Eigen foto

Gewastour week 18

Telers voelen droogte in portemonnee

1 Mei 2020 - Redactie Boerenbusiness

We krijgen in Nederland steeds vaker te maken met droogte. Ook in de eerste maanden van 2020 is er weinig regen gevallen waardoor veel telers van de Boerenbusiness Gewastour moesten beregenen om de grond te kunnen bewerken. Voor sommige deelnemers een flinke extra kostenpost.

Door de vele neerslag van afgelopen winter zijn de grondwaterstanden weer op niveau gekomen. Hierdoor is er voldoende water beschikbaar voor beregening. Toch waren er door de extreme droogte meer bewerkingen nodig dan gebruikelijk. Hierdoor hebben telers meer kosten moeten maken, niet alleen als gevolg van meer bewerkingen, maar ook was er meer arbeid op het land nodig dan gebruikelijk.

Diverse telers van de Gewastour voelen de gevolgen van de droogte. Op de lichte gronden wordt het verschil nog nauwelijks gemerkt, op de zwaardere gronden daarentegen wordt de droogte flink gevoeld, ook in de portemonnee. Telers die op kleigrond telen zijn duidelijk het minst blij met het gebrek aan neerslag. 'Ik ben gemiddeld 75-100 euro per hectare kwijt aan bewerkingen. Er zijn meer bewerkingen nodig waardoor ik nu al meer kosten maak dan in andere jaren", aldus de deelnemer uit Scharendijke.

Nadenken over najaarsbewerking
Ook op de Aeres hogeschool in Dronten ondervinden ze dit jaar de gevolgen van de droogte. Twee keer is de grond bewerkt en één keer beregend om de grond fijn te krijgen voor de uien. Nog steeds blijven er veel kluiten over. Als gevolg daarvan denkt de school na over het bewerken in het najaar, zodat er meer vocht in de grond kan blijven. Door het aanpassen van de bewerkingen in het najaar kan een beter zaaibed in het voorjaar worden gemaakt, zo is de gedachte.

Droogtevoorspellingen
Telers krijgen steeds vaker te maken met droge omstandigheden, wordt dit het nieuwe normaal? In 2014 heeft het KNMI klimaatscenario’s gemaakt. Het weerinsitituut voorspelt dat hete zomers en zachte winters vaker voor zullen komen en dat een standaard kunnen worden. Het KNMI verwacht daarbij ook dat de intensiteit van neerslag heviger wordt. Oftewel extreme buien in de zomermaanden.

De meeste telers van de Gewastour geloven wel dat de zomers heter kunnen worden en de winters zachter, maar dat kan ook voordelen met zich meebrengen. Tijdens het planten en zaaien is het uitblijven van neerslag geen probleem. "Er is minder stress, geen regen maakt het plannen van werkzaamheden makkelijker doordat je elke dag kan doen wat je wilt", aldus de teler uit Dronten. Ook zijn kosten zijn dit jaar aanzienlijk hoger in vergelijking met andere jaren. Toch ziet hij ook voordelen en gaat hij liever in het begin van het seizoen met de beregeningsinstallatie op pad dan dat er teveel water op het land staat en hij de werkzaamheden moet doen wanneer het een paar uur droog is.

Historische verschuivingen
Historisch gezien blijkt dat er op jaarbasis juist steeds meer neerslag in Nederland valt. Viel er rond 1910 nog gemiddeld 692 millimeter neerslag, vandaag de dag ligt dat gemiddelde om en nabij de 873 millimeter. Een toename van 26% in een ruime eeuw tijd.

Als we de cijfers van het KNMI erbij pakken, dan is duidelijk te zien dat de wintermaanden het natst zijn. In dit seizoen zien we een stijging van 43% ten opzichte van een ruime eeuw geleden. In de overige 3 seizoenen is de toename minder fors. In het voorjaar zien we 27% meer neerslag, gevolgd door de zomer met een toename van 17% en de herfst met 22% meer neerslag in vergelijking met 1910.

Als we actueler kijken naar de hoeveelheid neerslag, dan zien we dat de eerste 3,5 maand van 2020 natter uitvallen dan dezelfde periode in 2019.  2020 kende een droger voorjaar, maar een nattere winter in vergelijking met 2019. Echter, als we kijken naar de hoeveelheid neerslag per maand lopen we nog altijd voor ten opzichte van 2019.

2020 kent een droger voorjaar dan 2019. Bron: KNMI

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden