Alf Ribeiro / Shutterstock.com

Nieuws Handelsverdragen

Boerenorganisaties blij met afwijzen Mercosur

2 Juni 2020 - Eric de Lijster - 8 reacties

Een groep boeren- en maatschappelijke organisaties, verenigd in de zogeheten TTIP, CETA en landbouw-coalitie, zijn blij dat de Tweede Kamer het vrijhandelsverdrag Mercosur afwijst. Dit het verdrag tussen de Europese Unie (EU) en 5 Latijns-Amerikaanse landen. Opvallend genoeg gaf de ChristenUnie, de partij van landbouwminister Carola Schouten, de doorslag.

Een motie van Esther Ouwehand, de fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, kreeg in het parlement steun van vrijwel de gehele oppositie en uiteindelijk regeringspartij ChristenUnie. Daarmee is er een nipte meerderheid in de Kamer die verzoekt dat de regering de Europese Commissie moet laten weten dat Nederland de steun voor het Mercosur-verdrag intrekt. Dit brengt premier Mark Rutte in een lastige positie.

Formeel kan Rutte de motie van de Tweede Kamer naast zich neerleggen, maar dit is hoogst ongebruikelijk. In Brussel melden dat Nederland niet akkoord gaat met een verdrag waar jarenlang over is onderhandeld, is voor hem een politieke blamage. De premier heeft zichzelf altijd voorstander getoond voor vrijhandelsverdragen als Mercosur, die volgens de regering helpen de Nederlandse exportpositie te verbeteren. Mercosur is een douane-unie van Venezuela, Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay.

Tegenstanders worden bondgenoten
Opvallend genoeg zijn traditionele tegenstanders in het dossier vrijhandelsverdragen elkaars bondgenoten geworden. Want boeren- en maatschappelijke organisaties laten weten enthousiast te zijn dat de Tweede Kamer het verdrag naar de prullenbak verwijst. Dankzij de motie van de Partij voor de Dieren.

De TTIP, CETA en landbouw-coalitie, bestaamde uit NAV, NMV, DDB, Agractie Nederland, Bionext, BD-Vereniging en Platform ABC, vrezen dat ratificatie van het Mercosur-verdrag leidt tot grote concurrentie van vlees- en akkerbouwproducten die onder veel lagere regels tot stand zijn gekomen, dan waaraan Europese boeren moeten voldoen. In bijvoorbeeld de Europese vlees- en suikersector lag het verdrag zeer gevoelig.

Ook CETA verwerpen
De TTIP, CETA en landbouw-coalitie zien in de afwijzing van Mercosur ook de opmaat om het CETA-verdrag tussen de Europese Unie en Canada te verwerpen. Hier is de Tweede Kamer weliswaar akkoord mee gegaan, maar dit moet nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer. Volgens de landbouwcoalitie brengt ook CETA oneerlijke concurrentie voor Europese boeren, omdat naar haar zeggen er in Canada veel lagere standaarden gelden op gebied van milieu, dierenwelzijn, arbeidsomstandigheden en voedselveiligheid.

Guus Geurts, de coördinator van de coalitie, zegt in een verklaring te hopen dat het verwerpen van de vrijhandelsdeals leidt tot een "fundamentele herziening van de huidige WTO-vrijhandelsregels en het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid dat hier volledig op is afgestemd." De coalitie vindt dat er in de EU juist meer ruimte moet komen voor het reguleren van vraag en aanbod en zodoende marktbescherming, waardoor "veehouders en akkerbouwers eindelijk eerlijke prijzen krijgen." Dit biedt ook de ruimte om maatschappelijke doelen te behalen als kringlooplandbouw.

LTO Nederland is dinsdag (2 juni) nog niet met een officiële reactie naar buiten gekomen. Eerder heeft de organisatie benadrukt voorstander te zijn van eerlijke en faire handelsverdragen, waarbij er sprake is van gelijke standaarden binnen en buiten Europa en adequate bescherming van sectoren die op kostprijs kwetsbaar zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.

Meer over

Mercosur
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
hans 2 Juni 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10887554/boerenorganisaties-blij-met-afwijzen-mercosur]Boerenorganisaties blij met afwijzen Mercosur[/url]
Eindelijk kunnen de boeren zien wie hun werkelijke bondgenoten in den Haag zijn.
Want ok, zij steunen ook de verregaande productie-eisen, vaak kamerbreed, maar in tegenstelling tot VVD-CDA willen zij wel de oneigenlijke concurrentie vanuit de verre wereld aan banden leggen.
Tevens weer een grote afgang van de LTO.
schoenmakers 1 3 Juni 2020
Het is enkel afgewezen omdat het amazone gebied niet genoeg beschermd zou worden, nou om die reden sta ik niet echt te juichen, ze hebben dus eigenlijk totaal geen oog voor ons boeren
hans 3 Juni 2020
Schoenmakers, als men in den Haag alle importen verbied vanwege duistere praktijken elders, maar niet direct om jou te beschermen (wat dus indirect wel gebeurt), dan is het toch goed?
Kjol 3 Juni 2020
Heb maar geen illusies, deze deal gaat gewoon door. (zie oekraine referendum)
hans 4 Juni 2020
Ja Kjol, met dank aan "boerenpartijen" VVD en CDA.

Want boeren" willen open grenzen buiten de EU", voor export van 5% van hun productie. Dat die open grenzen zorgen voor hongerprijzen voor de overige 95% van hun productie hebben die "hoogopgeleide agrarisch ondernemers" nog niet door.
.
regelbedenker 4 Juni 2020
Beste Hans, de prijzen voor onze producten zijn volop hoog genoeg, alleen de eisen die nergens over gaan, die nekken ons
regelbedenker 4 Juni 2020
gelijk speelveld is het enige wat we willen, dan laten we iedereen een poepje ruiken, maar dat gunt Rutten en co ons niet
hans 4 Juni 2020
Regelbedenker, afwijkende eisen én regels, gelijke regels ook, met overname bedrijven tegen werkelijke waarde en vermogensbelasting op je grond?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden