Eigen foto

Gewastour uien - week 34

Explosie valse meeldauw in uien zet hard door

26 Augustus 2021 - Jesse Torringa

De explosie van valse meeldauw in de zaaiuien heeft zich de afgelopen weken flink voortgezet. Meerdere percelen kleuren bruin van deze schimmel en haarden komen veel voor. De aantasting met valse meeldauw resulteert inmiddels in een flinke opbrengstderving.

De schimmel valse meeldauw is dit jaar groeiseizoen terug van weggeweest. De maand juli en augustus kenden tal van infectiekansen en dat is nu goed terug te zien: vrijwel geen enkel perceel is vrij van deze schimmel. Net als phytophthora leidt valse meeldauw bij een kleine aantasting niet tot problemen, maar zodra de schimmel aanwezig is moeten alle alarmbellen afgaan.

Incubatietijd
Een strak spuitschema is de sleutel om het gewas gezond te houden. Maar in een seizoen als deze met veel vocht en lange natbladperiode is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Wat het vooral lastig maakt bij de bestrijding van valse meeldauw, is dat de incubatietijd van 10 tot 16 dagen erg lang is. De infectie van valse meeldauw kan dus al een tijd terug hebben plaatsgevonden, voordat het gewas symptomen vertoont. Dat samen met een gunstig weertype voor schimmels maakt het lastig.

Haarden met valse meeldauw in zaaiuien vlakbij het Gewastourperceel in Wezup (Drenthe)

Opbrengstderving
Waar eerst de biologische percelen het hard te voorduren hadden, heeft de schimmel ook in gangbare percelen flink toegeslagen. Arjan Bos, gewasspecialist uien van Hazera, ziet op meerdere percelen opbrengstderving: "Er zijn percelen bij die flink hebben moeten inleveren in opbrengst door valse meeldauw. Maar het is niet alleen valse meeldauw. Ook de vroege aantasting van stemphylium speelt daar een rol in. Bij een aantasting is de plant een stuk vatbaarder en schiet in de stress. Het gewas gaat dan in overlevingsmodus en dat kost je aan het eind van de rit kilo's."

Ook de gewastourpercelen zijn niet geheel vrij van valse meeldauw, maar tot problemen heeft het niet geleden. De telers houden het nauwlettend in de gaten, hoewel de eerste percelen ook bijna oogst klaar zijn. Wel hebben de telers van de Gewastour andere uienpercelen waar haarden te vinden zijn. 

Interval te lang
In een vochtig seizoen als dit komt weer eens naar voren hoe snel schimmels zich kunnen ontwikkelen en tot wat voor problemen het kan zorgen. Ondanks een strak spuitschema, het goed controleren van het perceel vliegt de schimmel er in. Het interval van de middelen lijkt daarmee te lang in de zaaiuien. Dat kan komende jaren nog wel eens erger worden, als je je beseft dat dit het laatste seizoen is waarin de werkzame stof mancozeb is toegestaan in gewasbeschermingsmiddelen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden