Het kabinet en de provincies willen de vergunde, maar niet gerealiseerde stalcapaciteit, blijven innemen om stikstof te reduceren. Ook bij extern salderen gaat de zogeheten 'latente ruimte' terug naar de natuur, meldt minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) in een Kamerbrief.
Hoe zat het ook alweer? In de Kamerbrief van 4 oktober koos het kabinet ervoor intern- en extern salderen mogelijk te maken om stikstofreductie te realiseren. De provincies gingen vervolgens eigenhandig het beleid verzwaren door zich bijvoorbeeld te baseren op de veebezetting. Hierop kwamen veel boeren in verzet en werden de maatregelen 'on hold' gezet. Vervolgens ging Schouten in overleg met de provincies om weer op 1 lijn te komen.
Intern salderen
Het beleid dat het Rijk en de provincies voor ogen hebben, houdt in dat intern- en extern salderen mogelijk blijft. Wanneer boeren vergunningen aanvragen, wordt de latente ruimte (het verschil tussen de vergunde- en gerealiseerde capaciteit) opnieuw ingenomen. Dit pijnpunt voor boeren wordt dus niet geschrapt.
Ook het Landbouw Collectief heeft als eis dat de vergunde stalcapacitiet niet mag worden ingenomen, maar daar wordt geen gehoor aan gegeven. Het Landbouw Collectief gaf eerder op woensdag 4 december nog een verklaring uit met een verwijt aan het adres van minister Schouten dat zij te weinig concrete stappen zet in het overleg met het collectief.
Schouten benadrukt dat boeren die hun bedrijfsvoering voortzetten, de vergunde capaciteit kunnen blijven gebruiken. Ook gaat Schouten in op 'knelgevallen'. Dit zijn de bedrijven die de vergunde capaciteit nog niet hebben gerealiseerd, maar al wel onomkeerbare investeringen hebben gedaan. Voor die bedrijven geldt dat compleet vergunde stikstofemissie beschikbaar blijft.
Extern salderen
Bij extern salderen blijft het afromingspercentage van 30% intact. Daarbij wordt mogelijk ingebouwd om in bepaalde gebieden het percentage te verhogen of verlagen om zodoende tot de gewenste reductie te komen. Hierbij gelden volgens Schouten strenge voorwaarden. Daarbij geldt, net zoals bij intern salderen, dat de latente ruimte terug gaat naar de natuur.
Dier- en fosfaatrechten
Schouten schrijft verder dat de provincies niets van doen hebben met dier- en fosfaatrechten. Of het Rijk zo wil sturen op de ammoniakruimte (en daarmee de omvang van de veestapel) is echter niet duidelijk. Het kabinet beraadt zich hier nog over en wil voor 1 februari duidelijkheid verschaffen. Tot die tijd is extern salderen nog niet mogelijk.
Tot slot laat Schouten in de brief vallen dat de voorgestelde maatregelen juridisch zijn getoetst. Wel zijn de voorgestelde afspraken zijn onder voorbehoud van instemming van de Gedeputeerde Staten.
Klik hier om de Kamerbrief te lezen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10884915/rijk-en-provincies-blijven-tornen-aan-latente-ruimte]Rijk en provincies blijven tornen aan latente ruimte[/url]
Misschien eens leren onderscheid te maken tussen die zogenaamde. burger die niet bereid zou zijn te betalen en de supermarkt ketens die uitbuiten (aan beide kanten, zowel de boer als consument)
Kijk als de boer nou een wat redelijker zou worden en gezamenlijk zou willen meedenken met oplossingen hoe het boerenbedrijf en natuur samen kunnen gaan, dan zou het ook acceptabele worden om een goede prijs voor de producten te betalen. Als boeren alleen maar blijven eisen, terwijl nota bene eenderde van alle subsidiegeld van de EU naar boeren gaat, is het wel wat uit proportie
Die subsidie gelden worden immers door alle burgers opgebracht. Wij mogen daar ook wel wat natuurbehoud voor terug hebben in plaats van alleen maar het onmogelijk eisende boeren.
Ga dan werken aan hogere prijzen. Glas bier is goedkoper dan een liter melk. Vlees kan ook veel duurder. Zorg dat de supermarkten niet met de marge weggaan.. Doe niet meer zielig en wijs niet altijd naar anderen.. Heb ruggengraad om geen uitkeringstrekker te zijn. Leg AH en Jumbo plat i.p.v. nette burgertje pesten