Na 20 jaar onderhandelen is er 28 juni een akkoord gesloten over het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Mercosur. Terwijl in de Zuid-Amerikaanse landen (Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay) de deal met luid applaus wordt ontvangen, is in de EU lang niet iedereen blij. Onder andere in de vleessector ligt de kwestie gevoelig.
Zo maakt de Europese pluimveeorganisatie Avec zich grote zorgen over de gevolgen van het Mercosur-handelsverdrag. Het verdrag schrijft voor dat de Mercosur-landen straks 180.000 ton pluimveevlees mogen exporteren naar de EU. ‘Dat is twee keer zoveel als het laatste voorstel van de EU-lidstaten eind 2017. Niks rechtvaardigt een toename van 100%’, stelt Avec. De Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) onderstreept dit standpunt.
De organisaties voelen zich verraden door de Europese Commissie die de Mercosur-deal sluit. Avec en Nepluvi zijn bevreesd over het ongelijke speelveld dat dreigt te ontstaan. ‘De afgelopen 20 jaar heeft de Europese pluimveesector grote inspanningen geleverd op het gebied van dierenwelzijn, voedselveiligheid en duurzaamheid. Met het Mercosur-verdrag worden die inspanningen tenietgedaan door vlees met veel lagere standaarden uit derde landen te importeren.’
Dalende prijzen en overproductie
Ook European Milk Board (EMB) reageert kritisch op het handelsakkoord dat volgens de organisatie problematisch is voor zowel de zuivelindustrie als de vleessector. Met het afgesproken rundvleesquotum van 99.000 ton voor export van de Zuid-Amerikaanse landen naar de EU zullen de vleesprijzen volgens EMB fors dalen en dreigt een deel van de Europese productie te verdwijnen.
Ook waarschuwt de organisatie voor een verdere toename van de huidige overproductie in de zuivelsector. De hoge soja-import is daar mede debet aan. De voorgenomen verlaging van de exporttarieven voor Mercosur zal dat proces versterken. Sieta van Keimpema, vice-president van EMB, spreekt eveneens haar angst uit voor een ongelijk speelveld. “De agrarische producten die nu in nog grotere aantallen Europa binnenkomen, kennen andere (productie)standaarden.”
Nog niet alle details bekend
LTO Nederland laat in een reactie op de handelsdeal weten dat nog niet alle details over het akkoord bekend zijn. Pas als de teksten zijn gepubliceerd, debatteren en stemmen de EU-lidstaten en het Europees Parlement erover.
Het in werking treden van het handelsverdrag kan nog enkele jaren duren. Vanaf dat moment geldt voor de meeste producten met afgesproken contingenten bovendien een overgangstermijn van 5 tot 9 jaren. EU-Commissaris Phil Hogan heeft volgens LTO bekendgemaakt dat er een steunfonds van €1 miljard komt voor sectoren die door de deal in de knel komen. Verdere details ontbreken nog.
Copa-Cogeca maakt bezwaar
LTO benadrukt voorstander te zijn van eerlijke en faire handelsverdragen, waarbij er sprake is van gelijke standaarden binnen en buiten Europa en adequate bescherming van sectoren die op kostprijs kwetsbaar zijn. Copa-Cogeca, de Europese koepelorganisatie voor belangenbehartigers van de agrarische sector, maakt mede namens LTO bezwaar tegen de grote haast waarmee de Europese Commissie en de Mercosur-landen de deal hebben gesloten.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10883112/frustratie-over-handelsdeal-eu-met-zuid-amerika]Frustratie over handelsdeal EU met Zuid-Amerika[/url]