Bijna 3.500 duurzame projecten hebben in de afgelopen maanden een SDE++ 2020 subsidiebeschikking ontvangen. In totaal is er maximaal €4,6 miljard subsidie beschikbaar voor deze projecten. Zonnepanelen blijven onverminderd populair, maar er zijn meer projecten die azen op het budget.
Nieuw in de SDE++ is dat naast de productie van duurzame energie ook CO2 reducerende technieken als afvang en opslag, elektrische boilers en restwarmte in aanmerking komen voor de subsidie. Als alle projecten volledig worden gerealiseerd, leveren zij een jaarlijkse CO2 reductie op van 3,29 megaton.
Niet volledig afgerond
De beoordeling van de subsidieaanvragen is nog niet volledig afgerond, maar de meeste subsidiebeschikkingen zijn afgegeven door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het overgrote deel van de subsidiebeschikkingen is afgegeven voor zon-PV-projecten (zonnepanelen). Van deze 3.424 projecten is 97% voor zonnepanelen op daken. Het grootste deel van het subsidiepot is toebedeeld aan het Porthos-project in de Rotterdamse haven. Dit project krijgt maximaal €2,1 miljard.
"Positief is ook dat we ruim 3.300 zon-op-dak projecten met subsidie ondersteunen, waardoor we de schaarse ruimte in Nederland optimaal benutten en bedrijven en organisaties met hun eigen dak een bijdrage kunnen leveren aan de energietransitie", schrijft Dilan Yeşilgöz-Zegerius, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, in een brief aan de Tweede Kamer.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.