de zomer zijn ze verwend met de neerslag en toen het droog werd gingen ze ineens heel snel achteruit. Daarnaast laat de kwaliteit bij enkele rassen ook te wensen over."

Het valt ook aardappelteler Herman Schlepers uit Dronten (Flevoland) niet mee dit seizoen. Het gewas is al volledig afgestorven en bij de proefrooiingen kwam hij uit op 40,6 ton per hectare. "Ik denk dat de voorvrucht, dat is suikerbieten, dit seizoen een grote rol heeft gespeeld in de groei." Het gewas is verder gezond gebleven, maar erg vroeg gepoot (30 maart).

Gemiddelde opbrengst
Aardappelteler Kees Trouw uit Hellevoetsluis (Zuid-Holland) kwam met een netto-opbrengst uit op 57,3 ton per hectare. "Met deze tonnen kom ik wel op of rond mijn lang jarig-gemiddelde." Een duidelijke verklaring waarom Trouw daarop uitkomt heeft hij niet. "We hebben bij de knolzetting het perceel voorzien van wat extra vocht door een beregening, maar verder is het gewoon normaal gegroeid."

In Mill en Sint Hubert (Noord-Brabant) haalt Daan Janssen een prima opbrengst, maar door het overstromen van de uiterwaarden duikt zijn gemiddelde opbrengst ver naar beneden: "De knolzetting was dit jaar goed en wat er nu onder zit valt zeker niet tegen. Helaas ben ik 20 hectare aan aardappelen kwijt door het overstromen van de uiterwaarden. Als je dat meetelt ziet de opbrengst er heel anders uit", vertelt Janssen. 

De komende weken komt er meer duidelijkheid komen over de opbrengst en de kwaliteit van de aardappelen. Het rooien van de eerste aardappelpercelen staat op de planning, maar zo ver is het nog niet. Het is behoorlijk droog en telers zien neerslag graag tegemoet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden