De aan-en afvoerroute van mest en verwerkte mest wordt streng gecontroleerd.
Greenferm is gelegen op het industrieterrein de Ecofactorij in Apeldoorn, tussen snelwegen en spoorlijn.
Directeur Willem Berkhof: "Onze manier van mest verwerken is op zich niet nieuw maar wel onderscheidend."
Het hart van de mestfabriek: de zeefbandpersen.
Het beluchten en lucht afzuigen vergt veel energie.
Beluchtingsruimte voor de dikke fractie.
De laatste stap in het verwerkingsproces: gehygieniseerde gecomposteerde fractie wordt geëxporteerd.

Bedrijfsreportage Greenferm

Mestverwerker Greenferm gaat eindelijk draaien

29 April 2020 - Erik Colenbrander - 1 reactie

De grootschalige mestverwerkingsinstallatie Greenferm in Apeldoorn is opgeleverd. Dat heeft heel wat voeten in de aarde gehad.

In 2016 verleende de gemeente Apeldoorn al vergunningen. Maar toen investeerder Berkhof uit Scherpenzeel er in stapte in 2018, kwam het ontwikkelingsproces pas echt in een stroomversnelling. Desondanks moest een aanvankelijk geplande start in het najaar van 2019 worden uitgesteld. Nu is het eindelijk zover en kan de eerste mest in de installatie worden gevoerd.

Tussen snelwegen en spoorlijn
Als locatie voor het realiseren van een verwerkingsfabriek is het bedrijventerrein De Ecofactorij te Apeldoorn gekozen. Deze locatie is centraal gelegen in een gebied met een groot mestoverschot. Daarnaast voorziet dit bedrijventerrein door middel van een hierop afgestemd bestemmingsplan in ruimte aan installaties zoals Greenferm. De Ecofactorij in Apeldoorn is een locatie die uitstekend bereikbaar is en goed afgeschermd omdat deze in een driehoek van de snelwegen A1 en de A50 en de spoorlijn Apeldoorn-Deventer is gelegen.

Tweeledig verwerkingsproces
In de fabriek worden diverse processen toegepast die uiteindelijke resulteren in een tweetal eindstromen. Enerzijds een hoeveelheid afvalwater dat geloosd wordt op het riool. Anderzijds gecomposteerde gehygieniseerde dikke mestfractie. Hergebruik van proceswater en -warmte, en een 1.100 aantal zonnepanelen  zorgen voor een zo klimaatneutraal mogelijke manier van werken. Met name het indrogen van de dikke fractie en afzuigen van lucht kost veel energie, vertelt directeur Willem Berkhof. 

Na weging bij de toegangspoort op het 2 hectare grote terrein wordt de aangevoerde mest in een van de vier aanvoersilo’s gevoerd via de loshal. Omdat Greenferm zich richt op de verwerking van alle mogelijke soorten dierlijke drijfmest (rundvee, kalveren, varkens en zeugendrijfmest) wordt er een mix gemaakt in de mengsilo van de verschillende soorten.

Dagelijks 40 vrachtwagens
Varkensmest maakt het grootste deel van het aan te voeren mestvolume uit. Er wordt rekening gehouden met een dagelijks aanvoer van 40 vrachtwagens van elk 36 ton drijfmest, zegt Berkhof. Op jaarbasis komt dat overeen met 350.000 kuub mest. Dat betekent dat Greenferm de grootste mestverwerkingsinstallatie wordt boven de grote rivieren.

In het hart van de fabriek draait het om de zeefbandpersen en de silo’s waarin de dunne fractie wordt bewerkt tot loosbaar water. Dit procedé is een combinatie van bestaande technieken. De combinatie zorgt voor een onderscheidend procedé, zonder dunne mestfractie als restant, waarvoor afzet in de regionale agrarische sector moet worden gezocht. Berkhof: "Dat is vaak lastig rendabel te rekenen, omdat de afzet seizoensgebonden is maar de productie het hele jaar doorloopt." In tegenstelling tot vele andere mestverwerkingsinstallaties wordt er geen mest vergist. Behoudens de zonnepanelen op het dak wordt er ook geen SDE subsidie geincasseerd.

Stabiele mestmarkt
De commerciële basis onder de grote mestverwerkingsinstallatie van Greenferm is de verwerkingsplicht. Een verplicht percentage van de overschotmest moeten worden verwerkt bij een mestverwerker of geexporteerd, nadat de mest is gehygiëniseerd. Om hieraan te voldoen kan de veehouder met Greenferm een Mestverwerkingsovereenkomst (MVO) afsluiten op dit moment is 90% van het volume gecontracteerd. Greenferm vertrouwt erop dat, wanneer de installatie eenmaal draait, het overige deel ook snel wordt ingetekend. Berkhof: "Doordat veehouders een deel van hun overschot inbrengen, ontstaat er een stabiele mestmarkt."

Nu de Greenferm-installatie eindelijk in werking kan worden gezet en er geen zorgen meer zijn over vergunningen en technische belemmeringen, gaat de continuïteit van de mestaanvoer de rentabiliteit van de onderneming versterken, is Berkhof stellig. "Veel van de mestvoorraad is dit voorjaar in recordtijd uitgereden door het zeer dominante zonnige en scherp drogende weer. Maar desondanks is er nog ruim voldoende mest om de installatie te voorzien."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze fotoreportage? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
MD Boonman 12 Mei 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/fotoreportage/10886910/mestverwerker-greenferm-gaat-eindelijk-draaien]Mestverwerker Greenferm gaat eindelijk draaien[/url]
Goedemiddag, ik ben geintreseerd in de afzet van uw product, het wekt m'n belangstelling en zie afzet mogelijkheden.

MD Boonman
Kuypersdijk 33
4453AB 's-Heerenhoek
tel. 0653234761
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden