De tweede editie van de Boerenbusiness Gewastour is vrijdag 1 maart 2019 van start gegaan, na het succes van de editie in 2018. Gedurende de Gewastour worden 10 aardappelpercelen en 7 uienpercelen in kaart gebracht en het gehele groeiseizoen gevolgd.
De percelen van de Gewastour liggen verspreid in Nederland: van Zeeland tot Friesland. Vorig jaar focuste de Gewastour zich alleen op aardappelen, maar dit jaar worden er ook uienpercelen gevolgd. Op de pagina van de Gewastour zijn verschillende artikelen en reportages te vinden over de voortgang op de percelen. Het doel is uiteindelijk om voor de belangrijke teeltgebieden een oogstprognose op te kunnen stellen.
Een uitzonderlijk jaar
Afgelopen jaar was voor de akkerbouwsector een uitzonderlijk jaar. Door een nat en koud voorjaar liepen de pootwerkzaamheden uit. Daarnaast vielen lokaal hevige regenbuien, die zorgden voor veel waterschade aan de aardappelpercelen (vooral in Zuid-Nederland). Opvallend was dat de percelen van de Gewastour nagenoeg gespaard bleven.
Van juni tot en met eind augustus was het voor de akkerbouwers van de Gewastourpercelen een gesleep van bereningshaspels. Dit zorgde onder andere voor grote verschillen in de opbrengsten, gemeten via meerdere proefrooiingen. In week 36 kwam de gemiddelde hectareopbrengst uit op 51,2 ton, waarbij de spreiding tussen de hoogste en laagste opbrengst bijna 35 ton was.
Het nieuwe groeiseizoen
Het is afwachten wat komend groeiseizoen brengt. De grondwaterstanden bevinden zich in de meeste regio's weer op een 'normaal niveau'. Daarbij meldt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) dat de verziltingspercentages gehaald zijn; alleen in het IJsselmeer wordt nog een verhoging in het zoutgehalte gezien.
Vanwege het rustige najaar en de (relatief gezien) warme winter heeft de hoofdgrondbewerking veelal afgelopen najaar plaatsgevonden, waarbij ploegen de meest gebruikte vorm was. Op de helft van de percelen vond de hoofdgrondbewerking plaats vóór de groenbemester, op de andere helft daarna. De data voor de bemesting liep flink uiteen. In sommige gevallen werd de groenbemester in het najaar bemest, waar dat elders kort voor het poten of zaaien was.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.