Ondanks de hoge temperaturen zijn de aardappelen vorige week goed gegroeid. De eerste percelen sluiten zich en ook het aantal knollen wordt geteld. Hoeveel zijn er dat onder een aardappelplant van het ras Innovator en hoe staat het gewas er voor?
Hoewel het aardappelpoten niet overal zonder horten en stoten ging en ook de groei eerst gestaag verliep, staat het aardappelgewas er na de hogere temperaturen goed op. Regionaal zijn de verschillen in groeistadia er nog altijd, maar zowel boven en in de ruggen lijkt de groei behoorlijk bijgetrokken ten opzichte van voorgaande seizoenen.
Loofontwikkeling
De hogere temperaturen sinds juni in combinatie met het vele vocht hebben voor een enorme loofontwikkeling gezorgd. De verschillen waren bijna per dag te zien en inmiddels sluiten de eerste percelen zich, zoals het perceel in Scharendijke (foto). Zeker na de neerslag van afgelopen weekeinde staat het aardappelgewas er in de meeste gevallen ontzettend fris op. Wel blijven de planten in hoogte wat achter, maar met de gevallen neerslag moet dat goed komen, getuigen meerdere telers.
De regenbuien kwamen niet voor iedereen op tijd. In het midden en zuiden van Nederland werd het al te droog en daarom hebben enkele aardappeltelers begin vorige week nog beregend. Dat heeft goed uitgepakt volgens Kees Trouw, aardappelteler uit Hellevoetsluis (Zuid-Holland): 'Met de beregening van 16 millimeter heeft het gewas een ontzettend goede loofontwikkeling gerealiseerd.' Het gewas is ongeveer 9 centimeter gegroeid in 4 dagen tijd na de beregening.
Aantal levensvatbare knollen
Ook in de aardappelrug ziet het er goed uit volgens de aardappeltelers van de Gewastour. Op de eerste percelen ontwikkelen de knollen zich en wordt een mooi aantal geteld. 'Er zitten 10 knollen aan een bos vandaag, dat lijkt goed.' vertelt Jacco van Liere, aardappelteler in Dronten. De gemiddelde aardappelplant telt hier zo'n 5 stengels. Het Gewastourperceel in Hellevoetsluis telt vandaag de dag 14 levensvatbare knollen (foto rechts) en telt tussen de 5 à 6 stengels.
Op het Gewastourperceel in Mill en Sint Hubert (Noord-Brabant) lijkt de ontwikkeling het verst vergeleken de andere Gewastourpercelen. Het perceel is op 16 april gepoot, niet veel later als de gemiddelde pootdata van de andere gewastourtelers. De knollen zijn al begonnen met groeien en het aardappelperceel is afgelopen week gesloten. Het aantal levensvatbare knollen is ongeveer 13. Net zoals in Hellevoetsluis is ook dit perceel in het weekend van 12 en 13 juni beregend.
Opnieuw verschil ontwikkeling boven en onderin aardappelrug
Het Gewastourperceel in Someren (Noord-Brabant) is op 28 april gepoot, maar loopt gezien de stand van het loof niet ver achter op de rest. Wel is het beeld anders in de aardappelrug, want de aardappelplant is nog volop bezig met de knolzetting. Het beeld dat later gepote aardappelen met het loof nagenoeg gelijk lopen als eerder gepote aardappelen, maar onder de grond wel een groot verschil is, komt vaker naar voren dit jaar.
Aardappelteler Mark de Beer is erg in zijn nopjes met de neerslag van afgelopen weekend: 'We waren afgelopen week druk aan het beregenen, maar voor het Gewastourperceel kwamen de regenbuien mooi op tijd. We hebben een dikke 40 millimeter ontvangen.'
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.