"Heb jij nog even een screenshot van jullie weerstations?" Dat is een vraag die Marianne Fokkema en haar familie regelmatig krijgen. Of inmiddels kregen, want verschillende akkerbouwers in de regio hebben nu ook het Sencrop weerstation aangeschaft om de weergegevens altijd plaatsspecifiek in beeld te hebben.
"Als de regen met bakken uit de lucht valt, kijk ik elke 20 minuten wel even hoeveel regen er precies op onze percelen valt", vertelt de Friese Marianne Fokkema. Samen met haar ouders, zus, neef en met hulp van een vaste medewerker bewerken ze 110 hectare pootaardappelen en 7 hectare blauw maanzaad. De hectares zijn verdeeld over een straal van 30 kilometer. Daarom werkt Fokkema sinds 3 jaar met 8 Sencrop weerstations.
Fokkema Farming |
Locatie: Slappeterp, Friesland Omvang: 117 hectare in gebruik Grondsoort: Divers Teelt: 110 ha pootaardappelen 7 ha blauw maanzaad |
"Het is erg handig dat we nu gewoon via de app op onze telefoon kunnen zien hoeveel regen er is gevallen en of we het perceel op kunnen", vertelt Marianne. Voor het poten bekijkt de familie op welke percelen ze de weerstations neerzetten, na het oogsten van de aardappelen komen de stations weer naar huis. "Dan zetten we ze meestal naast elkaar in de tuin, kunnen we gelijk even kijken of ze hetzelfde meten", legt Marianne uit, die hooguit een minimale afwijking van 0,3 millimeter aan neerslag ziet.
Alle neerslaggegevens in de regio in beeld
Niet alleen de eigen percelen kan familie Fokkema in de gaten houden, met de Sencrop App kunnen ze ook de gegevens van de andere weerstations in de regio bekijken. "Dat is wel handig en interessant", vindt Marianne, die vertelt dat zij 2 weerstations samen met Hoogland BV hebben. Hierdoor kan ook de adviseur meekijken en perceelsspecifiek advies geven rond gewasbescherming, oogst- of pootmoment. Maar niet alleen in de buurt, zelfs de neerslaggegevens van hun bedrijf in Roemenië 2.800 kilometer verderop krijgt Fokkema in een oogopslag in beeld in de app. Zij werken met de regenmeter Raincrop, die de temperatuur, luchtvochtigheid, dauwpunt en cumulatieve neerslag meet. Fokkema maakt geen gebruik van de windmeter en bladnetsensor. "De wind kunnen we wel gokken als we naar de windmolens kijken", vertelt Marianne lachend.
Lokale verschillen in regen
Marianne en haar familie gebruiken het Sencrop weerstation vooral om het aantal millimeters dat er per perceel gevallen is te zien. "We zien echt enorme verschillen, als je op Buienrader een bui aan ziet komen en je kijkt dan op je Sencrop app, dan zie je gewoon dat het ene perceel 19 millimeter krijgt en er op het volgende perceel een paar kilometer verderop maar 8 millimeter valt", is haar ervaring. "Nu kunnen we gewoon even in de app kijken. Als je dan ziet dat er 10 millimeter regen is gevallen op het perceel op afstand, dan weet je direct dat je er niet heen hoeft. Het Sencrop weerstation bevalt ons prima", concludeert Marianne Fokkema dan ook.