Ondanks voldoende vocht en donker weer gaat het aardappelgewas hard achteruit. Ook lijken de kilo's tegen te vallen die de laatste tijd zijn bijgegroeid. Het lijkt lastig te worden om het 5-jarige gemiddelde te behalen voor de fritesaardappelen.
Dat is het beeld van een aantal aardappeltelers van de Gewastour en hun collega's. Ondanks de weersomstandigheden en een groen-kleurend gewas lijkt de nagroei tegen te vallen. Ook in later gepote aardappelpercelen komt de klad er in. We hebben het dan niet alleen over het ras Innovator, maar ook over andere aardappelrassen.
Opbrengst loopt ver uiteen
Al eerder werd duidelijk volgens verschillende proefrooiingen dat de opbrengsten op perceelsniveau erg uiteen lopen. Percelen scoorden boven het gemiddelde, maar ook ver daaronder. Hierdoor daalt het gemiddelde snel en gezien de gewasstand wordt dat niet veel beter. Een voorbeeld is de proefrooiing van de Gewastour in week 32.
Bij aardappelteler Daan Janssen in Mill en Sint Hubert is het verschil in opbrengst per perceel goed te zien: "Het gewastourperceel behaalt een prima opbrengst, maar dat is niet het reële beeld. Ik heb ook nog andere percelen en de opbrengsten lopen bij mij èn in de regio behoorlijk uiteen. Gezien wat er nu onder zit, valt het toch tegen. Er zitten percelen bij waar het dramatisch is", vertelt Daan Janssen. Laag tal is daarin leidend.
Het behalen van een gemiddelde opbrengst wordt volgens Janssen een lastige opgave."Als ik alle opbrengsten bij elkaar doe en deel door het aantal hectares, wordt het een hele uitdaging om mijn gemiddelde opbrengst te halen van de laatste jaren. Daarvoor zit er nu echt te weinig onder."
Nagroei valt tegen
Bij een bezoek op het perceel lijkt de groei flink gestagneerd ten opzichte van voorgaande weken. Bijzonder, gezien de gewasstand en overige omstandigheden op dit moment. Ook met het bemonsteren van zijn aardappelen valt Janssen wat op: "We hebben serieus bemonsterd en dat de aardappelen zo lang worden als andere jaren, kun je tot op heden nog niet zeggen. Ze missen wat lengte en daarmee dus ook kilo's."
Met deze weeromstandigheden en het groene loof lijkt het logisch dat er flink wat kilo's bijgroeien. Toch lijkt dat niet helemaal het geval te zijn en slijt ook het gewas ontzettend hard. Ook aardappelteler Herman Schlepers bevestigt dat: "Zeker het ras Innovator zie ik snel wegglijden, maar ook de later gepote aardappelen zijn hard op hun retour. Zo kom je niet aan die laatste kilo's." Ook heeft hij vraagtekens hoeveel kilo's er deze dagen bijgroeien.
Bij Jacco van Liere in Dronten (Flevoland) valt het niet mee: "Ik zie een duidelijk verschil tussen de vroege en later gepote percelen, waarbij de later gepote percelen mij niet meevallen met kilo's. Maar er is nog groeipotentie. De planten staan er groener op dan voorgaande jaren'.
René Mesken, aardappelteler uit Appelscha (Friesland), heeft ook een flinke spreiding wat betreft de opbrengst. "Ik heb er heel mooie, maar ook wat mindere percelen er bij zitten. Ook die moet je meenemen om realistische cijfers te krijgen. Met enkele slechte perceel-opbrengsten gaat je gemiddelde opbrengst hard naar beneden."
Lage knolzetting
Een andere reden waarom de opbrengst laag uitkomt, is het tegenvallende knolaantal. Al vroeg in het seizoen, zoals op het gewastourperceel in Hank (Noord-Brabant). Teler Jacob Branderhorst heeft minder tal dan voorgaande jaren: "Het tal is bij mij erg laag en zo kom ik zeker niet aan een goede opbrengst. Dat zie je wel meer bij de wat later gepote percelen. Een gemiddelde opbrengst is het maximaal haalbare als ik het nu zo zie."
Overigens is ook een ruime knolzetting niet ideaal dit jaar. Dat is goed terug te zien op het Gewastourperceel in Scharendijke (Zeeland). De kilo's van veel tal kunnen niet opboksen tegen de kilo's van de grove aardappelen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.