Shutterstock

Analyse Olie

Amerikaanse sancties Rusland duwen olie omhoog

Donderdag 08:00 uur - Linda van Eekeres

De sancties die Washington heeft opgelegd aan de Russische olie- en gasindustrie geven de olieprijs een slinger omhoog. De olieprijs loopt sinds begin dit jaar op en is nu door de grens van €80 gebroken.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De €80 werd voor het laatst 7 oktober jongstleden gepasseerd. Maandag was de prijs $81,01, het hoogste punt sinds eind augustus. Op het moment van schrijven (woensdagmiddag 15 januari) staat de olieprijs op $80,71.

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) wijst in zijn maandelijkse rapport over de oliemarkt van 15 januari de strengere sancties op Russische en Iraanse olie en de strenge winter in delen van de VS aan als oorzaken van de prijsstijging. 

Vrijdag heeft de VS aan de Russische energiebedrijven Gazprom en Surgutneftegas, 183 tankers, handelaren en verzekeraars sancties opgelegd. Er liggen momenteel vijf tankers met in totaal bijna 4 miljoen vaten ruwe olie voor anker in Chinese wateren die hun lading al hadden moeten lossen volgens Bloomberg. Vier daarvan zijn gesanctioneerd door Washington. Hoewel de sanctie nog niet zou gelden voor deze tankers, zijn volgens het persbureau de Chinese havens huiverig. Ook het Verenigd Koninkrijk heeft in navolging van de VS sancties aangekondigd.

Optimisme over staakt-het-vuren Gaza
Er is ondertussen optimisme over een staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël in de Gazastrook, waarbij ook in fases gijzelaars vrijgelaten zouden gaan worden (er zitten er nog bijna honderd vast). Eerdere berichten over een ophanden zijnde wapenstilstand zorgde voor een daling van de olieprijs. Het zou kunnen zijn dat anders de olieprijs nog meer zou zijn gestegen, maar het kan ook zijn dat de markt een meer afwachtende houding aanneemt aangezien eerdere onderhandelingen op niets zijn uitgelopen. Ook is de vraag hoe lang een staakt-het-vuren gaat duren.

De OPEC houdt in haar ook gisteren (15 januari) gepubliceerde maandelijkse rapport de verwachting voor de groei van de vraag naar olie voor 2025 ongewijzigd op 1,4 miljoen vaten per dag. Ook de voorspelling van de productiegroei van niet-OPEC+-landen is hetzelfde als vorige maand, op 1,1 miljoen vaten per dag jaar-op-jaar. De grootste groei in aanvoer van olie verwacht de OPEC uit de VS, Brazilië, Canada en Noorwegen.

Amerikaanse olieproductie bereikt in 2025 plafond
De Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) spreekt in een, tevens gisteren verschenen, outlook de verwachting uit dat de groei van de mondiale olieconsumptie onder het niveau van voor de coronapandemie blijft. De EIA verwacht een groei in vraag in 2025 van 1,3 miljoen vaten per dag en in 2026 van 1,1 miljoen vaten per dag. De toename zal volgens de overheidsdienst vooral komen uit Azië en dan met name India. Ondanks de belofte van Trump (die over vijf dagen president wordt) van het verhogen van de Amerikaanse olieproductie ("drill, baby, drill") verwacht de EIA dat de olieproductie in 2025 een plafond bereikt van 13,5 miljoen vaten per dag (was 13,2 miljoen in 2024), en dat dat in 2026 niet wordt doorbroken.   

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden