Een groot deel van de boeren maakt zich zorgen om de extra druk die de energietransitie legt op de grondmarkt. Dat blijkt uit een enquête die LTO Nederland heeft gehouden onder 3.300 boeren en tuinders in alle sectoren. Naast de doelen op het gebied van duurzame energie leggen ook woningbouw en infrastructuur druk op de grondmarkt.
Boeren en tuinders leveren naast voedsel ook steeds vaker andere diensten voor biodiversiteit en klimaatmaatregelen. Daarnaast zijn er ook ambitieuze plannen om de landbouw te extensiveren. Daar is extra ruimte voor nodig. Uit het onderzoek van LTO blijkt dat boeren en tuinders behoefte hebben aan betere bescherming van de beschikbare landbouwgrond. Het landbouwareaal in Nederland neemt jaarlijks af met circa 8.000 hectare.
Onrust over zonneparken
Ruim 80% van de boeren wil niet dat er productieve landbouwgrond wordt opgeofferd voor de energietransitie. Slechts 11% vindt dat wel een goed idee. Niet alleen in de agrarische sector zijn zorgen over de toename van zonneparken. Zo heeft een artikel in het AD over de flink gesubsidieerde zonneparken geleid tot de nodige opschudding. Ook de Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving, Wouter Veldhuis waarschuwde voor deze ontwikkeling.
Uit onderzoek van de RVO blijkt dat de agrarische sector al in 2018 zelfvoorzienend was in de eigen energie behoefte. Boeren spelen dus nu al een grote rol bij de productie van duurzame energie. Ze hebben in veel gevallen al zonnepanelen op de daken van schuren en stallen liggen. Maar er is daar nog meer ruimte beschikbaar en die kan volgens velen beter eerst benut worden.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.