Shutterstock

Nieuws Energie

Kolen en gas over 5 jaar duurder dan zon en wind

21 Oktober 2020 - Jeannet Pennings - 3 reacties

Het tijdstip waarop het duurder is om een ​​bestaande kolen- of aardgascentrale te exploiteren, dan om nieuwe wind- of zonneparken te bouwen komt rap dichterbij. Analisten van Bloomberg New Energy Finance (BNEF) verwachten over 5 jaar een omslagpunt.

Zonne- en windenergie zijn tegenwoordig in het grootste deel van de wereld de goedkoopste vorm van nieuwe elektriciteit. Zo blijkt uit een analyse van BNEF. Dat sluit aan bij de bevindingen van het Internationaal Energieagentschap (IEA) dat vorige week al aangaf dat dat zonne-energie het langzaam overneemt van steenkool als goedkoopste vorm van elektriciteit.

Punt van verzadiging
De opmars van duurzame energie kent volgens BNEF wel een economische limiet. "Ieder land krijgt te maken krijgen met een punt van verzadiging", zegt hoofdeconoom Seb Henbest. "Dat is het punt waarop de technologie niet langer de opwekkingskosten verlaagt in vergelijking met bestaande energiebronnen."

Afhankelijk van de lokale omstandigheden vullen hernieuwbare energiebronnen in de toekomst niet meer dan 70 tot 80% van de wereldwijde elektriciteitsvraag in. Zelfs niet in Europa, dat een streng regime voert om fossiele brandstoffen zo veel mogelijk uit te bannen en hernieuwbare energiebronnen terrein te laten winnen. Volgens BNEF is het onwaarschijnlijk dat wind- en zonne-energie 80% van het aanbod in Europa overtreffen. Het duurt echter nog lang voordat dergelijke resultaten bereikt zijn. Henbest: "Dat geldt voor vrijwel iedere markt waar we naar kijken."

Minder energie nodig
Door de verschuiving naar hernieuwbare energiebronnen lijkt hervorming van een aantal industrieën onvermijdelijk. De scheepvaart is daar een voorbeeld van. Een derde van alle vrachten per schip wereldwijd betreft het verplaatsen van fossiele brandstoffen, met name olie. Aangezien hernieuwbare energiebronnen marktaandeel veroveren op olie, gas en steenkool, gaan de rederijen die die brandstoffen leveren daar ook onder lijden.

BNEF schat dat steenkool een van de meest inefficiënte manieren is om elektriciteit op te wekken, omdat 65% van de energie verloren gaat bij het verbrandingsproces. Het energieverlies bij het opwekken van elektriciteit uit wind is bijna nul. Dat betekent dat wanneer hernieuwbare energiebronnen een groter aandeel krijgen in de energiemix, er wereldwijd minder energie nodig is om dezelfde hoeveelheid elektriciteit op te wekken. Uiteindelijk kan dit resulteren in een 2 tot 3 keer lagere energievraag, aldus BNEF.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
hans 21 Oktober 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/energie/artikel/10889753/kolen-en-gas-over-5-jaar-duurder-dan-zon-en-wind]Kolen en gas over 5 jaar duurder dan zon en wind[/url]
Zolang windmolens fabriceren nog meer energie kost dan ze in hun levensduur kunnen opwekken,
zolang zowel zonnecellen als accu's beperkte levensduur en veel schaarse, en onder mensonterende omstandigheden gewonnen delfstoffen nodig zijn om te fabriceren,
zolang we niet de kosten van de noodzakelijke op fossiel ge-ente stroomvoorziening tellen in geval van minder wind of minder zonuren,
zolang nog er vele olie-gas staten een onbeperkte, gratis voorrraad hebben die hen een koninklijk bestaan garandeert,
en zolang slechts subsidie's de groene stroom concurerend kunnen houden,

zolang zal de nu als Groene Stroom bekend staande zon-wind stroomvoorziening nog een zorgenkindje blijven.
Worst 21 Oktober 2020
Waar maak je je druk over Hans. Het rapport is duidelijk.
Wat wil jij dan dat we afhankelijk blijven van olie en 3 euro per liter betalen ?
hans 21 Oktober 2020
Nee Worst, maar je zal straks inderdaad 3 euro de liter betalen, 1 euro werkelijke kosten + 2 euro accijns om de subsidie voor de groene stroom te bekostigen en die zo "concurerend" te krijgen!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Energie

Gasprijs op hoogste punt in bijna een jaar

Analyse Energie

Gasprijs stijgt weer na weken van daling

Analyse Energie

Gasprijs daalt toch niet na uitblijven deal

Opinie Kasper Walet

Energietransitie en politiek: een mad world

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden