Agrifoto

Weerupdate Drones

Consumentendrone is uit, landbouwdrone is in

3 April 2019 - Niels van der Boom

DJI, 's werelds grootste producent van (consumenten)drones, verschuift zijn focus naar de landbouwsector, met name de onbemande helikopters die gebruikt kunnen worden voor de gewasbescherming zijn populair. Deze verschuiving is nodig, omdat de verkoop van hobbydrones keldert.

Het Chinese DJI, dat sinds 2006 befaamd is voor het maken van drones, is wereldwijd de marktleider op het gebied van drones. Naar schatting heeft het bijna 75% van de wereldmarkt voor drones in handen. De 'Phantom' groeide uit tot de meest bekende consumentendrone en ook de 'Mavic' is geen onbekende. Het bedrijf richt zijn peilen nu op de landbouw, schrijft de Financial Times.

Consumentenmarkt stort in
DJI heeft goede redenen om de kiezen voor deze strategiewijziging. De wereldwijde markt voor drones is namelijk ingestort, schrijft Dronewatch. Het is lastig met harde cijfers te komen, omdat fabrikanten die vaak niet willen geven. In 2015 en 2016 wilde iedereen wel een hobbydrone, maar ze zijn duur en worden niet jaarlijks aangeschaft. Ook de strengere regelgeving ontneemt het vliegplezier. De markt voor hobbyisten is sterk op zijn retour.

De Franse krant 'Le Monde' schreef eind 2018 dat de Europese verkoop in het derde kwartaal slechts 25% bedroeg van de totale verkoop in 2017 en in de Verenigde Staten lag de verkoop bijna de helft lager. Consumenten kopen liever compact- of actiecamera’s.

Ontwikkeling van spuitdrones
De Financial Times meldt dat DJI in 2018 ongeveer 20.000 drones verkocht heeft in thuisland China, wat meer dan een verdubbeling is ten opzichte van het jaar daarvoor. DJI investeert miljoenen om spuitdrones in eigen land aan de man te brengen. Het denkt dat de agrarische markt jaarlijks gaat verdubbelen, terwijl het segment voor cameradrones waarschijnlijk met 10% groeit.

In Aziatische landen is het vanuit de lucht besproeien van rijstvelden de gewoonste zaak ter wereld. Sinds de jaren '90 bouwt Yamaha een drone op benzine voor de landbouwsector, en onder andere in Japan wordt hier veel gebruik van gemaakt. Met de komst van rtk-gps en een grondradar verbetert DJI de nauwkeurigheid van hun drones.

Niet voor Europa
Europa is echter een (zeer) lastige markt voor spuitdrones; onder meer in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk wordt ermee getest. Afgelopen zomer werd een spuitdrone van DJI in België getest, maar wel alleen met water. Het spuiten met gewasbeschermingsmiddelen is, net zoals in Nederland, verboden. Voor de moeilijk bereikbare percelen, bijvoorbeeld die op een steile heuvel, of plaatsspecifieke toepassingen hopen bedrijven dat de drone meerwaarde biedt.

Naast het rondvliegen met een lading gewasbeschermingsmiddelen, is er het issue 'drift'. Door de werveling van de propellers wordt de spuitnevel omhoog gezogen en naar de zijkant geblazen. Gezien de uiterst strenge wetgeving rondom drift (denk aan de drukregistratie) is de kans miniem dat de Nederlandse overheid staat te trappelen de regels te versoepelen. In ons land worden drones van DJI voor landbouwtoepassingen alleen ingezet om gewassen te scannen of wild op te sporen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden