Windover Way Photography / Shutterstock.com

Nieuws Handelsoorlog

Trump compenseert boeren met tonnen dollars

31 Juli 2019 - Wouter Baan - 15 reacties

Het Witte Huis in de Verenigde Staten meldde in mei al dat het $16 miljard schadevergoeding uittrekt voor de agrarische sector, als gevolg van de handelsoorlogen die president Donald Trump voert. Nu is ook de verdeelsleutel gepresenteerd. De bedragen kunnen oplopen tot 5 ton per agrarisch ondernemer.

Ook schakelt Trump de marktinterventie in door voorraden op te kopen om zo de marktprijzen een boost te geven. De Amerikaanse export van graan, zuivel en varkensvlees is de afgelopen maanden flink geraakt door importheffingen die zijn ingesteld door onder meer China, Mexico en Canada. De landen deden dit als vergeldingsactie op het protectionistische handelsbeleid van Trump. Daardoor stonden de (agrarische) marktprijzen in de Verenigde Staten zwaar onder druk.

Max $250.000 voor melkveehouders
Ter compensatie heeft de Amerikaanse regering een bedrag vrijgemaakt van in totaal $16 miljard. Melkveehouders krijgen een schadevergoeding van $0,20 per hundredweight melk (50,8 kilo), op basis van historische productiecijfers. Voor de grotere bedrijven is het bedrag gelimiteerd op maximaal $250.000. 

Graantelers en varkenshouders kunnen uitkeringen tegemoet zien van maximaal $500.000 per bedrijf. Varkenshouders krijgen een bedrag van $11 per varken. De schadevergoeding voor graantelers ligt tussen de $15 en $150 per acre (circa 0,4 hectare), afhankelijk van de staat waarin zij wonen.

Compensatie te laag
De schadebedragen worden over 3 termijnen uitbetaald. De eerste betaling kunnen boeren in augustus tegemoet zien. Er zitten wel een aantal voorwaarden aan. Zo mag het bruto-inkomen (in 2015, 2016 en 2017) niet hoger liggen dan $900.000 en moet het bedrijfsinkomen voor minimaal 75% afhankelijk zijn van agrarische activiteiten. Ondernemers die onlangs zijn gestopt, komen niet in aanmerking voor de compensatie. 

Belangenbehartigers in de zuivel zeggen dat de schadevergoeding een welkome tegemoetkoming is, maar dat het bedrag niet in verhouding staat tot de geleden schade. Daarom dringen zij bij het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) aan om spoedig een einde te maken aan de handelsoorlog door nieuwe verdragen te sluiten.

Voorraden opkopen
Naast inkomenssteun aan boeren, koopt Trump tevens voorraden op om daarmee de marktprijzen uit het slop te trekken. Deze producten worden geschonken aan Amerikaanse schoolkantines en voedselbanken. Hij trekt hiervoor een bedrag van bijna $1,4 miljard uit. Ruim $200 miljoen hiervan wordt besteed om varkensvlees op te kopen en bijna $70 miljoen wordt gespendeerd aan zuivelcommodities. Het opkoopprogramma start vanaf oktober.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
15 reacties
De koning 31 Juli 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10883437/trump-compenseert-boeren-met-tonnen-dollars]Trump compenseert boeren met tonnen dollars[/url]
Hadden wij maar deze president. Deze linkse regering maakt alles stuk met die groene leugens en onzinnigheden




Henk 31 Juli 2019
Ja, niets beter dan een president die je handelsbelangen schaadt en dan niet alles compenseert, perfect businessmodel voor een lang houdbaar bedrijf..
Piet s 31 Juli 2019
Hij komt op voor de belangen van zn eigen volk en dat mag bij ons niet in europa en zeker niet in nederland
Hier sta je als geboren hardwerkende ondernemer altijd met 3-0 achter
Kjol 31 Juli 2019
Verwacht maar geen compensatie voor de Mercosur deal, en geen compensatie voor de Oekraïne deal, en geen compensatie voor de Rusland boycot etc.
Dus zo slecht doet Trump het nog niet, kunnen ze in de EU nog wat van leren.
Geebrand Rustenbur 31 Juli 2019
Een groot deel van het EU-budget gaat naar de Agrarische sector. Of het goed verdeeld wordt is de vraag. Oud-minister Veerman heeft miljoenen binnengehaald voor braakland op zijn bedrijf in Frankrijk. Te zot voor woorden. Dat had beter besteed kunnen worden. Laat Trump aub. daar blijven; korte termijn politiek werkt desastreus voor de wereld
hugo 31 Juli 2019
Goed verwoordt Piet S
Abonnee
Kjol 31 Juli 2019
Je hoeft de Amerikanen niks over moderne economie te vertellen, ze zijn de uitvinders daarvan.
Initiatief nemen is een belangrijk onderdeel van het beschermen van je eigen economie, visieloos on-samenhangende politiek bedrijven zoals in de EU gebeurt gaat ons uiteindelijk raar opbreken.
Ik kan me de Engelsen goed begrijpen, soms moet je kostbare verliezen nemen om weer ruimte te krijgen voor eigen beleid.
Spieker 1 Augustus 2019
Beter zo'n president, dan een melkcöoperatie die eerst zegt dat er meer melk geproduceerd moet worden, (China groeit zo hard, dat kunnen we niet aan), vervolgens er voor zorgt dat er fosfaat rechten komen (omdat ze toch teveel melk hebben) en daarna weer helemaal daar tegenin gaan en volop inzetten op grondgebondenheid.

En dan zijn wij als boeren nog zo dom om ons niet te kunnen verenigen om die corrupte bestuursleden naar huis te sturen.
We slikken de rare, draaiende redeneringen van het bestuur als zoete koek :)
Geebrand 1 Augustus 2019
Kortzichtig, door de compensatie wordt het aantrekkelijker voor Amerikanen om hun landbouwproducten in Europa te dumpen. Trump is een groot gevaar voor EU-boeren.
hans 1 Augustus 2019
Trump is de redding voor oa EU boeren. Had z'n tegenstander de VS verkiezingen gewonnen, dan had de wereld helemaal in brand gestaan.
H Besseling 1 Augustus 2019
Zijn deze bovenstaande reacties van boeren ondernemers, ik kan het mij bijna niet voorstellen.
Wat Trump doet houd toch geen stand, de Amerikaanse belastingbetaler gaat dit wanbeleid financieren.
Realist 2 Augustus 2019
Het is voor mij ook totaal onbestaanbaar dat boeren in NL sympathie op kunnen brengen voor het wanbeleid van Trump. De markt volledig kapot maken en dan met miljarden de inkomens ondersteunen is volledig van de gekke en totaal onhoudbaar voor langer dan 1 of 2 jaar. En dan zeggen die rare Amerikanen ook nog dat de markt zijn werk moet doen...
hans 2 Augustus 2019
Realist, is is geen MARKT, geen vaste prijs per eenheid product die wereldwijd dezelfde is. Elk land heeft z'n belastingen, z"n subsidies, en daarbij maken de multinationals de prijs per land al naar gelang de burger in staat is te betalen.

Multinationals zijn geen non-profit verdeel instellingen, nee, ze maken mega winsten over de rug van producenten, en consumenten overigens.

Trump "beschermt" zijn VS boeren met miljarden, zoals onze EU dat ook doet. Is dat nodig?
Nee, de verwerking kan veel meer aan boeren betalen, zie de megawinsten in de sector, en zal dat ook doen zodra er tekort, lees krimp, dreigt te ontstaan. De burger zal dit verderop betalen.

Slechts dat is wat regeringen er toe beweegt in te grijpen ;
Geef mensen brood en spelen, en je kunt doen wat je wilt.
Kjol 2 Augustus 2019
Het maakt de US boer niet uit waar het geld vandaan komt, zijn vrijheid is onder Trump in ieder geval groter geworden. Regelgeving is vereenvoudigd en er staat een stevig flankerend beleid om de agro sector te ondersteunen gebaseerd op praktische regels.
schoenmakers 1 2 Augustus 2019
Als ik zeker wist dat het beleid van Trump tot in lengte van jaren doorgezet zou worden zou ik er zeker heen gaan, hier is het gewoon bagger
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden