Als gevolg van het Amerikaanse steunpakket met betrekking tot het coronavirus en een daling van de voorraden ruwe olie is de olieprijs gestegen. De notering van Brent-olie ging met 0,7% omhoog, terwijl voor West Texas Intermediate 0,6% meer betaald wordt. Daarbij verwachten analisten dat de vraag naar fossiele brandstoffen ook de komende jaren verder afneemt.
Een zwakkere Amerikaanse dollar, het financiële steunpakket met betrekking tot het coronavirus en de lagere olievoorraden hebben ervoor gezorgd dat de prijs voor Brent-olie met $0,35 is gestegen naar $51,44 per vat. Het is een stijging van 0,7% met het begin van de week. De notering voor WTI-olie steeg met $0,30 naar $48,30 per vat, een toename van 0,6%. Uit cijfers van API blijkt dat de voorraden ruwe olie afgelopen week met 4,8 miljoen vaten zijn gedaald tot 492,9 miljoen vaten.
Dit was van grote invloed op de olieprijzen, omdat veel analisten eerder die week nog uitgingen van een afname van ongeveer 2,6 miljoen vaten. De OPEC heeft al laten weten de productie vanaf januari weer met 500.000 vaten per dag op te schroeven. Wat daarnaast ook meespeelt, is het feit dat de Aziatische aandelen afgelopen week een recordhoogte hebben bereikt. Dit omdat investeerders uitgaan van een sterk economisch herstel volgend jaar.
Wat te verwachten?
Volgens diverse analisten zouden de olieprijzen volgend jaar weer hoger kunnen worden, naarmate de vaccinatieprogramma's over de hele wereld van start gaan. De beperkingen die nu in veel landen gelden, kunnen dan weer worden afgebouwd. Toch zijn er ook onzekerheden. Een voorbeeld daarvan is de nieuwe variant van het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk. Veel landen hebben hierdoor juist weer extra reisbeperkingen ingesteld. Het heeft een drukkend effect op de prijzen.
Daarnaast voorzien analisten dat de vraag naar fossiele brandstoffen de komende jaren blijft afnemen. Steeds meer landen proberen de uitstoot te beperken om te kunnen voldoen aan bijvoorbeeld het Klimaatakkoord van Parijs. Verschillende grote oliemaatschappijen verwachten dat de wereldwijde vraag naar olie in 2019 zijn hoogtepunt heeft bereikt.