Door de val van het kabinet Rutte III is de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen op de lange baan geschoven. Op het gebied van fossiele energie, zit de olieprijs deze week in de lift. De vraag is of deze stijging doorzet.
De salderingsregeling voor zonnepanelen is door de Tweede kamer controversieel verklaard. Dat betekent dat de wet pas na de aanstaande verkiezingen kan worden behandeld. De commissie Economische Zaken en Klimaat heeft eind januari al gevraagd het wetsvoorstel controversieel te verklaren en de Kamer heeft daar deze week mee ingestemd.
Te weinig tijd
Het was de bedoeling om vanaf 1 januari 2023 met de afbouw van de salderingsregeling te starten. Omdat de wet nu over de verkiezingen heen wordt getild, is het onzeker of deze datum kan worden gehaald. Netbeheerders moeten zorgen dat alle kleinverbruikers een 'slimme' meter hebben, voor de afbouw van de saldering begint. Die is nodig om de teruglevering en afname van energie op het elektriciteitsnet apart te meten. Ook energiebedrijven hebben voldoende voorbereidingstijd nodig om onder andere hun facturatiesystemen aan te passen.
In Solar Magazine laat de koepel van energiebedrijven weten teleurgesteld te zijn over het controversieel verklaren van de afbouw van de salderingsregeling. Voor de energiesector van belang is voor januari 2022 een definitieve wettekst te hebben. Het is nu onzeker geworden of het lukt voor die tijd een nieuwe regering te formeren en de wet op tijd te behandelen. Als dat niet lukt, is er waarschijnlijk onvoldoende tijd voor de sector om voor 1 januari 2023 alle nodige aanpassingen te doen.
Olie wordt duurder
Van hernieuwbare energie naar fossiele brandstof. De olieprijs zit deze week in de lift. Door onzekerheid over het economisch herstel na de coronacrisis, is het de vraag of deze stijging doorzet. De olieprijs is deze week licht gestegen en Brent ruwe olie noteert vandaag 5 februari $59,53 per vat. De prijs van landbouwdiesel is in navolging van de ruwe olie ook opgelopen. Diesel kost op het moment €98,71 per honderd liter.
Analisten verwachten dat de olieprijs op korte termijn de $60 per vat kan doorbreken. De markt zoekt een nieuwe balans en het is onzeker hoe partijen gaan reageren als de psychologische $60 grens daadwerkelijk doorbroken wordt. De vraag is hoe snel de economie herstelt na de crisis en de daarmee samenhangende olievraag stijgt. Zo stelde het IMF de groeiverwachting voor de Eurozone 1% naar beneden bij tot 4,2% voor 2021.
De Boston Consulting Group deed een onderzoek naar de financiële positie van kleine bedrijven, waaruit blijkt de veel ondernemingen nog steeds zware tijden door maken. Overheidssteun is in veel gevallen essentieel om te overleven. Het is daardoor onduidelijk hoe stevig het fundament onder de huidige olieprijs is en of op de wat langere termijn een kleine correctie komt.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.