Shutterstock

Gewastour Week 24

Haspels draaien volop, is er neerslagtekort?

16 Juni 2021 - Jesse Torringa

De natte maand mei ligt pas enkele weken achter ons, maar de haspels draaien inmiddels overuren. Door de hoge temperaturen verdampt er veel vocht. Vooral in het midden en zuiden van Nederland hebben gewassen te lijden. Is er alweer sprake van een neerslagtekort?

Met name de jonge gewassen die pas zijn gezaaid of geplant, snakken naar vocht. Ook de aardappelen worden voorzien van een kunstmatige regenbui. Belangrijk, aangezien de knolzetting volop bezig is en vocht leidend is voor een goede ontwikkeling.

Neerslagtekort 
Met de hoge temperaturen en de gewasgroei verdampt er veel vocht. Het neerslagtekort neemt dan ook in heel Nederland hard toe. In het zuiden is het neerslagtekort het hoogst, met als uitschieters van 150 millimeter in Zeeland en Noord-Brabant. Het noorden komt niet boven een neerslagtekort van 90 millimeter en zit vooral tussen een tekort van 30 en 60 millimeter. 

Het neerslagtekort wordt berekend uit het verschil tussen de potentiële verdamping en de hoeveelheid neerslag. 
 

Neerslagtekort 1 april t/m 15 juni.                                                 Bron: KNMI

Neerslagtekort 2021 evenredig met langjarig gemiddelde
Als we kijken naar het gemiddelde neerslagtekort in 2021 op 15 juni, dan zitten we met een tekort van 73 millimeter precies op het langjarig gemiddelde sinds het neerslagtekort wordt bijgehouden. Met de voorspelde neerslag vanaf aankomend weekend zien we dat we zelfs onder het langjarig gemiddelde gaan. Ter vergelijking: de rode lijn is het recordjaar van 1976. 

Landelijk gemiddelde neerslagtekort.                                           Bron: KNMI

Beregeningstrek van 16 en 25 millimeter in aardappelen
Bij de Gewastourpercelen zijn de eerste telers afgelopen weekend begonnen met het beregenen. "Het begint droog te worden en te blijven. Ik wil dat de knolzetting doorgaat en niet stil staat. Dat kost je opbrengst", zegt Kees Trouw, aardappelteler van het Gewastourperceel in Hellevoetsluis. De aardappelen zijn voorzien van ongeveer 16 millimeter.

Ook op het Gewastourperceel in Mill en Sint Hubert (Noord-Brabant) is het haspel al langs geweest. Het perceel ontving een trek van 25 millimeter. "Op zo'n grond is 15 millimeter meteen weg. Als het van de week 30 graden of hoger wordt en het gewas 5 millimeter per dag onttrekt, dan heb je zelfs met 25 millimeter maar genoeg voor een paar dagen", vertelt teler Daan Janssen.

Zaaiuien worden niet vergeten
Ook de eerste zaaiuien van de Gewastour zijn afgelopen dinsdag beregend. Het perceel in Ysselsteyn (Limburg) loopt ver voor op de andere zaaiuien en snakte naar water. "De zaaiuien zijn met 20 millimeter beregend en zijn er erg dankbaar voor", meldt uienteler Martijn Derikx. Ook enkele andere uientelers van de Gewastour hebben een beregening overwogen, maar met de verwachte regenbuien van aankomend weekend wachten ze de buien af.

De zaaiuien in Ysselsteyn ontvangen een trek van 20 millimeter.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Regenradar
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

September wordt te nat, komt er nog een nazomer?

Nieuws Weer

Extreme neerslag teistert Centraal-Europese landen

Weerupdate met Robert de Vries

Orkaan kan weer in West-Europa op de schop gooien

Weerupdate met Robert de Vries

Pittige zomerse oprisping met zon en warmte op til

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden