Na weken van droogte en hitte, waarbij de temperatuur plaatselijk kon oplopen naar 38 graden Celsius, lijkt het weer zich enigszins te normaliseren en valt er plaatselijk weer wat regen. Of we hiermee uit de problemen zijn, valt echter nog te bezien.
Er zijn percelen waarop de raseffecten duidelijk zichtbaar zijn. Het ene ras is (nog) aardig groen, terwijl het loof van het ras ernaast verdroogd en/of afgestorven is. Voor percelen met het aardappelras Innovator, die meedoen aan de Boerenbusiness Gewastour, is dit gelukkig niet het geval.
Echter, zoals we in de proefrooiingen hebben gezien, zit er wel veel variatie tussen de verschillende regio's en percelen. De komende 10 tot 14 dagen zullen bepalen of de gewassen verder afsterven of dat er nog dusdanig veel groei in het gewas zit, waardoor er bijgroei optreedt.
Doorwas en phytophthora
Problemen als doorwas en phytophthora blijven dit teeltseizoen belangrijk. Echter, ook de vraag of we iets kunnen leren uit de verschillen die zich op onze percelen vertonen, is belangrijk. Met de neerslag lijkt de kans op doorwas (plaatselijk) toe te nemen. Dit kan grote gevolgen hebben voor de opbrengst en kwaliteit. Vooral op percelen waar niet of weinig beregend is, is de kans het grootst. Controleer uw percelen regelmatig op doorwas en bepaal per perceel de strategie.
Voor gewassen die sterk hebben geleden onder de droogte, komt steeds vaker de vraag wanneer er gestopt moet worden met de phytophthorabespuitingen. Onze visie is om (zolang de aardappelen nog niet doodgespoten zijn) door te gaan met de bestrijding. Bij vorming van nieuw loof is er zelfs de kans dat de druk weer toe gaat nemen.
Er zijn ook meerdere vragen binnengekomen over het plaatsspecifiek bestrijden van phytophthora. We adviseren om dit niet te doen, wegens het risico op een infectie van de nog groene delen en de kans op knolphytophthora. De verschillen in de ontwikkeling binnen 1 perceel bieden wel mogelijkheden voor plaatsspecifieke loofdoding. Vraag hiervoor meer informatie bij uw adviseur.
Gebruik van satellieten, drones en gewas-sensoren
Nu het seizoen ten einde loopt, ontstaat de vraag: hoe kunnen we de problemen (waar we nu tegenaan lopen) aanpakken, zodat deze in de komende seizoenen niet terugkeren? Een voorbeeld is om de verschillende in de percelen te herkennen met satellieten, drones of gewas-sensoren. Zo kan er ook gericht onderzocht worden wat de reden voor de groeiachterstand is geweest.
Op basis van nader onderzoek kunnen wij samen met u een taakadvieskaart maken. We kunnen bijvoorbeeld, als u verschillen in de organische stof waarneemt, een variabele compoststrooikaart maken om zo de organische stof plaatsspecifiek te compenseren.