De Boerenbusiness Gewastour volgt dit jaar 8 percelen met gele zaaiuien in Nederland. Iedere week vragen we een uienteler naar het perceel, zijn keuzes en visie. Deze week is dat Arjen Jakobs, akkerbouwer op de Drentse zandgrond in Wezup.
Maatschap Jakobs |
Locatie: Wezup Gewastour perceel: 8 hectare Oppervlakte bedrijf: 90 hectare Teelt in hectares:
|
Het nieuwe groeiseizoen is aangebroken, hoe staat het ervoor met het perceel van de Gewastour?
"Het perceel is nog onbewerkt op de wendakkers na. Vorig jaar hebben er aardappelen gestaan, dus ik hoop dat door de vorst de aardappelopslag een beetje weg is. Als het straks droog genoeg is, kan de compost erover. Ik wil de zandgrond diep loshalen en daarna ben ik van plan te spitten. Dit jaar wil ik zorgen dat het zaaibed nog beter voor elkaar is dan vorig jaar. Iets minder kluiterig en nog stijver in elkaar. Het zaaibed wordt 1,5 meter breed en het ras is Hoza."
Welke strategie pas je dit jaar toe in de uienteelt?
"Wat ik belangrijk vind, is dat het zaaibed goed voor elkaar is. Hier op de zandgrond moet je de grond zo stijf mogelijk hebben. Dat doe ik in een werkgang, met een vorenpakker achter de spitmachine aan. Het grootste obstakel op zand is het stuiven. Vooral als de uien net doorkomen, kan het veel schade aanrichten. Een ander probleem van stuiven is dat de uien ondieper komen te staan. Daardoor krijg je meer dikhalzen en vallen planten weg. Gelukkig heb ik de optie om te beregenen. Zodra het droog is in het voorjaar en er weinig kans op neerslag is, zet ik direct de haspel aan de gang. Meestal jaag ik dan ook de mest erop als stuifdek, dat werkt goed. Maar in het begin moet je de uien niet te veel verwennen. Laat de uien in het begin maar water zoeken met het wortelgestel, zorgen dat ze de diepte ingaan."
Het uienareaal was 4 jaar terug nog 4 hectare op het bedrijf. Wat spreekt je zo aan in de uienteelt?
"Ik was er vroeger op gebrand om mijn aardappelareaal uit te breiden, maar dat lukte niet omdat aardappelland moeilijk te verkrijgen is. Ik ben toen met de uienteelt begonnen, want graan leverde niet veel op. We hebben toen uien gezaaid en dat ging best aardig. Maar het spel wat erbij komt, de afzet en het extra werk is prachtig. Daarnaast is het wat spannender met de prijzen en het risico daarvan. De teelt van uien beloont ook heel gauw. Je kunt 45 ton uien halen van een hectare, maar ook 80. Met aardappelen kun je gaan beregenen, dan heb je misschien een verschil van 45 of 50 ton per hectare. Wat ook helpt is dat er grond zat is te verkrijgen voor uien hier in de omgeving"
Waar zie je het akkerbouwbedrijf staan over 10 jaar?
"Ik wil richting de 40, misschien wel 50 hectare uien gaan telen. Dat moet wel alleen te behapstukken zijn, met af en toe wat los personeel erbij. Dat wil ik behalen met het ruilen van land. Bovendien zie ik een uitbreiding naar rode bieten en sjalotten wel zitten, maar dan wel als basis 40 hectare uien in het bouwplan. De opbrengst wil je ook zo hoog mogelijk hebben, maar dat mag niet ten koste gaan van de kwaliteit."
Waar geniet je van als akkerbouwer op de zandgrond in Drenthe?
"De groei, de stimulans van hoe meer input je doet en hoe meer er weer uitkomt. Als alles gezaaid en gepoot is en het veld kleurt weer groen, dat is prachtig. Het mooiste moment is in de zomer, rond de langste dag. Dan groeit het gewas het hardst en is het felgroen, het liefst zonder onkruid ertussen. Als je er niet direct op zit, heb je veel last van onkruid in de teelt van uien. Dat kost je opbrengst. Ik denk dat met het wegvallen van IPC de bestrijding van onkruid ook een stuk lastiger wordt. We moeten niet alleen volgens de spuitkalender actie ondernemen. We moeten vooral kijken naar de weersomstandigheden, zoals de luchtvochtigheid en temperatuur."
Je doet voor het derde jaar mee, wat verwacht je van de gewastour?
"Ik hoop op veel onderling contact tussen de telers, zodat we gedachten kunnen uitwisselen. Op zandgrond uien telen is natuurlijk heel anders dan op klei. We zijn natuurlijk allemaal uientelers waardoor we raakvlakken hebben, maar welke middelen gebruik je en welke beslissingen neem je tijdens de groei? Bovendien lijkt het me interessant om midden in het groeiseizoen langs de percelen te rijden om te kijken hoe het ervoor staat"
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.