Hans (51) en Yvonne (47) Oosterhuis hebben een melkveebedrijf in het Drentse Wittelte. De koeien op het bedrijf zijn zoveel mogelijk buiten te vinden.
Yvonne en Hans melken op hun bedrijf 170 koeien en leveren de melk aan coöperatie FrieslandCampina.
Toen Hans en Yvonne in 2008 moesten kiezen tussen en derde melkrobot of andere melkstal hebben ze gekozen voor een snellere melkstal (swing-over 2x20 van Gea).
In de stal van Hans en Yvonne lopen ook 2 stieren; 1 tussen de melkkoeien en 1 tussen de pinken.
Hierdoor heeft maatschap Oosterhuis het gehele jaar door kalfjes.
Deze kalfjes verblijven 14 dagen in deze eenlingboxen.
Als het kalfje in, zoals Yvonne het zegt, haar tienerjaren belandt, gaat het naar deze stal.
Als de pink ongeveer 12 maanden oud is, gaat ze naar de stal bij de andere pinken waar de stier loopt.
Om de maatschappij meer bij te brengen over het leven op een melkveebedrijf, heeft Yvonne de Verse Melktap opgericht.
In de stal van Yvonne en Hans zijn ook meerdere voerboxen te vinden, al gebruiken ze niet veel toegevoegde voeders. Het rantsoen bestaat vooral uit gras en bieten.
Ook krijgen de koeien voederbieten, die ze zelf verbouwd hebben.

Bedrijfsreportage Maatschap Oosterhuis

'We doen er alles aan om niets uit te stoten'

13 December 2019 - Kimberly Bakker - 6 reacties

Het melkveebedrijf van Yvonne (47) en Hans (51) Oosterhuis bevindt zich op 170 meter van een Natura2000-gebied. Dit betekent dat ze op termijn moeten stoppen of verkassen, maar bij die gedachte leggen ze zich niet zomaar neer. "Hoewel de meeste boerenbedrijven in de directe omgeving al verdwenen zijn, doen wij er alles aan om dit plekje te behouden. Het doel is om bij een eventuele meting aan te tonen dat we niets uitstoten", aldus Yvonne.

"Mijn schoonouders, de ouders van Hans, hebben jarenlang een agrarisch bedrijf gehad in het dorp Wittelte. Door ruilverkaveling besloten ze te verhuizen naar de locatie waar wij nu nog steeds zitten", zo steekt Yvonne van wal. "De verhuizing was een hele opgave, want er was hier nog niets. Er lag louter weiland. De keuze stond echter vast, want de familie Oosterhuis wilde alles bij huis hebben; van melkstal tot jongveestal. "Ik ben trots op die keuze, want zover je kan kijken, is nu van ons. We hebben 100 hectare bij huis en een paar percelen verderop. Als zij niet verhuisd waren, dan was dat alles niet mogelijk geweest."

Bedrijfsgegevens
Hans (51) en Yvonne (47) Oosterhuis hebben in het Drentse Wittelte een melkveebedrijf met 170 koeien en 110 hectare grond. Zoon Jan Mark (21) zit al in de maatschap en ook de 2 andere zoons, Leander (19) en Daniël (16), helpen regelmatig mee op het bedrijf. De koeien op het bedrijf van Yvonne en Hans gaan iedere dag naar buiten. Ze leveren hun melk aan zuivelcoöperatie FrieslandCampina.

Overigens was het niet Hans zijn jongensdroom om de boerderij van zijn ouders over te nemen. "Ik heb eerst nog in dienst gezeten. Toen ik daar klaar mee was, zijn we samen na gaan denken over de toekomst. Wil ik boer worden of loonwerker? Dat laatste zat immers ook in de familie", zo vertelt de melkveehouder. Uiteindelijk heeft Hans besloten om het bedrijf over te nemen, voornamelijk wegens zijn liefde voor de koeien. Ook voor Yvonne was het niet vanzelfsprekend om op de boerderij te gaan weken. "Ik was vroeger zelfs bang voor koeien", vertelt ze lachend. "Voordat ik mee ging werken op het bedrijf, werkte ik in de zorg. Dat beviel echter niet meer, waarna ik mij volledig gestort heb op het ondersteunen van Hans."

Terug naar traditioneel melken
Hans en Yvonne kunnen geen moment noemen waarop ze definitief in het bedrijf stapten. "We zijn eigenlijk met het bedrijf vergroeit. In 1997 ging ik in maatschap met Hans en toen is mijn schoonvader eruit gestapt." De vader van Hans was toen echter nog elke dag op het bedrijf te vinden. "Alleen in het weekend was hij er niet, want dat mocht niet van ons. Ook hij moest rust nemen", zo grapt Yvonne. De vader van Hans is 5 jaar terug overleden. "Hij was een goede raadsman voor ons, al waren er uiteraard ook weleens meningsverschillen. Zo wilden Hans en ik de koeien zoveel mogelijk naar buiten hebben, terwijl hij zich afvroeg of dat wel slim was zo vroeg in een seizoen."

Dat Hans en Yvonne echte ondernemers zijn, blijkt wel uit het feit dat ze graag zaken uitproberen. "Lukt het niet of bevalt het niet, dan is dat pech gehad." Een voorbeeld daarvan was de keuze voor een melkrobot. "We hebben jaren geleden 2 melkrobots aangeschaft en deze uiteindelijk zo’n 10 jaar aangehouden. Het paste niet bij ons. De melkrobot was relatief gezien duur en je bent nooit klaar. Daarom hebben we in 2008, toen we moesten kiezen voor een derde robot of een andere melkstal, gekozen voor een snellere melkstal en de melkrobots weer van de hand gedaan." Ze melken nu in een 2x20 swing-over melkstal. Voor de ondernemers is deze traditionele manier van melken ook beter voor de relatie met de koeien. "Je ziet nu immers elke koe, 2 keer per dag. Ook kunnen we nu 's ochtends na het melken en voeren een dag weg en hoef je pas voor het melken ’s avonds er weer te zijn. Soms melken de kinderen ‘s avonds."

Uitstoot zo laag mogelijk houden
Op het bedrijf van maatschap Oosterhuis speelt ook de stikstofdiscussie een rol. "Ons melkveebedrijf bevindt zich 170 meter van een Natura2000-gebied. Dit maakt dat we hier op termijn misschien wel weg zouden moeten, maar bij die gedachte leggen we ons niet zomaar neer. We doen er alles aan om onze uitstoot zo laag mogelijk te houden", zo vertelt Yvonne. Het melkveebedrijf van de familie Oosterhuis is daarom bijna biologisch. "We willen dat, vanwege alle regels, op papier niet zijn. Wel zijn onze koeien zoveel mogelijk buiten en houden we rekening met de kringloop. Wat gaat in de koe, en wat komt er vervolgens uit? Ook hebben we dit jaar geen maïs verbouwd, maar hebben we 24 hectare kruidenrijk grasland ingezaaid. Op droge zandgrond heb je dan een langere penwortel en wordt meer vocht uit de bodem gehaald, waardoor we hopelijk minder hoeven te beregenen."

Het is wellicht de enige manier om hier te kunnen boeren

- Yvonne Oosterhuis

"We doen er dus alles aan om niets uit te stoten. Mochten ze dan ooit komen meten, dan willen we dat ook aan kunnen tonen. Dat is voor ons wellicht de enige oplossing om op deze locatie door te kunnen boeren." Daarnaast zijn Yvonne en Hans van mening dat er zo min mogelijk gebruik moet worden gemaakt van medicijnen bij koeien. "Er is voor elk probleem wel een middeltje, maar het is beter om te kijken naar de oorzaak. Waarom heeft een kalf diarree of een koe-uierontsteking? Daar ligt de oplossing."

De 'Verse Melktap'
Hoewel Yvonne zich prima vermaakt als boerin, vindt ze het ook leuk om de maatschappij meer te leren over het boerenleven. Daarvoor heeft ze de 'Verse Melktap' opgericht. "Dit is echt mijn hobby, de mannen hebben er maar weinig mee." Volgens Yvonne is er veel onwetendheid over de agrarische sector. De Verse Melktap is voor haar een manier om kennis over te dragen. "Ik houd van kletsen en die passie heb ik verwerkt in dit concept. Iedereen die (toevallig) langskomt op de fiets, het bedrijf bevindt zich immers naast een toeristische fietsroute, kan een rondleiding krijgen. Althans, als wij ook tijd hebben. Op die manier wil ik mensen wat bijbrengen over ons bedrijf en de melkveehouderij in Nederland. Ik beantwoord bijvoorbeeld een vraag als: waarom staan jullie koeien buiten en die van de buurman niet?"

Dit project moet volgens Yvonne niet gezien worden als een tweede inkomstenbron. "We verdienen er niets aan. Het kost zelfs alleen maar geld. We doen het puur om het 'echte boerenleven' te laten zien aan de burger. Het is dus een stukje pr voor de sector. Het leuke hieraan is dat mensen je erf heel anders op komen, dan dat ze eraf gaan. Dan is mijn doel bereikt", concludeert Yvonne.

Blik naar de toekomst
Aangezien het bedrijf van Hans en Yvonne zich zo dicht bij een Natura2000-gebied zit, zijn er voorlopig geen plannen om uit te breiden. "We melken nu ongeveer 170 koeien, maar hebben een vergunning voor 200 koeien. Echter, aangezien de planning van minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) nog niet duidelijk is, veranderen we voorlopig niets aan onze melkveestapel. Daarbij hoeven we ook niet zo nodig groter te worden." Toch heeft Yvonne wel hoop voor de toekomst. "Als alle cijfers eenmaal duidelijk op tafel liggen, dan komen ze er wel achter dat wij als boeren het helemaal niet zo gek doen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze fotoreportage? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Normale boer 13 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/fotoreportage/10884888/we-doen-er-alles-aan-om-niets-uit-te-stoten]'We doen er alles aan om niets uit te stoten'[/url]
Ik heb schijt aan de uitstoot, die armetierige schrale zogenaamde zeldzame planten die groeien in onbewoonde gebieden elders in europa ook wel. Hier is geen ruimte voor die linkse flauwekul. Hier zitten gesponsorde linkse zakkenvullende leugenaars op de verkeerde stoelen.
dirk 13 December 2019
Veel succes in dit boer onvriendelijke land. Je hebt geen schijn van kans om te overleven , daar zorgen de Vollenbroeks en de Groten wel voor. Maar laten we de lieden die hen alles influisteren niet vergeten , op de achtergrond spelen enkele hele bekende uit het linkse verleden een uiterst discutabele rol.
Anja 14 December 2019
Hans en Yvonne, diepe buiging voor jullie. Hier is enkel respect voor. Ik wens jullie veel succes in de toekomst. Hartelijke groeten van een niet-boerin.
Henk de Boer 14 December 2019
Mooi stukkie Hans en Yvonne ik hoop dat het jullie lukt om in de toekomst verder te kunnen op deze locatie mijn steun heb je en dat dr jongens er later ook verder kunnen want niemand in de omgeving heeft last van julie. Groet Henk
Alie Hof 15 December 2019
Hans en Yvonne, met diep respect hoe jullie je bedrijfsvoering vorm geven. Mooi stuk geschreven.
Goede wensen voor een hoopvolle toekomstGroet..
Groet Jan en Alie Hof
Jan van Hummel 16 December 2019
Hans en Yvonne blijf strijden voor jullie mooi opgebouwde bedrijf
Met jullie gedachten is dit een mooi bedrijf om straks over te dragen . Dat jullie mogelijk zouden moeten verkassen vanwege het Natura 2000 gebied dicht bij, is natuurlijk de grootst mogelijke onzin.
Wij als mede collega strijden met jullie mee.
Veel succes.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden