Tot nu toe (vrijdagochtend) is er langs de westkust plaatselijk 25 mm regen gevallen en in Zuid-Limburg en Noord-Groningen over het algemeen maar een paar millimeter. Dankzij regensensoren, zoals de weerpalen die op de percelen van de Boerenbusiness Gewastour staan, wordt steeds duidelijker hoe grillig en lokaal buiige regen kan zijn.
Gisteren, donderdag 4 juni, trok een koufront van west naar oost over Nederland. De buien werden onder invloed van een actief lagedrukgebied boven het noordwesten van Duitsland steeds intensiever boven Oost-Nederland.
Daardoor registreerden de Achterhoek en Twente veel meer regen dan verwacht. Wel waren de verschillen op korte afstand heel groot. Er is in Oost-Nederland tot vanochtend vroeg vrijdag 5 juni, tussen de 3 en circa 20 millimeter gevallen. De natste plekken waren onder meer te vinden in Winterswijk en de Lutte, vlakbij de Duits grens. Verderop over de grens in Duitsland werd tot 30 mm gemeten. (lees verder onder illustratie)
Deze hoeveelheid regen viel er tot vrijdagochtend. In Zeeland, waar het tot dan toe droog gebleven was, viel er gaandeweg de vrijdagochtend ook plaatselijk meer dan 10 mm regen. Dit betrof een uitgestrekt regengebied, dat zich gaandeweg van west naar oost over een brede strook van meer dan 200 km lang over met name het midden van het land uitbreidde. Maar dit is nog lang niet alles. Vandaag (vrijdag) komt er op de meeste plaatsen nog een flink aantal millimeters bij. De buiige regen kan dan opnieuw tot grote neerslaghoeveelheden op korte afstand leiden.
Grote verschillen op Gewastourpercelen
Vergelijking van deze online neerslagdata met de gegevens die de Sencrop-weerpalen op de percelen van de Gewastour verzamelen, laat in Dronten een opvallende waarneming van 30 mm regen zien. Een deel van deze neerslag die gisteren viel in Dronten was blijkbaar zeer plaatselijk.
De Gewastour gegevens tonen veel spreiding in de neerslag. In het Noordhollandse Middenmeer is nog geen 5 mm gevallen tot nu toe, en in het Zeeuwse Kortgene blijft de teller op 7,4 mm steken (in het gewas). Het Limburgse Ysselsteyn spant de kroon met minder dan 5 mm, in het gewas gemeten. De data van de weerpalen van alle percelen zijn hier te zien.
De buien kunnen zo plaatselijk zijn dat zelfs op enkele honderden meters afstand 10 mm of meer neerslagverschil geen unicum blijkt te zijn. Dat wordt de laatste jaren dankzij regensensor systemen zoals die van Sencrop duidelijk. Zo beschouwd zijn regensensoren in gewassen op het land geen overbodige luxe. Alleen dankzij de precieze neerslagwaarneming van deze systemen kunnen de voordelen van precisielandbouw bij bemesting en gewasbescherming namelijk ten volle worden benut.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.