Eigen Foto

Gewastour Jaco Biesheuvel

'Mislukte proef in uienteelt is ook een conclusie'

30 Maart 2021 - Jesse Torringa

De Boerenbusiness Gewastour volgt dit jaar 8 percelen met gele zaaiuien in Nederland. Iedere week vragen we een uienteler naar het perceel, zijn keuzes en visie. Deze week is dat Jaco Biesheuvel, teeltbegeleider van Aeres Hogeschool in Dronten, samen met studenten Sophie Schieman en Willem van Tilburg.

Aeres Hogeschool 
Locatie: Dronten
Gewastour perceel: 2,3 hectare
Oppervlakte bedrijf: 15 hectare
Grondsoort: Klei grond, 40% afslibbaar
Teelt in hectares:
  • Graan: 2,3 hectare
  • consumptie aardappelen: 2,3 hectare
  • Uien: 2,3 hectare
  • Bieten: 2,3 hectare
  • Vlas: 2,3 hectare
  • Strokenteelt: 2,3 hectare

Aeres Hogeschool doet voor het tweede jaar mee met de Gewastour uien. In vergelijking met de andere deelnemers zijn dit geen akkerbouwers, maar studenten tuin- en akkerbouw van Aeres Hogeschool. Zij volgen en monitoren het uienperceel dit seizoen, met behulp van Jaco Biesheuvel die de bewerkingen op het perceel uitvoert. 

Aankomende vrijdag gaat het uienzaad bij jullie de grond in, hoe staat het ervoor met het perceel?
Jaco Biesheuvel: "Ik ben dit jaar erg tevreden over de conditie van de grond en de bodem. Afgelopen jaar hebben er suikerbieten gestaan. Die hebben we droog weten te rooien, daarna is het geploegd. Dat moest ook wel zo vroeg, want het perceel zit op 40% afslibbaar. Ik weet niet of ik voor het zaaien de kopeg of de sneleg ga gebruiken. Met de rol van de kopeg krijg je denk ik wel een betere verdeling van de grond voor het zaaibed. Ik ben blij dat we dit seizoen weer onder normale omstandigheden kunnen zaaien. Vrijdag (2 april) gaan we het ras Hyway zaaien op bedden van 1,5 meter."

Het uienperceel van de Gewastour is een soort proefveld voor de leerlingen van Aeres Hogeschool, wat voor proeven komen er?
Jaco Biesheuvel: "Een gedeelte van het veld wordt gebruikt voor proeven van Aeres. Het overige gedeelte wordt op dezelfde manier geteeld als Aeres Farms dat doet, zo kunnen we ook vergelijken met de rest van Nederland. Er komen proeven met verschillende rassen, onkruidbestrijding, bemesting en het gewas wordt gemonitord gedurende het seizoen. We verwachten met al deze proefvelden niet de hoogste opbrengst. Daar streven we niet per se naar. Sommige proeven gaan niet goed uit de verf komen, er mag wat mislukken in de teelt, dat zijn ook conclusies. We zijn er op gebrand dat studenten zoveel mogelijk kennis op doen, zodat zij dit in de toekomst kunnen toepassen." 

Dit groeiseizoen volgen jullie het uienperceel voor de Gewastour 2021, wat is jullie rol op het perceel en wat kunnen wij verwachten?
Sophie Schieman: "Wij zijn niet met alle proeven bezig, maar monitoren het perceel in detail zodat we de vergelijking kunnen maken met andere percelen in Nederland. We beleven de uienteelt, zoals de teler dat doet. We zijn met 4 personen en hebben zelf ook een proef met mechanische onkruidbestrijding. Dit gebeurt aan het begin van de teelt, waarin schoffels en eggen worden gebruikt. De resultaten worden meegenomen in de Gewastour." 

Waarom doen jullie mee met de gewastour?
Willem van Tilburg: "Ik denk dat wij enorm veel kennis kunnen opdoen. Ik interesseer mij erg veel in de uienteelt en op deze manier sta je dichtbij de deelnemende telers in Nederland. Daarnaast delen wij onze kennis aan de telers. In de provincie Flevoland groeien veel uien, het is mooi dat ons perceel uien de vertegenwoordiger is van deze omgeving. Daar komt bij dat wij dit gebied goed kennen en we het gewas tot in detail monitoren. Zo kunnen wij ons steentje bijdragen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden