Shutterstock

Achtergrond Voedselproductie

Voedselissues uitgelicht: reuring in Zuid-Amerika

7 Januari 2020 - Jorine Cosse - 2 reacties

Exploderende prijzen voor varkensvlees in China. Recordhoge uienprijzen in India. Ontwrichtende bosbranden in Australië. Het zijn allemaal gebeurtenissen die resulteren in volatiele voedselprijzen. Boerenbusiness schetst (in de periode rondom Kerst en nieuwjaar) in een reeks artikelen de voedselissues op de verschillende continenten. In dit artikel komt het continent Zuid-Amerika aan bod.

Zuid-Amerika heeft een rumoerig jaar achter de rug. Sommige landen profiteerden van het Chinese vleestekort, de Mercosur-deal werd er na 20 jaar onderhandelen met de Europese Unie doorgeduwd, droogte houdt de granenmarkt in haar ban en ook rond de uien was het onrustig. Zomaar een greep uit vele gebeurtenissen.

Chinese vleescrisis
Een opvallende gebeurtenis rondom de Chinese vleescrisis is het handelsverdrag dat China heeft gesloten met Argentinië. In eerste instantie lijkt dit geen bijzonder nieuws, aangezien China kampt met een fiks vleestekort. Totdat we de Argentijnse varkensvleesexport onder de loep nemen. ‘Alle kleine beetjes helpen’, moet de Chinese overheid gedacht hebben. De Argentijnse export zet namelijk niet echt zoden aan de dijk. In 2018 verscheepte het land slechts 4.000 ton. Een schijntje op de Chinese behoefte van 2,2 miljoen ton.

Ook Brazilië profiteert van de Chinese vlees-vraag. China heeft haar deuren geopend voor Braziliaans slachtafval. 2019 was dan ook een goed jaar voor de Braziliaanse vleesexport. De vraag naar vlees was groot. Het land domineert in de export van pluimveevlees en ook de uitvoer varkensvlees doet het goed. In augustus werd er aangenomen dat de export van pluimveevlees met 5% kon groeien en de export van varkensvlees kon rekenen op een groei van 12%. Een handelsverdrag tussen China en Brazilië was dan ook eigenlijk meer voor de hand liggend geweest.

Mercosur-deal
De Mercosur-deal deed ook flink wat stof opwaaien. Mercosur is een benaming voor de landen Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay. Voor de Europese landbouwsector is het handelsverdrag dan ook een enorme domper. Dit verdrag geeft de Mercosur-landen de mogelijkheid om een grote hoeveelheid vlees naar Europa te exporteren. Er mag bijvoorbeeld 180.000 ton pluimveevlees geëxporteerd worden naar de EU.

Voor onder andere de Nederlandse pluimveesector is dit een bedreiging. Jarenlang hebben zij grote inspanningen geleverd op het gebied van dierwelzijn, voedselveiligheid en duurzaamheid, om aan alle eisen te voldoen. En nu, na 20 jaar onderhandelen, dreigt er door het handelsverdrag vlees te worden geïmporteerd van landen met minder strenge regels dan de Europese landbouw wet- en regelgeving.

Het handelsverdrag bracht zoveel teweeg, dat zelfs de Partij voor de Dieren in de bres sprong voor de Nederlandse landbouwsector. Hoewel Duitsland een groot voorstander is van Mercosur vanwege onder meer de auto-export, kan het nog wel even duren voordat het verdrag officieel in werking treedt. Pas eind van dit jaar kan de Europese Commissie het verdrag voorleggen aan de Raad van Ministers en daarna het Europarlement. En dan moeten alle individuele lidstaten van de EU het verdrag nog ratificeren.

Graan en uien
De Zuid-Amerikaanse granenmarkt werd het afgelopen jaar vooral gedomineerd door droogte. Argentinië is een land waar dubbele teelt plaatsvindt: in december wordt het grootste gedeelte van de tarwe gedorst, waarna er tussen de tarwestoppels bijvoorbeeld soja wordt ingezaaid. De droogte maakt deze tweede inzaai echter vrijwel onmogelijk. De tarweoogst is inmiddels begonnen. De inschatting is dat de oogst 300.000 ton lager is dan gehoopt. De prijzen blijven echter relatief laag, omdat het nog altijd gaat om een groot volume.

De uienprijzen schieten echter de andere kant uit. Door een tegenvallende binnenlandse oogst stegen lokale prijzen in augustus tot recordniveaus. Door het tekort klopte Brazilië eerder dan voorgaande jaren als koper aan aan op de Nederlandse uienmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Ton Westgeest 7 Januari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10885209/voedselissues-uitgelicht-reuring-in-zuid-amerika]Voedselissues uitgelicht: reuring in Zuid-Amerika[/url]
Een grote bek over de ontbossing van de regenwouden, over het milieu en het klimaat .....
En dan zo een handelsverdrag afsluiten. Gekker kan het echt niet!!!

Vlees en zuivel wordt geïmporteerd van landen zonder strenge regels.
Genetisch gemanipuleerde granen en groenten met spuitmiddelen die hier allang verboden zijn.

Wij moeten grote inspanningen leveren op het gebied van dierwelzijn, voedselveiligheid en duurzaamheid, om aan alle eisen te voldoen!

En in Brussel ruilen we dat gewoon uit om daar de Volkswagen te kunnen verkopen.....Dat hoort zeker ook bij de Green Deal????
kees 7 Januari 2020
ja volkswagen met sjoemel diesels zeker want die moeten ook nog aan de kant .hoor er niets meer over
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden