De meeste percelen van de Gewastour Aardappelen zijn vorige week gerooid. Waar komen de opbrengsten op uit en hoe is de kwaliteit? De telers die nog niet alle aardappelen van het land hebben gehaald, houden de weerberichten nauwlettend in de gaten. Het is voor hen wachten op dat ene droge moment tussen de buien door.
Op het perceel in Middenmeer (Noord-Holland) is het rooien vorige week redelijk vlot afgerond. De weersomstandigheden waren goed, al moest de teler wel beregenen voor hij kon rooien. "Niet zozeer omdat het té droog was, maar ik wilde geen risico's lopen wanneer het weer toch ineens zou omslaan", zo licht de teler toe. De opbrengst komt uit rond de 60 ton per hectare netto. Dat is een stuk meer dan in de proefrooiing, want daaruit kwam een resultaat van 49,9 ton. "Het onderwatergewicht is met 360 gram wel laag, dat is een punt van aandacht."
Tevreden met opbrengsten
Ook in Ens (Flevoland) zijn de aardappelen inmiddels allemaal binnen en is de teler tevreden met het resultaat. "De opbrengst komt in de buurt van het resultaat uit de laatste proefrooiing: om en nabij de 57 ton netto. Het onderwatergewicht weet ik niet exact. De andere percelen komen op circa 380 gram uit, dus dat verwacht ik ook voor het Gewastourperceel. Over het algemeen zien de aardappelen er wel goed uit, qua kwaliteit", aldus de teler.
Op het perceel in Someren (Noord-Brabant) bedraagt de netto-opbrengst maar liefst 80 ton. "Daar zijn we uiteraard zeer tevreden mee. De kwaliteit is daarnaast goed en de aardappelen hebben een mooie grofte", zo meldt de aardappelteler. Het onderwatergewicht komt op 364 gram, wat gelijk is aan het resultaat in de proefrooiing. "We hebben de aardappelen daarna doodgespoten."
In Cuijk (Noord-Brabant) is de opbrengst hoger uitgevallen dan tijdens de laatste proefrooiing. Daaruit kwam een opbrengst naar voren van 54,7 ton, maar uiteindelijk is netto 59 ton geoogst. "Dat is een mooi resultaat voor het ras Innovator." Het onderwatergewicht is op dit perceel uitgekomen op 375 gram, wat iets lager is dan de 390 gram die bij de proefrooiingen naar voren kwam.
Ook in Scharendijke (Zeeland) heerst tevredenheid over de resultaten. De opbrengst komt uit op circa 50 ton, met een onderwatergewicht van ruim 400 gram. "Hoewel het iets te droog was om te rooien en de aardappelen door het hoge onderwatergewicht blauwgevoelig zijn en beschadigingen hebben opgelopen, ben ik wel tevreden. We hebben het hier immers over een onberegend perceel. Achteraf ben ik ook blij dat we gerooid hebben, want als ik nu naar het weer kijk ben ik bang dat het nog even geduurd had."
Wachten op het weer
Dat laatste is in Dronten (Flevoland) wel aan de orde, want daar wordt op het moment nog gerooid. "Het is een kwestie van goed de weerberichten in de gaten houden. Gelukkig zitten wij niet op heel zware klei, waardoor we tussen de buien door nog kunnen rooien. Ik verwacht dat het perceel met een halve dag wel leeg is." De opbrengst lijkt goed te zijn. "Als ik kijk naar de inhoud van de kieper en cel, dan verwacht ik een opbrengst die wellicht zelfs boven het resultaat van de proefrooiing uitkomt (bijna 63 ton)."
In Hank (Noord-Brabant) zijn de plannen door de weersomstandigheden letterlijk in het water gevallen. "We wilden begin volgende week starten met het rooien van het Gewastourperceel, maar dat gaat hem niet meer worden. Zodra het weer meezit, willen we gaan oogsten. We moeten het weer maar goed in de gaten houden."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.