Bijna de helft van de Duitsers vindt dat Angela Merkel binnenkort moet opstappen als bondskanselier. Dat blijkt uit een zaterdag (30 december 2017) gepubliceerde peiling van de krant Die Welt, zo meldt Business Insider.
Volgens het onderzoek is 46% van mening dat de christendemocrate zo snel mogelijk moet opstappen en vindt 17% dat de bondskanselier dat besluit moet nemen als de besprekingen met de sociaaldemocratische SPD over de vorming van een coalitie mislukken.
Zo'n 8% zegt dat ze uiterlijk op de helft van de huidige zittingsperiode van het parlement moet vertrekken. Slechts 1 op de 10 ondervraagden wil dat Merkel helemaal niet terugtreedt.
Merkel heeft het vooral verbruid bij aanhang van de anti-immigratiepartij AfD. Volgens de peiling van Die Welt vindt 87% van de AfD-kiezers dat Merkel zo snel mogelijk moet opstappen. Aan het onderzoek hebben 5.120 mensen meegedaan.
Nieuwe coalitie vormen
Ongeveer 3 maanden na de verkiezingen heeft Duitsland nog steeds geen nieuwe regering. De christen- en sociaaldemocraten hebben de afgelopen 4 jaar samen geregeerd, maar op 24 september 2017 waren zij de grote verliezers bij de parlementsverkiezingen. Tezamem verloren ze 13,7 procentpunten, terwijl de kleine partijen wonnen.
Nu, vanwege een gebrek aan alternatieven, tekent zich een nieuwe editie van de 'GroKo' af. De gesprekken tussen CDU/CSU, FDP en Groenen (om een zogeheten Jamaica-coalitie (zwart-geel-groen) te vormen), waren in november mislukt. Op 7 januari beginnen ze verkennende gesprekken over de vorming van een nieuwe Duitse regering.
Merkel al 12 jaar bondskanselier
Merkel is al bondskanselier sinds 22 november 2005. Ze leidt de CDU sinds 2000. De op 17 juli 1954 in Hamburg geboren domineesdochter groeide op in Templin in de voormalige (communistische) DDR. Ze studeerde natuurkunde in Leipzig en werkte als wetenschappelijk medewerkster in Oost-Berlijn, waar ze zich specialiseerde in de kwantumchemie.
Na de Duitse hereniging in oktober 1990 maakte Merkel carrière als beschermelinge van toenmalige CDU-kanselier Helmut Kohl. In 1991 kreeg ze haar eerste ministerspost, die van Vrouwen- en Jeugdzaken.
In de volgende regeringsperiode (1994-1998) zaten Milieu, Natuurbescherming en Nucleaire Veiligheid in haar portefeuille. Naar verluidt maakte ze vooral op deze laatste post bij vriend en vijand indruk als vakvrouw.
Eerste vrouwelijke bondskanselier
Nadat Kohl (na de verkiezingsnederlaag van CDU/CSU en FDP in 1998) in opspraak was geraakt, liet de inmiddels doorgewinterde politica hem eind 1999 vallen. Als secretaris-generaal van de CDU dwong ze Kohl openheid van zaken te geven. In april 2000 werd Merkel partijleider.
In 2005 werd Merkel bij de verkiezingen de onomstreden bondskanselierskandidaat van haar partij. De CDU/CSU werd ondanks een teleurstellend resultaat de grootste fractie en vormde een 'grote' coalitie met de SPD. Daarmee werd Merkel de eerste vrouwelijke, de eerste Oost-Duitse en de jongste bondskanselier ooit van de Bondsrepubliek.
Lees meer op Business Insider:
De klokt tikt: May heeft nog 48 uur om een zware Brexit-crisis te voorkomen
100.000 inwoners erbij in 2017, voornamelijk door migratie
8 belangrijke dingen die zich nu afspelen in de wereld
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.