Nederland zal een grotere inspanning moeten leveren om proportioneel bij te dragen aan het nieuwe Europese klimaatdoel. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Ook de landbouw moet zijn steentje bijdragen.
Een klimaatneutraal Europa in 2050, dat is het doel dat de Europese Commissie voor ogen houdt. Geheel in lijn met het akkoord van Parijs. Om dat doel te behalen zijn de ambities voor 2030 verstevigd. In het nieuwe Europese Klimaatplan 2030 staat dat de reductie van de CO2-uitstoot moet worden verhoogd van 40% naar minstens 55% ten opzichte van 1990.
Nederland loopt met zijn tempo van emissiereductie momenteel achter op het Europese gemiddelde. Het PBL constateert dat Nederland tot 2030 minimaal zijn eigen Klimaatakkoord volledig moeten uitvoeren. Vervolgens moet in de periode van 2030 tot 2050 het CO2-reductietempo verder verhoogd worden. Het Nederlandse beleid, dat zich vooral richt op 2030, moet daar nu alvast op anticiperen. Zo luidt het advies aan het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Meer hernieuwbare energie
Het nieuwe Europese Klimaatplan 2030 schrijft onder meer voor dat Europa meer energie duurzaam moet opwekken. In 2030 moet het niet gaan om 32% van de totale energievoorziening maar 38% tot 40%. De laatste tussenstand leert dat de EU in 2019 gemiddeld op 18% zat, waarbij landen als Zweden, Finland en Letland voorop lopen. Nederland stond onderaan in het rijtje met slechts 7,4% hernieuwbare energie.
Met het nationale Klimaatakkoord dat ruim een jaar geleden werd gepresenteerd hoopt Nederland een inhaalslag te maken. Er wordt onder meer stevig ingezet op wind- en zonne-energie. Op dat vlak worden wel stappen gezet. In de eerste helft van 2020 werd in Nederland 14% van de elektriciteit opgewekt uit zon en wind. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse analyse van Ember. Duitsland en Denemarken lopen Europees gezien voorop met respectievelijk 42% en 64% zonne- en windenergie. Gemiddeld staat de teller in Europese Unie op ruim 21%, waarmee het wereldwijd voorop loopt.
Ook grotere inspanning landbouw nodig
Het nieuwe EU-klimaatplan is nog niet concreet over welke inspanning de verschillende landen of sectoren moeten leveren. Het aangescherpte doel betekent vermoedelijk dat in Nederland meer inspanningen nodig zijn, ook in de periode tot 2030. Dat geldt niet alleen voor de sectoren die onder het Europese emissiehandelssysteem ETS vallen (elektriciteit en grote industrie), maar ook voor de zogenaamde ESR-sectoren waar de landbouw onder valt.
Als de Europese Commissie vasthoudt aan de systematiek van een inspanningsverdeling tussen de lidstaten op grond van het bruto binnenlands product, dan zal de Nederlandse inspanning in de ESR-sectoren moeten stijgen. Zo stelt het PBL vast.
Landbouw en landgebruik
Op dit moment worden landbouw en landgebruik in Europa nog als aparte sectoren behandeld. Als deze sectoren in het beleid worden samen samengevoegd, dan zou de vastlegging van CO2 in bodems en bossen ter compensatie kunnen dienen van de emissies van de overige broeikasgassen uit de landbouw.
De situatie in Nederland wijkt sterk af van het Europees gemiddelde, vanwege de relatief hoge emissies vanuit voornamelijk de veehouderij. Bovendien kent Nederland in tegenstelling tot veel andere landen in Europa ook voor landgebruik een netto emissie. Het zal voor Nederland zeer bepalend zijn hoe zo'n regeling er uit gaat zien. Daar staat tegenover dat een geïntegreerde aanpak van landbouw en landgebruik voordelen kan hebben, en ook op bedrijfsniveau handelingsruimte kan bieden.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/energie/artikel/10889940/nederland-moet-aan-de-bak-met-steviger-klimaatbeleid]Nederland moet aan de bak met steviger klimaatbeleid[/url]