Eigen foto

Gewastour Aardappel - week 20

Groei aardappelen loopt achter

17 Mei 2021 - Jesse Torringa

Normaal gesproken breken de aardappelen medio mei door de ruggen. Dat is dit jaar niet het geval. De koude periode van april en mei laat duidelijk zijn sporen na op de aardappelpercelen. De groei is erg traag en telers vragen zich af hoelang dit koude lenteweer nog gaat duren.

Op de percelen van de Boerenbusiness Gewastour wordt de groei van aardappelen aandachtig in de gaten gehouden. Daarin komt naar voren dat de aardappelen wekenlang niets tot weinig groei hebben vertoond door het koude weer. Bovendien is het pootseizoen nog niet ten einde, want vooral in het noorden moet nog flink wat worden gepoot. Een groot contrast vergeleken afgelopen jaren, waarin vooral droogte de boosdoener was.

op 16 april gepoot. Foto is genomen op 11 mei bij het Gewastourperceel in Scharendijke (Zeeland).

Invloed kou op knolzetting en opbrengst
Telers zien dat de groei gestaag gaat, maar zij vragen zich ook af welke invloeden de koude periode heeft op de verdere ontwikkeling en opbrengst van de aardappel. Zoals knolaantal en het aantal stengels. Een gedeelte van het gepote areaal heeft in april nachtvorst gehad en is in een zeer koude grond gepoot. Het was geen unicum dat opgewarmde aardappelen in een grond met bodemtemperatuur van 5 graden werden gepoot.

Simon Jensma, cropadvisor van Bayer, is benieuwd hoe de aardappelpercelen zich ontwikkelen: 'De laatste jaren waren natuurlijk heel anders dan dit voorjaar, toen vooral warmte en droogte een probleem waren. Vooral de lage hoeveelheid vocht bij knolzetting was cruciaal. Vocht is leidend bij knolzetting en ik denk dat de temperatuur daar weinig invloed op heeft.'

sd
Groei van aardappelen op percelen Mill en Sint Hubert (links) en Hellevoetsluis (rechts).  Links is 31 dagen en rechts is 24 dagen geleden gepoot.

Landwerk van korte duur, eerste aardappelen breken door
Ondanks dat er afgelopen week in sommige gebieden veel neerslag viel, hebben telers het werk weer opgepakt. De aardappelruggen werden aangeaard en in gebieden waar minder neerslag was gevallen, werden de laatste hoeken gepoot.

Veel tijd kregen de telers niet, want sinds het weekend viel er met regelmaat weer een regenbui. Op het Gewastour perceel in Dronten kwamen de aardappelen bijna door. Een gedeelte van het perceel is op 30 maart gepoot. Teler Herman Schlepers werd daarom gedwongen zijn perceel aan te aarden: "Op het Gewastourperceel kwamen de aardappelen al boven. We hebben een kunstmest gift van KAS en kali geven en zijn daarna wezen aanaarden met de frees. Het ras Innovator heeft er moeite mee als ze door zijn gekomen en er dan nog wordt aangeaard. Ik ben dus net op tijd."

dsd
De aardappelen hikken tegen het grondoppervlak aan op het perceel in Dronten (Flevoland).
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden