Na de natte en koude periode van begint maart breekt nu de zon door voor de uientelers. De opdrogende percelen kleuren steeds grijzer en de telers op zandgronden beginnen met het zaaien van de uien. Met de huidige structuur van de grond ziet het er aantrekkelijk uit, maar voor een uniforme opkomst en onbelemmerde groei is meer nodig.
Waar het zaaibed vorig jaar voor het klaarmaken nog werd beregend, moeten telers nu wachten totdat de grond bekwaam genoeg is. In het zuiden van Nederland en op de zandgronden zijn uientelers begonnen met zaaien, anderen wachten geduldig op hun kans.
Ieder jaar is het zuiden van Nederland eerder dan het noorden. Dat ligt vooral aan de hogere temperatuur in het zuiden en de grondsoort. Voor het zaaien mag de temperatuur niet te laag zijn. Met lage temperaturen ontwikkelt het gewas zich onregelmatig en langzaam, waardoor de opkomst niet optimaal is. Bij een warme bodemtemperatuur verloopt het kiemingsproces een stuk vlotter.
Uniforme opkomst
Een uniforme opkomst is van groot belang voor de rest van het seizoen. Een vlak zaaibed helpt hier aan mee, dus de draagkracht van de grond moet goed genoeg zijn. Een de uniforme opkomst helpt ook in de onkruidbestrijding. Bovendien is er minder kans op plantenuitval, doordat het gewas zich in hetzelfde stadium zit. Ook later in het seizoen werpt het zijn vruchten af bij de MH-bespuiting en de oogst.
Bij gronden waarbij de opkomst iets trager is, zoals bij een kleigrond die moeizamer opdroogt en opwarmt, biedt geprimed zaaizaad een uitkomst. Geprimed zaaizaad is al voorgekiemd en kiemt direct verder zodra het in aanraking komt met vochtige grond. Het voordeel hiervan is dat het zaaizaad sneller en regelmatiger opkomt. Ook bij de gewastour zijn er percelen met geprimed zaaizaad, bij het perceel in Eenrum (GR) en Oeffelt (NB).
Wees zuinig met structuur van de grond
Uien zaaien begint normaal rond begin maart en de laatste percelen worden meestal eind april gezaaid, uitzonderingen daargelaten. Een voorbeeld is dit jaar, waar de eerste uien onder goede omstandigheden in februari werden gezaaid.
Arjan Bos van Hazera bevestigt dat: 'afhankelijk op welke grondsoort je zit' het wachten op een bekwame bodem verstandig is. Deze kan nog te vochtig zijn. "We hebben koude en natte dagen gehad. In veel gevallen is de grond er nog niet aan toe. De weliswaar korte periode van vorst heeft de gronden goed gedaan, waardoor de structuur op veel plaatsen goed is."
Doordat de gronden die nu zaaiklaar worden gelegd, behoorlijk fijn vallen is het verstandig om het weerbericht in de gaten te houden. "Bij een behoorlijke hoeveelheid neerslag, ligt na de zaai korstvorming op de loer, wat een negatief effect kan hebben op het plantaantal", aldus Bos. "En een goede opkomst is weer van belang om het risico op stuifschade in de prille groei van het gewas te verkleinen. Een goede stuifdekbestrijding, zeker op het zand is een van de randvoorwaarden voor het slagen van de teelt."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.