Eigen Foto

Gewastour Herman Schlepers

'Verzilting Flevoland trekt op, gevaar voor beregenen'

15 April 2021 - Jesse Torringa

De Boerenbusiness Gewastour 2021 volgt dit jaar 10 percelen aardappelen van het ras Innovator verspreid over Nederland. Iedere week vragen we 1 aardappelteler naar het perceel, zijn keuzes en zijn visie. Deze week is dat Herman Schlepers, akkerbouwer in Dronten (FL).

Agrarisch bedrijf Herman Schlepers
Locatie: Dronten
Omvangbedrijf: 98 hectare
Oppervlakte Gewastourperceel: 5,5 hectare
Grondsoort: Zavelgrond t/m zware klei
Teelt in hectares:
  • 25 hectare tarwe
  •  20 hectare consumptieaardappelen
  • 15 hectare witlof
  • 12 hectare wortelen
  • 11 hectare uien
  • 10 hectare suikerbieten

De eerste aardappelen zitten in de grond, hoe gaat het op het Gewastourperceel?
"Dit jaar gaat het tot nu toe goed. De winter kwam eindelijk weer eens langs en de vorst heeft zijn werk gedaan. Op het perceel hebben afgelopen jaar uien gestaan en is in januari geploegd. Inmiddels zit het eerste stuk van het perceel er in, dat ging mooi. Nu zijn we elders aan het poten. We werken namelijk samen met Landbouwbedrijf Jan Bakker, waardoor we veel hectare aardappelen kunnen poten."

Waarom ben je begonnen met het diepploegen?
"We hebben een paar zware voorjaren achter ons liggen, zoals bijvoorbeeld vorig jaar met de droogte. Dat werkte niet bevorderend en met die achtergrond zijn we nu de zware gronden op ons bedrijf aan het diepploegen. Dit hadden we 15 jaar geleden al moeten doen, maar na afgelopen voorjaar was ik er écht klaar mee. Binnen het bouwplan doen we vanaf nu ieder jaar circa 10 hectare, totdat het zware gedeelte allemaal om is. Dat kan hier, omdat er op een diepte van 80 centimeter een humeuze zavel laag zit. Met het diepploegen krijgen we daar een hele mooie mix van en ontstaat er een mooie bouwvoor."

Welke strategie hanteer je in het opslaan van de aardappelen?
"We bewaren alles zelf. In het verleden bewaarden we vaak zo lang mogelijk. Het afgelopen oogstjaar 2020 hebben we geluk, want we een groot deel van deze aardappelen staan onder contract. Wat betreft de aardappelmarkt ging het de laatste jaren dat best goed. Helaas werd dat door de coronacrisis anders. Ondertussen zijn we ruim een jaar verder. We zien wel een stip aan het eind van de horizon, maar die stip wordt elke keer een stukje naar achteren geschoven."

Waar loop je tegenaan als aardappelteler hier in Dronten?
"Wat een item gaat worden in Flevoland, is de beschikbaarheid van goed beregeningswater. We verzilten hier en dan met name de westkant van de Flevopolder. We hebben hier nog de beschikking over goed water, met een EC van 1,5. Ga je richting Lelystad, dan stijgt dat heel snel richting een EC van 4. Je praat dan over zoutgehaltes, waar je eigenlijk geen uien en wortelen mee kan beregenen. De verzilting trekt steeds verder op dus dit is zeker iets waar we rekening mee moeten houden."

Hoe zie je de toekomst van het bedrijf voor je?
"Door de intensieve samenwerking met Jan Bakker hebben we veel werk. Dat is erg goed in balans en het werkt fijn. Door het proces van bedrijfsovername zal ik zelf steeds wat verder terugtreden, maar het werk blijft er natuurlijk wel. Mijn zoons vangen dat op en zij gaan daar uiteindelijk ook hun eigen invulling aan gaan geven. Akkerbouw veranderd snel, wordt kennisintensiever en er moet toekomstperspectief zijn in Nederland. Maar vooruit kijken is lastig, dat zie je weer eens met een plotse pandemie als corona."

Wat is de reden dat je meedoet aan de Gewastour?
"Het delen van kennis vind ik een belangrijk onderdeel. Met deze groep in Nederland krijg je een beeld van wat er gebeurt en dat is makkelijk om te volgen. Ik hoop dat de Gewastour doorgaat na de oogst, dus in de bewaring. Daar begint een nieuw hoofdstuk en zo heb je de gehele aardappelteelt in beeld. De veldperiode is 6 maanden en de bewaarperiode kan oplopen naar 10 maanden. Lang bewaren wordt een uitdaging met het wegvallen van CIPC."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden