PHILIPPE MONTIGNY / Shutterstock.com

Nieuws Energie

Brandstof uit stro moet ethanolmarkt openbreken

18 Oktober 2021 - Niels van der Boom

Het Zwitserse bedrijf Clariant heeft 15 oktober de deuren geopend van een volledig nieuwe ethanolfabriek in Roemenië. Stro wordt hier verwerkt tot hoogwaardige biobrandstof voor de automotive en vliegtuigbranche. Het bijmengen van deze nieuwe generatie biobrandstoffen wordt door de EU verplicht.

Clariant bouwde al eerder op kleine schaal een fabriek voor het hoogwaardige ethanol, dat de merknaam Sunliquid draagt. De productie gaat nu op grote schaal plaatsvinden in Roemenië. Op jaarbasis beoogt het bedrijf om daar 250.000 ton stro te verwerken tot 50.000 ton ethanol. Daarmee wordt niet langer 'voedsel' als maïs, suiker of tarwe verwerkt maar een bijproduct.

Cellulose ethanol
Sunliquid is een soort cellulose ethanol. Door een enzym aan het stro toe te voegen worden de suikers uit de celwand losgeweekt. Deze suikeroplossing wordt gefermenteerd en het resultaat is ethanol. Het grote voordeel is volgens de producent dat de fabriek louter afvalproducten verwerkt en geen primaire producten zoals het graan zelf. Een Nederlandse boer kijkt daar waarschijnlijk iets anders tegenaan, maar in Roemenië kan het gemakkelijk aan stro komen.

CEO Conrad Keijzer ziet een zonnige toekomst in voor de producent, zo zegt hij. "De Europese Unie verplicht brandstofproducenten om minimaal 0,2% van deze tweede generatie biobrandstoffen bij te mengen vanaf 2022. Dit geldt voor de transportsector. Het percentage loopt op tot 2,2% in 2030. Ook ziet Clariant mogelijkheden voor de vliegtuigindustrie en chemie. De Nederlandse CEO Keijzer bekleedde tot en met 2017 een hoge functie binnen AkzoNobel, voor hij in alle stilte naar Zwitserland vertrok.

Wereldwijd
De ethanolproductie start dit kwartaal. Het stro wordt in totaal door 300 boeren geleverd waarmee contracten zijn afgesloten. Naast tarwe- kan ook maïsstro worden gebruikt. Clariant heeft de techniek inmiddels in licentie aan vijf bedrijven verkocht in Europa en China. Omdat bijproducten worden gebruikt ligt de CO2-voetafdruk veel lager dan de 'eerste generatie' bio-ethanols, zo oordeelt de producent.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Ruwvoer

Krap aanbod bierbostel zorgt voor hoofdbrekens

Analyse Ruwvoer

Maïshakselaars kunnen bijna de winterstalling in

Analyse Ruwvoer

Kwaliteit maakt maïshandel wispelturig

Analyse Ruwvoer

Kopers en verkopers maïs komen moeilijk bij elkaar

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden