Het melkveebedrijf van Yvonne (47) en Hans (51) Oosterhuis bevindt zich op 170 meter van een Natura2000-gebied. Dit betekent dat ze op termijn moeten stoppen of verkassen, maar bij die gedachte leggen ze zich niet zomaar neer. "Hoewel de meeste boerenbedrijven in de directe omgeving al verdwenen zijn, doen wij er alles aan om dit plekje te behouden. Het doel is om bij een eventuele meting aan te tonen dat we niets uitstoten", aldus Yvonne.
"Mijn schoonouders, de ouders van Hans, hebben jarenlang een agrarisch bedrijf gehad in het dorp Wittelte. Door ruilverkaveling besloten ze te verhuizen naar de locatie waar wij nu nog steeds zitten", zo steekt Yvonne van wal. "De verhuizing was een hele opgave, want er was hier nog niets. Er lag louter weiland. De keuze stond echter vast, want de familie Oosterhuis wilde alles bij huis hebben; van melkstal tot jongveestal. "Ik ben trots op die keuze, want zover je kan kijken, is nu van ons. We hebben 100 hectare bij huis en een paar percelen verderop. Als zij niet verhuisd waren, dan was dat alles niet mogelijk geweest."
Bedrijfsgegevens |
Hans (51) en Yvonne (47) Oosterhuis hebben in het Drentse Wittelte een melkveebedrijf met 170 koeien en 110 hectare grond. Zoon Jan Mark (21) zit al in de maatschap en ook de 2 andere zoons, Leander (19) en Daniël (16), helpen regelmatig mee op het bedrijf. De koeien op het bedrijf van Yvonne en Hans gaan iedere dag naar buiten. Ze leveren hun melk aan zuivelcoöperatie FrieslandCampina. |
Overigens was het niet Hans zijn jongensdroom om de boerderij van zijn ouders over te nemen. "Ik heb eerst nog in dienst gezeten. Toen ik daar klaar mee was, zijn we samen na gaan denken over de toekomst. Wil ik boer worden of loonwerker? Dat laatste zat immers ook in de familie", zo vertelt de melkveehouder. Uiteindelijk heeft Hans besloten om het bedrijf over te nemen, voornamelijk wegens zijn liefde voor de koeien. Ook voor Yvonne was het niet vanzelfsprekend om op de boerderij te gaan weken. "Ik was vroeger zelfs bang voor koeien", vertelt ze lachend. "Voordat ik mee ging werken op het bedrijf, werkte ik in de zorg. Dat beviel echter niet meer, waarna ik mij volledig gestort heb op het ondersteunen van Hans."
Terug naar traditioneel melken
Hans en Yvonne kunnen geen moment noemen waarop ze definitief in het bedrijf stapten. "We zijn eigenlijk met het bedrijf vergroeit. In 1997 ging ik in maatschap met Hans en toen is mijn schoonvader eruit gestapt." De vader van Hans was toen echter nog elke dag op het bedrijf te vinden. "Alleen in het weekend was hij er niet, want dat mocht niet van ons. Ook hij moest rust nemen", zo grapt Yvonne. De vader van Hans is 5 jaar terug overleden. "Hij was een goede raadsman voor ons, al waren er uiteraard ook weleens meningsverschillen. Zo wilden Hans en ik de koeien zoveel mogelijk naar buiten hebben, terwijl hij zich afvroeg of dat wel slim was zo vroeg in een seizoen."
Dat Hans en Yvonne echte ondernemers zijn, blijkt wel uit het feit dat ze graag zaken uitproberen. "Lukt het niet of bevalt het niet, dan is dat pech gehad." Een voorbeeld daarvan was de keuze voor een melkrobot. "We hebben jaren geleden 2 melkrobots aangeschaft en deze uiteindelijk zo’n 10 jaar aangehouden. Het paste niet bij ons. De melkrobot was relatief gezien duur en je bent nooit klaar. Daarom hebben we in 2008, toen we moesten kiezen voor een derde robot of een andere melkstal, gekozen voor een snellere melkstal en de melkrobots weer van de hand gedaan." Ze melken nu in een 2x20 swing-over melkstal. Voor de ondernemers is deze traditionele manier van melken ook beter voor de relatie met de koeien. "Je ziet nu immers elke koe, 2 keer per dag. Ook kunnen we nu 's ochtends na het melken en voeren een dag weg en hoef je pas voor het melken ’s avonds er weer te zijn. Soms melken de kinderen ‘s avonds."
Uitstoot zo laag mogelijk houden
Op het bedrijf van maatschap Oosterhuis speelt ook de stikstofdiscussie een rol. "Ons melkveebedrijf bevindt zich 170 meter van een Natura2000-gebied. Dit maakt dat we hier op termijn misschien wel weg zouden moeten, maar bij die gedachte leggen we ons niet zomaar neer. We doen er alles aan om onze uitstoot zo laag mogelijk te houden", zo vertelt Yvonne. Het melkveebedrijf van de familie Oosterhuis is daarom bijna biologisch. "We willen dat, vanwege alle regels, op papier niet zijn. Wel zijn onze koeien zoveel mogelijk buiten en houden we rekening met de kringloop. Wat gaat in de koe, en wat komt er vervolgens uit? Ook hebben we dit jaar geen maïs verbouwd, maar hebben we 24 hectare kruidenrijk grasland ingezaaid. Op droge zandgrond heb je dan een langere penwortel en wordt meer vocht uit de bodem gehaald, waardoor we hopelijk minder hoeven te beregenen."
- Yvonne Oosterhuis
"We doen er dus alles aan om niets uit te stoten. Mochten ze dan ooit komen meten, dan willen we dat ook aan kunnen tonen. Dat is voor ons wellicht de enige oplossing om op deze locatie door te kunnen boeren." Daarnaast zijn Yvonne en Hans van mening dat er zo min mogelijk gebruik moet worden gemaakt van medicijnen bij koeien. "Er is voor elk probleem wel een middeltje, maar het is beter om te kijken naar de oorzaak. Waarom heeft een kalf diarree of een koe-uierontsteking? Daar ligt de oplossing."
De 'Verse Melktap'
Hoewel Yvonne zich prima vermaakt als boerin, vindt ze het ook leuk om de maatschappij meer te leren over het boerenleven. Daarvoor heeft ze de 'Verse Melktap' opgericht. "Dit is echt mijn hobby, de mannen hebben er maar weinig mee." Volgens Yvonne is er veel onwetendheid over de agrarische sector. De Verse Melktap is voor haar een manier om kennis over te dragen. "Ik houd van kletsen en die passie heb ik verwerkt in dit concept. Iedereen die (toevallig) langskomt op de fiets, het bedrijf bevindt zich immers naast een toeristische fietsroute, kan een rondleiding krijgen. Althans, als wij ook tijd hebben. Op die manier wil ik mensen wat bijbrengen over ons bedrijf en de melkveehouderij in Nederland. Ik beantwoord bijvoorbeeld een vraag als: waarom staan jullie koeien buiten en die van de buurman niet?"
Dit project moet volgens Yvonne niet gezien worden als een tweede inkomstenbron. "We verdienen er niets aan. Het kost zelfs alleen maar geld. We doen het puur om het 'echte boerenleven' te laten zien aan de burger. Het is dus een stukje pr voor de sector. Het leuke hieraan is dat mensen je erf heel anders op komen, dan dat ze eraf gaan. Dan is mijn doel bereikt", concludeert Yvonne.
Blik naar de toekomst
Aangezien het bedrijf van Hans en Yvonne zich zo dicht bij een Natura2000-gebied zit, zijn er voorlopig geen plannen om uit te breiden. "We melken nu ongeveer 170 koeien, maar hebben een vergunning voor 200 koeien. Echter, aangezien de planning van minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) nog niet duidelijk is, veranderen we voorlopig niets aan onze melkveestapel. Daarbij hoeven we ook niet zo nodig groter te worden." Toch heeft Yvonne wel hoop voor de toekomst. "Als alle cijfers eenmaal duidelijk op tafel liggen, dan komen ze er wel achter dat wij als boeren het helemaal niet zo gek doen."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/fotoreportage/10884888/we-doen-er-alles-aan-om-niets-uit-te-stoten]'We doen er alles aan om niets uit te stoten'[/url]