Eigen foto

Nieuws Landbouwcongres 2019

Willem Middelkoop: 'Groot grondstoftekort is nabij'

18 December 2019 - Niels van der Boom - 10 reacties

In een bevlogen, krachtige en soms ontluisterende presentatie loodste multitalent Willem Middelkoop de bezoekers van het Nationaal Economisch Landbouwcongres door de schimmige wereld achter de grondstoffenhandel en welke krachten hier invloed op uitoefenen. Richting de winstgevendheid van de agrarische sector is Middelkoop zeer positief.

In slechts 20 minuten en 60 slides vliegt grondstoffengoeroe, belegger, investeerder en schrijver Willem Middelkoop over de gehele wereld. De financiële wereld die hij in zijn boeken beschrijft licht hij tijdens deze presentatie toe.

Wereldwijde onvrede
De link tussen de landbouw en de rest van de (economische) wereld ligt volgens Middelkoop in de wereldwijde onrust die bij het volk is ontstaan. Zij het de brexit, de 'gele hesjes-beweging', de impeachment-procedure tegen de Amerikaanse president Donald Trump en/of de protesterende boeren.

Reden voor deze grote onvrede is volgens Middelkoop het krachtenspel dat achter de coulisse acteert om hun eigen vermogen te verrijken. Dat gebeurt ook in Nederland, zo vertelt Middelkoop. De banden tussen de minister-president Rutte en Unilever zijn daar een mooi voorbeeld van. Deze invloedrijke elite (ook wel 'the deep state' genoemd) is een van Middelkoop's specialiteiten.

Fysieke schaarste
Het beleggingsfonds van Middelkoop specialiseert zich in grondstoffen, waaronder ook de agrarische (soft) commodities. "De grondstofprijzen worden constant gemanipuleerd en worden gebruikt als pressiemiddel om diverse landen op hun knieën te krijgen. Om papieren invloeden te counteren is een fysieke schaarste vereist."

De wereld van edelmetalen is op dit moment onderhevig aan zo'n fysieke schaarste, met name door de enorm stijgende productie van elektrische auto's met ingebouwde accu's. In tegenstelling tot de landbouwsector kan de edelmetaalsector zijn productie niet of nauwelijks verhogen.

Klimaat
Het is maar een klein bruggetje van elektrische auto’s naar het klimaat. Volgens Middelkoop is daar hét instrument gevonden door de elite om miljarden te pompen in een financieel systeem dat op de rand van een crisis staat door hyperinflatie. Boeren kunnen daar hun voordeel mee doen. "Voor de duurzame investeringen is bijna onbeperkt geld beschikbaar tegen 0% rente. Dat zijn de verplichte groene obligaties die bij iedere bank verplicht op de agenda staan. Treedt hyperinflatie op, dan zijn torenhoge schulden zo afbetaald."

Naast groene leningen, hebben agrarisch ondernemers meer voordelen. Zo zit het grootste gedeelte van hun vermogen in grond en gebouwen. Juist dat zijn portefeuilles waar Middelkoop ook persoonlijk veel winst in ziet. Hoge voedselprijzen zijn een lastiger punt. "Agrarische grondstoffen kennen de laagste waardering in 50 jaar. Hoge voedselprijzen zorgen voor onvrede bij de bevolking. Het beleid is er daarom op gericht deze laag te houden. Door de enorme wereldwijde vraag staan we echter aan de vooravond van een groot tekort."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
jp 19 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10885092/willem-middelkoop-groot-grondstoftekort-is-nabij]Willem Middelkoop: 'Groot grondstoftekort is nabij'[/url]
Dat riepen ze 10 jaar geleden ook al... niets is minder waar.
De gebieden waar men in het verleden en heden te korten heeft aan voeding heeft niets met beschikbaarheid daarvan te maken maar wel met het politieke klimaat ter plekke. Dat verandert niet. Daarnaast stijgen opbrengsten in de graanschuren in het oosten snel. Het grote probleem van de toekomst zal worden en blijven de grote stroom mensen richting west europa door politieke klimaten elders.
Mss dat deze beste man even met Frans Timmermans kan bellen, die wil ons juist terug naar de tijd van Ot en Sien hebben.
Student 19 December 2019
Preken voor eigen parochie
peer 19 December 2019
de laatste 5 zinnen zeggen genoeg van zijn betoog
voedsel mag niet meer gaan kosten anders krijg je opstand onder de bevolking
Allee 19 December 2019
Juist peer, en daar zit de oorzaak van een veel te laag rendement in de landbouwsector.
Dit rendement word zeer bewust door de Eu omlaag gestuurd. Dit is zelfs het hoofddoel.
Dit zal de komende 30 jaar ook echt niet gaan veranderen, en ook niet als de grondstoffen schaars gaan worden. Ze laten geen duurder voedselpakket toe in de Eu.

Dus trek het geld uit de landbouw en investeer het buiten de landbouw. Rendement op je vermogen veilig stellen noem je dat.
Abonnee
Jan 19 December 2019
Wachten op tekorten duurt vaak te lang. Het komt vaak op een moment dat je het niet meer verwacht, maar altijd door misoogsten, ziektes of oorlog.
ABALO 19 December 2019
Hopelijk is zijn betoog goed onderbouwd met analyses en cijfers ,want anders is dit inderdaad preken voor eigen winkel
jansen 19 December 2019
Als ik het weerplaatje van australie bekijk groeit daar in elk geval geen korrel graan meer voorlopig.
jan veltkamp 19 December 2019
Subsidies zijn er niet voor winstgevendheid van de aanvrager/bedrijven maar komen altijd terecht bij de adviesbureaus en de ambtenaren. Wat wil het rode collectief onder aanvoering van Timmerfrans: meer subsidies voor landbouw. Dat houdt dus in meer armoede voor de boeren en meer ambtenaren en bureaucratie.
RoelHanssen 19 December 2019
voorbeeld Rusland; Bouwt flink wat kasareaal om meer zelfvoorzienend te worden. Dat zijn kassen voor voedselproductie, dus kasgroenten. En ook om zekerheid in leveranties te houden. En tevens wordt dat ook politiek beïnvloed.
Peter34 2 Januari 2020
@RoelHanssen. Dat is toch een goede ontwikkeling in Rusland? Ieder die wil uitbreiden in een gebied met weinig overheidsgeneuzel en veel steun en schier onbeperkte markt zoeke een Russische partner. Niet zonder partner proberen. Vroeger of later kom je op de koffie.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden