China verbreedt het eigen onderzoek naar 'oneigenlijke' Europese subsidies aan de melkveehouderij en zuivelsector. Volgens het Chinese ministerie van Handel gebeurt dit na klachten vanuit de eigen zuivelsector. Er worden niet meer producten bekeken, wel meer mogelijke subsidies, ook in Nederland.
China en de EU zijn al lange tijd verwikkeld in een handelsgeschil, dat zijn aanleiding met name heeft in Europese anti-dumpingsmaatregelen tegen Chinese elektrische auto's. China reageerde daar op met maatregelen tegen eerst de Europese vleesexport en later ook de zuivelexport. Er worden nog geen producten concreet tegengehouden, maar in oktober maakt het ministerie van Handel bekend dat het vragenlijsten opstuurt naar Europese producenten en exporteurs om uit te vinden of zij oneigenlijke overheidssteun ontvangen.
Daarbij is de focus op een beperkte reeks zuivelproducten. Met de nieuwe actie worden niet nog meer producten onder de loep genomen, maar wel wordt dieper in de productieketen gekeken, of daar nog meer steunmaatregelen zijn te vinden. Het verbrede onderzoek richt zich met name op steunprogramma's in Denemarken, Frankrijk, Italië, en Nederland.
De Europese Unie heeft nog niet direct gereageerd, maar heeft in de voorbije maanden wel contact opgenomen met Wereldhandelsorganisatie WTO. Het idee is dat een panel daarvan de wederzijdse klachten en maatregelen onderzoekt en beoordeelt. Uit een recente publicatie van de Oeso blijkt dat, wanneer het gaat om landbouwsubsidies, China nogal wat boter op het hoofd lijkt te hebben.