De droogte in Polen neemt extreme vormen aan. Eind mei schreef Boerenbusiness over de situatie in het land. Officiële cijfers tonen geen droogte aan maar, volgens insiders is de situatie inmiddels extreem aan het worden. De gewassen zijn zichtbaar getekend.
Polen heeft een zeer bijzonder voorjaar achter de rug. De start was niet ideaal en na een natte herfst en winter bleef het lang koud. De vroege aardappelen zijn hierdoor enkele weken later geplant dan gebruikelijk. Echter, de maanden april en mei waren warm (met weerrecords). De gewassen hebben zich toen explosief ontwikkeld. De oogst van primeuraardappelen, in het vroege aardappelgebied rond Poznan, is daardoor niet verlaat.
Schreeuwen om water
Inmiddels tekent droogte in heel het land de gewassen. De granen op de zandgrond schroeien letterlijk weg. Een insider laat weten rond 20 juni te starten met de oogst van wintergerst. Dat is 2 weken eerder dan normaal. De aardappelgewassen schreeuwen om water, net als de andere groentegewassen (zoals uien en wortelen). Waar mogelijk wordt volop beregend.
Door de forse groei hebben aardappelen nu veel water nodig. Al dagen op rij is het 30 graden, in combinatie met een stevige oostenwind. Vooral in het zuidwesten van het land is de situatie ernstig. Daar viel de afgelopen 2 maanden nauwelijks regen. Lokaal zijn echter wel onweersbuien geweest, waardoor de situatie per gebied kan verschillen.
Oogst vroeg gestart
In het noorden van Polen is het eveneens droog, maar niet extreem. Hier is later gepoot, waardoor de gewassen niet direct om water vragen. In Centraal-Polen is het wel droog, maar daar kan worden beregend. De oogst van vroege aardappelen is deze week volop van start gegaan, wat zijn impact heeft op de import van tafelaardappelen. De primeuraardappelen, die onder fleecedoek worden geteeld, moeten nu uit de grond zodat een tweede gewas als kool geplant kan worden.
Opbrengstverlaging
Opbrengstderving in granen is inmiddels onherroepelijk. In de belangrijke periode voor de korrelvulling heeft het gewas geen vocht gehad. Voor koolzaad werd al een lagere opbrengst verwacht, als gevolg van het grillige voorjaar. Hierdoor is het gewas nauwelijks uitgestoeld. Op de lichte grond lijdt ook maïs onder de droogte. Die ging dit jaar juist vroeg de grond in. Veehouders vrezen voor een tekort aan kuilgras en hooi.
Volgens het Poolse statistiekbureau GUS neemt het areaal granen dit jaar met 3% toe, tot 7,2 miljoen hectare. Wel is er minder wintergraan gezaaid of verloren gegaan door de natte herfst. De oppervlakte zomertarwe en gerst is hierdoor groter. Het areaal koolzaad is met 13% afgenomen.
Of de droogte op dit moment voor blijvende schade zorgt in de aardappelen, is koffiedikkijken. Toch denken insiders dat dit waarschijnlijk wel het geval is. In West-Europa zijn juli en augustus de allesbeslissende groeimaanden. Dat moment ligt in Polen iets vroeger. De ruggen zijn veelal niet volledig bedekt. Vooral bij 90 centimeter bedden, waardoor temperaturen in de rug flink kunnen oplopen.
Verwachting
De komende dagen wordt een iets lagere temperatuur voorspeld. Echter, vanaf het weekeinde gaat deze weer richting de 30 graden. Neerslag van betekenis staat voor de eerste helft van juni niet op het programma, waardoor de situatie weinig verbetert. De recente onweersbuien hebben lokaal voor een ravage gezorgd, maar weinig regen gebracht.