De Tweede Kamer beslist morgen (woensdag 12 februari) of zij haar definitieve goedkeuring geeft aan CETA, het Europese handelsverdrag met Canada. Het parlement is hierover ernstig verdeeld, net als de agrarische belangenbehartigers.
Met het handelsverdrag verdwijnen op termijn vrijwel alle handelsbarrières tussen de Europese Unie en Canada. Hoewel CETA al sinds 2017 van kracht is, moeten alle Europese lidstaten het verdrag nog ratificeren. In Nederland wordt de deal steeds meer gezien als bedreiging voor de concurrentiepositie van agrarisch Nederland, hetgeen de door de politiek gewenste transitie naar kringlooplandbouw kan bedreigen.
Belang voor export
Het kabinet is groot voorstander van CETA en benadrukt dat Canada voor de export van agrarische producten te allen tijde moet voldoen aan de Europese kwaliteitseisen. Bijvoorbeeld in dierenwelzijn en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. CETA kan daardoor juist de Canadese standaarden optrekken, luidt de motivatie. Daarbij is internationale handel van groot belang voor een open economie als die van Nederland. Sinds 2017 is de export naar Canada sterker gestegen dan de import.
Toch hangt het politieke draagvlak voor CETA aan een zijden draadje. Alleen VVD, CDA en D66 hebben zich openlijk voorstander getoond. ChristenUnie en SGP hebben nog geen definitief oordeel gegeven, terwijl alle andere partijen hun steun hebben ingetrokken. De bal ligt in het kamerdebat dus bij de kleine christelijke partijen, die traditioneel een stevige achterban hebben in de Nederlandse boerengemeenschap.
Niet perfect, maar goed genoeg
Maar ook de agrarische belangenbehartiging is verdeeld. LTO Nederland gaf maandag resoluut aan CETA te steunen. De federatie noemt het verdrag 'niet perfect, maar goed genoeg'. Volgens LTO zijn handelsverdragen essentieel voor goede handel. "Van iedere 5 boeren en tuinders, bestaan er 3 bij de gratie van onze export."
Ook wijst de organisatie erop dat "van elke euro die boeren en tuinders verdienen, komt 75 eurocent uit het buitenland, waarvan een kwart eurocent van buiten de EU. Handelsverdragen zoals CETA zijn cruciaal voor de Nederlandse land- en tuinbouw." Eerder hebben de vakbonden NAV (akkerbouw) en NMV (melkveehouderij) echter onomwonden aangegeven tegen het handelsverdrag te zijn uit vrees voor forse concurrentie en marktverstoring.
Raad kan overrulen
De lobby rondom het handelsverdrag is enorm. Bijna 70 organisaties uit 50 verschillende landen vragen de Tweede Kamer om tegen CETA te stemmen. Zelfs uit Canada zelf. Tot nu toe heeft ongeveer de helft van de Europese lidstaten voor ratificatie van CETA gestemd. Nederland kan het eerste land zijn die tegen het verdrag stemt. Overigens is dat niet definitief de nekslag voor CETA, want de Europese raad - die bestaat uit alle premiers van de lidstaten - kan uiteindelijk unaniem een veto van een lidstaat in deze overrulen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10885839/pleit-over-handelsverdrag-ceta-wordt-beslecht]Pleit over handelsverdrag CETA wordt beslecht[/url]