De stand van zaken in de Amerikaanse economie is als volgt: de groei is er en is stabiel, de arbeidsmarkt draait uitstekend, de werkloosheid is laag, de consument geeft meer geld uit en bedrijven investeren meer. Het enige dat mist, is de inflatie. Die ligt nog steeds onder de 2% á 2,5%, het percentage waar de Fed die graag ziet.
Dat was dé reden waarom de centrale bank de officiële rente deze week liet liggen op 1,5%. De kans is echter zeer groot dat dit in maart, wanneer het rentecomité opnieuw vergadert, anders zal zijn.
Stijgingen verwacht
De bank verwacht dat de economische groei hoog zal blijven en dat de inflatie de komende tijd zal stijgen richting de 2%. De Fed meent daarom dat een geleidelijke verhoging van de rente nodig zal zijn. Ervan uitgaande dat de arbeidsmarkt blijft draaien zoals in de afgelopen maanden en jaren en dat de Amerikaanse consument niet ineens massaal gaat sparen, zal de Fed de officiële rente in maart verhogen naar 1,75%.
Een tweede renteverhoging in de zomer is vervolgens dan ook zeer waarschijnlijk. Als de Amerikaanse economische motoren volop blijven draaien en de inflatie verder stijgt, zal de Fed een mooie kans hebben om de belofte van 3 renteverhogingen in 2018 waar te maken. Het zou mij verbazen als de bank die kans niet zou gebruiken.
Dit omdat de ruimte voor renteverhogingen na de zomer zomaar kan verdwijnen. Met de parlementsverkiezingen in de Verenigde Staten (in de herfst) en de kans op enige tegenwind voor de economische groei ter wereld zou het mij niets verbazen als de Fed tegen die tijd zegt: “2 renteverhogingen vinden we wel goed, we gaan nu eerst aankijken hoe de economie die renteverhogingen absorbeert.” Die derde renteverhoging is dus in mijn ogen een vraagteken.
Financiële markten
De nogal duidelijke aankondiging van de Fed om de rente te willen verhogen, heeft zijn uitwerking gehad op de financiële markten. De Amerikaanse 10- en 30-jarige rentes zijn gestegen naar bijna 3%. Dat is de hoogste stand in bijna 4 jaar tijd. Die opwaartse druk kan voorlopig aanhouden en dat kan de derde renteverhoging voorkomen. Vrijwel tegelijkertijd met de stijgende langetermijnrentes daalden de aandelenkoersen.
Nu is enige daling van die koersen uiteraard geen ramp, maar mocht de daling doorzetten dan is de kans groot dat dit negatieve gevolgen zal hebben voor het vertrouwen van de Amerikaanse consument in de economische toekomst. Iets waarop hij wellicht minder zou spenderen, wat op zijn beurt vooruitzichten voor de economische groei zou raken.
Ik verwacht dat de Fed de ontwikkelingen op de aandelenbeurzen om al die redenen scherp in de gaten blijft houden en, mocht het nodig zijn, zal ingrijpen. Bijvoorbeeld door de rente niet 3 keer te verhogen. Die lange rentes zie ik daarbij niet veel zakken. Aanhoudende economische groei en inflatie zullen dat voorkomen.