Ook tijdens de Boerenbusiness Gewastour in 2019 worden 10 aardappelpercelen van het ras Innovator gevolgd. De percelen liggen verspreid door heel Nederland en zijn verschillend van grondsoort. Een korte beschrijving van de percelen.
Wanneer alle percelen die deelnemen aan de Boerenbusiness Gewastour bij elkaar worden opgeteld, dan is het areaal van de Gewastour in 2019 ruim 90 hectare groot.
Het perceel in Noord-Nederland
In het noorden van Nederland telt de Boerenbusiness Gewastour in 2019 slechts 1 perceel, waar dat er vorig jaar 2 waren. Het gaat om het perceel in Spijk, wat zich in de kop van Groningen bevindt. Het perceel bevindt zich op oude zeeklei en is 6,5 hectare groot. Na de suikerbieten is het perceel vorig jaar oktober geploegd.
De percelen in het westen
Wanneer we vanaf Spijk richting het zuiden vertrekken, komen we in de provincie Flevoland 2 Gewastourpercelen tegen. Het gaat om 1 perceel in Dronten en 1 perceel in Ens. Het perceel in Dronten ligt op zware klei en is 9 hectare groot. De groenbemester op het perceel in Dronten is medio november ondergewerkt. Het Gewastourperceel in Ens bevindt zich op lichte klei en is 10 hectare groot.
In de provincie Noord-Holland vinden we vervolgens nog het perceel in Middenmeer. Dit perceel ligt op kleigrond en is ruim 9 hectar groot. Het perceel is na het paragrubben ingezaaid met een groenbemester, welke eind oktober is ondergewerkt.
De percelen in Oost-Nederland
In het oosten van Nederland vinden we de percelen in Goor (Overijssel) en Voorst (Gelderland). Het perceel in Voorst is 6,5 hectare groot en ligt op rivierklei. Dit perceel is in november geploegd, na de wintertarwe. Het perceel in Goor ligt op zandgrond en is ruim 3,5 hectare groot. Dit perceel wordt in het voorjaar geploegd. Voor het poten wordt het perceel bemest met 30 kuub rosékalverendrijfmest en 108 kilo stikstof per hectare.
De percelen in het zuiden van Nederland
In het zuiden van het land liggen onder meer de percelen Fijnaart en Scharendijke, beiden gelegen op lichte klei. Het perceel in Scharendijke is circa 7 hectare groot en wordt in het voorjaar met de ploeg bewerkt. Dit gebeurt 2 dagen voor het poten. Het perceel in Fijnaart is 14 hectare groot en is in november geploegd. Daarbij wordt op dit perceel geen bemesting met drijfmest toegepast.
Tevens vinden we in het zuiden van het land het perceel in Hank, dat op zeeklei ligt. Dit perceel is 11,5 hectare groot en in november geploegd. In het najaar is 35 kuub rundveedrijfmest toegediend. Als laatste is er het perceel in Escharen, dat gelegen is op zandgrond. Dit perceel is 10 hectare groot, maar is slechts voor een deel gedraineerd. Op dit perceel stond bladrammenas als groenbemester, de hoofdgrondbewerking zal plaatsvinden in het voorjaar.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.