Eigen foto

Aangeboden: Aeres Hogeschool

Onderwijskavel om met uien te experimenteren

20 Mei 2020

De Aeres Hogeschool in Dronten doet dit jaar mee aan de Boerenbusiness Gewastour met een zogenaamde onderwijsLeerKavel. Een perceel voor experimenten en proeven gericht op teelt, bodem, water en techniek.

Op het perceel van 15 hectare groeit 2 hectare uien van het ras Hyway. "We hadden al een tijdje de wens om een eigen kavel te hebben waar onze studenten allerlei experimenten en proeven uit kunnen voeren binnen de teelt van diverse gewassen", vertelt Bettie Tijsseling, studieleider Tuinbouw en Akkerbouw & Agrarisch ondernemerschap bij de hogeschool. 

De eerste uien op het perceel komen voorzichtig boven. De uien zijn op koningsdag gezaaid. Voor de bewerking is beregend om de grond fijner te krijgen. Na het zaaien is er nog wat neerslag gevallen op het perceel. De uien komen wisselvallig op met de verwachting dat eind van de week bijna alle uien boven staan.

Bart Niemansverdriet, student Agrarisch ondernemerschap Tuinbouw en Akkerbouw,  bekijkt met een mesje of de eerste zaden al kiemen. 

Proeven en experimenten 
Studenten van de studies Tuinbouw en Akkerbouw en Agrarisch ondernemerschap Tuinbouw en Akkerbouw komen veelvuldig naar de kavel. Helaas gaat dat dit jaar niet geheel volgens plan vanwege de corona-uitbraak.

De eerstejaars studenten maken op de kavel kennis met de ontwikkeling van de verschillende gewassen. Op diverse tijdstippen tijdens het groeiseizoen volgen ze een gewasronde waarbij ze meer leren over het gewas en over herkenning van onkruiden. De tweedejaars studenten voeren er experimenten uit. Vooraf hebben ze zelf bedacht welke experimenten ze interessant en waardevol vinden. Vervolgens wordt een keuze gemaakt welke proeven dit jaar uitgevoerd gaan worden. Een aantal daarvan zal meerdere jaren uitgevoerd worden.

Tussen de uien staat bijvoorbeeld stroken met komkommerkruid en Phacelia. Deze gewassen trekken natuurlijke vijanden aan, hiermee hopen de studenten de druk van trips in uien te verminderen. Ook is er een strook waar alleen mechanische onkruidbestrijding wordt uitgevoerd. In totaal zijn er 7 studentengroepjes betrokken bij experimenten in de zaai-uien.

Strokenteelt
"We hebben ook proeven die jaarlijks terugkomen, zoals de stikstoftrappen die we nu hebben aangelegd, maar ook de strokenteelt komt volgend jaar weer terug. Welke andere experimenten er dan komen, dat is aan de studenten’’, vertelt Tijsseling.

Docenten begeleiden de studenten met de experimenten vanuit de module ‘Teeltoptimalisatie en advies’. Studenten verzamelen veel data, onder andere door het doen van gewaswaarnemingen met het oog, maar ook door het gebruik van sensoren en drones. De data die tijdens alle studiejaren verzameld wordt, komt in een grote database waar zowel studenten als docenten uit kunnen putten. Tijsseling: "De OnderwijsLeerKavel is voor studenten een prachtige leerkavel waar studenten en docenten met en van elkaar kunnen leren.’’

Een van de studenten op de kavel is Bart Niemansverdriet. "Samen met nog 3 andere studenten nemen we vanuit de module ‘Teeltoptimalisatie en advies’ deel aan de Gewastour uien. Wij zitten in het tweede jaar van de studie Agrarisch ondernemerschap Tuinbouw en Akkerbouw en monitoren de groei en ontwikkeling van het uiengewas. Deze data houden we bij in een Excelbestand. Iedere week maken we ook een gewasfoto. Deelname aan de gewastour vinden wij als groep erg interessant, we hopen ook veel te leren van de andere telers. Jammer genoeg maken de coronamaatregelen het allemaal niet makkelijker, want we zouden graag eens kijken bij andere telers.’’

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden